Яни Драгов: Хората ще се хранят все по-здравословно

Собственикът на "Смарт органик" пред "Регал"

"От тази година стъпихме в Япония и Китай, макар че стратегическите ни пазари остават Европа и Близкият изток."
"От тази година стъпихме в Япония и Китай, макар че стратегическите ни пазари остават Европа и Близкият изток."
"От тази година стъпихме в Япония и Китай, макар че стратегическите ни пазари остават Европа и Близкият изток."    ©  Цветелина Белутова
"От тази година стъпихме в Япония и Китай, макар че стратегическите ни пазари остават Европа и Близкият изток."    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от новия брой списание "Регал", което се интегрира с платформата "Капитал". Всички текстове от изданието може да откриете тук. Изданието на хартия или в електронен вариант може да поръчате тук.

Профил

Яни Драгов е собственик на най-голямата по оборот местна компания за производство, дистрибуция и търговия с биохрани - "Смарт органик". През нея той държи мажоритарен дял от 51% дял в "Роо брандс", която произвежда суровите биодесерти Roobar и енергийните топчета от плодове, ядки, суперхрани и растителни пробиотици Roobiotic. Под шапката на "Смарт органик" са и биомагазините от веригата "Зелен", а под управлението на Драгов е също и Dragon Superfoods, която дистрибутира органични продукти от едноименната марка. В портфолиото на компаниите има над 1200 продукта, като 200 от тях са собствени марки.

Яни Драгов влиза в нишата на биохраните през 2009 г., като първоначално внася и предлага продукти от Германия, а към производство се насочва две години по-късно. Предишният му професионален опит е от TBI Asset Management, където е бил портфолио мениджър.

Какви са новините около компанията и разширяват ли се пазарите, на които работите?

- Мога да кажа, че вървим към разширяване на портфолиото. Пуснахме нови продукти – биочипсове с марката Bett’r Chips. Те са кокосови, не са пържени, а печени и нямат добавена мазнина.

От тази година стъпихме в Япония и Китай, макар че стратегическите ни пазари остават Европа и Близкият изток. В Китай продуктите ни не се продават като био, а като конвенционални, защото, за да имаме право да ги продаваме като био, според китайската процедура трябва да дойде делегация и да ни провери и сертифицира още веднъж. Като цяло там растат продажбите на всичко, но има и голямо търсене на чисти храни, защото в държавата най-големият проблем е замърсяването.

Кои са потребителите на вашия продукт и променя ли се техният профил?

- Основна и обща черта на потребителите е тяхната информираност и типа съзнание. Дори да не са платежоспособни, те държат на храненето си. Клиентите ни са от средната и високата класа, но тази част от тях, които са информирани.

А как се повишава тази информираност? Отделяте ли средства за реклама?

- Рекламата е винаги от полза, но ние трудно можем да си позволим това, което си позволяват големите концвенционални производители, които са в буквално всеки обект. За тях една реклама има много повече смисъл. При нас като цяло има по-малко нужда в сравнение с конвенционалните стоки, защото там има много конкуренция, голямо предлагане на едни и същи артикули с идентично, компромисно качество. Ако не се рекламират, продажбите им ще паднат бързо. При нас хубавото е, че когато един потребител си купи нещо, обикновено купува пак и говори за продукта. Хората споделят с помежду си.

Как очаквате да се развива тенденцията за здравословен начин на живот в България и как това ще се отразява на бизнеса като цяло?

- Според мен няма връщане назад и определено хората ще започват да се хранят дори още по-здравословно. Всяка категория, дори в конвенционалното производство, в момента преживява трансформация и е въпрос на време търсенето да стане все по-масово.

Пазарът тук расте, но все още е нишов и много капсулиран. Това, което ние опитваме да правим, е да сме актуални и адекватни на този пазар.

А това свързано ли е с доходите? Трябва ли покупателната способност в една страна да е висока, за да се хранят хората там с качествени, чисти и здравословни продукти?

- Свързано е с доходите, но само донякъде. Много неща вече не са скъпи въобще. Ако вземем например готвената храна, приготвянето на киноа или биолеща не би било по-скъпо от приготвянето на конвенционалните им еквиваленти. Разликата в цените се стопява, защото хората, които отглеждат храна по методите на биологичното земеделие, стават все по-добри в това, докато конвенционалните производители все повече товарят земята, тя се изтощава и съответно добивът от нея намалява, но и трябва да се влага много повече. При доста артикули вече няма почти никаква разлика в цените и има масово биопредлагане. Ще има, разбира се, и продукти, които винаги ще останат много трудни за биопроизводство и при тях цената ще остане по-висока.

Какви са следващите стъпки за развитие на вашия бизнес?

- Вече пуснахме няколко нови продукта и сега ще се съсредоточим в налагането им. Чипсът ни например не е на много по-висока цена от конвенционалния, но е супер, включително за деца, и искаме да го има на възможно на най-много места, не само в магазини, но и в кина и детски центрове. Като цяло ние сме проактивни в предлагането.

Кои държави следите, за да се ориентиране в развитието на бизнеса? Кои източници на информация ползвате?

- Най-големият пазар е Германия, но там са по-консервативни и няма нещо ново. Най-иновативни в производството на биопродукти са Англия и Америка.

В Китай има чисти райони и оттам идва голямо предлагане на суровини, като биопросо и биосоя например.

Източниците на информация и контактите идват от пътуванията ни по изложения.

Какви технологии и иновации ползвате във вашия бизнес?

- Нашият фокус са продуктовите иновации. Примерно курабийката Kookie Cat, която направихме, е без глутен, без захар и веган и има всички вкусови качества на курабийките. В технологиите не се различаваме много от конвенционалните производители, ползваме горе-долу едни и същи машини.

Какви са проблемите пред вашия бизнес?

- Трудността идва оттам, че компаниите - производители на конвенционални храни, имат много по-голям ресурс и рекламират много и масово, което забавя прехода. И ние ще ги направим тези обеми, но това ни забавя.

Интервюто взе Силвия Радославова

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал