В името на здравето

Ръстът в търсенето на качествена храна в Европа отваря вратата пред нови възможности за бизнес

Германската Veganz - най-голямата специализирана верига от този тип в Европа е създадена през 2011 г.
Германската Veganz - най-голямата специализирана верига от този тип в Европа е създадена през 2011 г.
Германската Veganz - най-голямата специализирана верига от този тип в Европа е създадена през 2011 г.    ©  Регал
Германската Veganz - най-голямата специализирана верига от този тип в Европа е създадена през 2011 г.    ©  Регал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от новия брой списание "Регал", което се интегрира с платформата "Капитал". Всички текстове от изданието може да откриете тук. Изданието на хартия или в електронен вариант може да поръчате тук.

Темата накратко

- Хиляди нови малки и по-големи компании започват производство на здравословни продукти – от закуски, бисквитки, барчета с ядки, през смутита, песто и паста до по-голямо биопроизводство на плодове и зеленчуци или екоферми за животни.

- Тенденцията за по-чиста храна роди специализирани магазини и заведения, а вече се пренесе и към големите вериги.

Coop е втората по големина компания за търговия на дребно и едро с храни в Швейцария с годишен оборот от 28.3 млрд. франка през 2016 г. В световен мащаб групата е на 43-о място по големина, а портфолиото й включва най-разнообразни формати магазини – малки, големи, специализирани. Общият им брой е близо 2500.

В края на май тази година Coop отвори нов обект. По-различен от всички останали досега. Казва се Karma. "В Karma ще намериш всички продуктови групи като в един обикновен супермаркет, но изцяло вегетариански или веган. Много от тях са и био", казва обявата за новия магазин. Над 40 продукта като киноа, гранола и паста могат да се купят насипно на килограм в зависимост от желанието на клиента. Той може да си вземе и модерното веган кафе лате или някое смути, приготвено пред очите му. Всяка седмица в Karma ще има специална веган или вегетарианска рецепта с измерени, подготвени и пакетирани съставки за нея. Дори и дизайнът е специален – с много дърво, стъкло и розови орнаменти.

Karma е типичен пример от новата вълна в бизнеса с храни в международен план. От няколко години модерният свят е обзет от старанието да се храни и живее здравословно, като тази тенденция има най-разнообразни изражения. Всичко е био, палео, веган, регионално, натурално, чисто, еко. Процесът е двустранен – потребителите правят своя информиран избор и търсят нови възможности - искат чиста храна, природосъобразен начин на живот с по-малко изгорели газове и химикали. Бизнесът отговаря на техните нужди и им предлага най-разнообразни модели за задоволяване на исканията. Търговските вериги пренастройват бизнеса си и отделят все по-голямо място в магазините за био, чиста и здравословна храна; появяват се нови формати на обекти, в които асортиментът, подобно на Karma, е от био, веган или друг нишов вид храни. Здравословната вълна отваря вратата на стотици и хиляди нови малки и по-големи компании за производство на здравословни продукти – от закуски, бисквитки, барчета с ядки, през смутита, песто и паста до по-голямо биопроизводство на плодове и зеленчуци или екоферми за отглеждане на животни. Заведения привличат клиентите си със Super Food Brunch в неделя, седмични пазари събират на едно място стоката на регионалните производители на храни и всичко това се превръща в начин на живот на цели поколения. Здравата храна отдавна вече не е нишов пазар, а масово явление, което на моменти дори придобива форма на истерия.

По-добре здравословно, отколкото вкусно

Съвременният свят иска да се храни по-здравословно. Това генерално заключение не е пресилено. Едно от доказателствата за него е актуален представителен доклад, публикуван в началото на 2017 г., за хранителните навици на германския потребител. Изследването е на базата на допитване до 1200 лица на над 18-годишна възраст и е с национално покритие. Негови поръчители са Die Techniker Krankenkasse и организацията foodwatch.

Резултатите показват, че за германския консуматор от все по-голямо значение при избора на храна е тя да е здравословна. През 2013 г. едва 35% от анкетираните казват, че избират храната си най-вече заради това, че е полезна. За сравнение - критерият "вкусно" тогава е на първо място за 45% от потребителите. Общо 11% искат храната да е евтина или бързо приготвена.

Три години по-късно картината има съвсем различни измерения и факторът здраве вече е на първо място с 45% от потребителите, които го посочват. Храната трябва да е най-вече вкусна за 41% от включените в изследването.

"Почти половината от хората в Германия държат храната им да е здравословна. Това не е просто позитивно послание, ами показва един обрат. Темата за здравословното хранене днес е много по-важна за хората", казват анализаторите, автори на изследването.

Друг показател също подсказва стремежа към по-здравословно хранене и това е консумацията на биопродукти. Над 40% от германците купуват биопродукти винаги, когато имат възможност да го правят. Само три години по-рано това са правили едва една трета от консуматорите. Освен това има връзка между потреблението на био и по-малката консумация на месо. Над 60% от тези, които почти не ядат месо, предпочитат да купуват биопродукти.

Тези данни са интересни не само за германския потребител, а за тенденцията в Европа въобще. Пазарът в Германия се смята за консервативен и до голяма степен потребителското поведение се ориентираше основно по цената. Неслучайно Германия е родината на най-големите и мощни дискаунт вериги, които залагат най-вече на ниската цена на продуктите. Фактът, че сега темата био и здравословно става толкова разпространена, действително означава, че пазарът е във фаза на предефиниране.

Бум на биото

Данните показват, че през последните години биопазарът в световен мащаб е в подем. Въпреки че производството и консумацията на био не изчерпват здравословната храна, те заемат важна част от нея. Затова е интересно да се види тенденцията в детайл.

Според актуалните данни на Научния институт за органично земеделие (FiBL – Forschungsinstitut für biologischen Landbau) световните продажби на биохрани през 2014 г. са близо 80 млрд. долара. Най-големият пазар са САЩ, следвани от Европейския съюз.

През 2015 г. продажбите на биохрани в Европа достигат 30 млрд. евро и имат ръст от 13% спрямо година по-рано. Този ръст е най-голям до момента, коментира Хелга Вилер от FiBL при откриването на най-голямото изложение за биохрани - Biofach в Нюрнберг, в началото на 2017 г. По страни разпределението изглежда така: най-големият пазар е Германия (8.6 млрд. евро), следван от Франция, Великобритания, Италия и Швейцария.

От гледна точка на насаждения ситуацията изглежда по различен начин. През 2015 г. в Европа има общо 12.7 млн. хектара биоземи, половината от които са разпределени между четири държави – Испания, Италия, Франция и Германия. Биоземята в ЕС е 11.2 млрд. хектара, което е 6.2% от обработваемата площ. В девет държави бионасажденията са над 10% от общата земеделска площ, а в Лихтенщайн и Австрия процентът на биоземите е над 20%. За периода от 2006 г. до 2015 г. бионасажденията в Европа са се увеличили със 74% (виж графиките).

Нови форми на бизнес

Макар да не е равномерно навсякъде, на някои европейски пазари консумацията на биопродукция вече е излязла от нишовия пазар и се е превърнала в масово явление. Здравословната вълна създава предпоставките за развиването на нови бизнеси, които подсилват тренда за качествено хранене – получава се кръг на взаимодействие, където всеки допринася за развитието на другия. В резултат на пазара има стотици нови и иновативни форми на бизнес.

Пример за това са специализираните вериги за здравословни храни, които са пораснали до степен да развиват международен бизнес. Един такъв пример е германската група за търговия на едро dennree и нейната биоверига за продажба на дребно Denn‘s. Dennree е създадена през 1974 г. в една ферма в германската провинция Бавария. Тогава създателят й – Томас Грайм, започва да работи с четирима производители на биодинамично мляко, чиято продукция продава. Постепенно разраства дейността си и става един от най-големите търговци на едро на биопродукция. През 2003 г. като дъщерна компания е създадена веригата магазини за продажба на дребно Denn’s, която в момента има 250 магазина в Германия и Австрия. Асортиментът в нея включва над 6000 биопродукта. "Преди 10 години в магазините се появиха първите биопродукти, а днес вече всичко може да бъде намерено с биокачество. Изборът пред клиента днес е огромен", казва мениджърът на веригата за Австрия пред Biomagazin Марайке Носол.

През миналата година групата dennree има консолидиран оборот от 920 млн. евро и ръст от 10% спрямо предходната година. Това я нарежда на първо място сред биоверигите в Германия.

През 2011 г. в берлинския квартал Пренцлауер Берг отваря първият магазин на друга верига, станал символ на съвременния модерен начин на живот – Veganz. За разлика от всички други магазини до момента, този предлага храни, в които няма животински съставки. И до ден днешен Veganz е най-голямата специализирана верига от този тип в Европа.

Групата е създадена от Ян Бредак – бивш мениджър в Daimler Group, който през 2008 г. решава заради прекаления стрес да промени нещо генерално в живота си и става веган. Три години по-късно – вече като предприемач, създава Veganz.

Днес групата развива бизнес в три направения – като оператор на верига, като доставчик за другите вериги и като производител на веган и суперхрани под собствена марка. Компанията присъства в 7 хил. обекта в Германия и в други европейски страни, а продуктите със собствена марка са вече над 160.

"Ние бяхме първите в света, които направихме верига за веган продукти. Идеята ми беше добра: исках да отворя биомагазин, който продава само растителни храни. Исках да наложа тази концепция като аналог на биоверигите и така да се разгранича от другите в търговията с бързооборотни стоки", казва Бредак в интервю за Die Zeit.

В началото веригата надминава очакванията за успех и при прогнозите за средно по 100 клиента на ден, Veganz обслужва над 400 посетители. През втората година от съществуването си компанията удвоява оборота си до 1.5 млн. евро. Постепенно разширява мрежата си първо извън Берлин, а след това и извън Германия.

До началото на тази година, когато групата затвори повечето си магазини и остави само тези в Берлин и Виена. За сметка на това развива с бързи темпове другата част от бизнеса – като доставчик на другите вериги.

"В крайна сметка с биомагазините се случва това, което засегна и нас - биопродуктите вече се предлагат във всички обикновени вериги за бързооборотни стоки и те крадат от бизнеса на специализираните обекти. При Edeka или Rewe вече има биорегали от по няколко метра. Предлагането на веган продукти също вече е огромно, а това прави нашите магазини ненужни", обяснява Бредак какво е наложило бизнесът на групата да бъде премислен и променен. Въпреки това Veganz се смята за успешна компания. През 2016 г. групата постигна оборот от 56 млн. евро, което е под очакванията, и излезе на загуба. След преструктурирането на бизнеса и затварянето на магазини обаче компанията се очаква да излезе на плюс.

Бизнес за големи и малки

Здравословното течение не е само за големи производители или търговци, които решават да отговорят за засиленото търсене. Тази тенденция се оказва благоприятна на множество малки Start-up-и, които без големи първоначални инвестиции, но с добра идея успяват да развият своя модел.

Още докато учи магистратура във Виена, Нина Хорват решава да разработи няколко рецепти за закуска суперхрана. По време на упражненията по предприемачество развива своята концепция финансово, маркетингово и логистично и създава Power Ninja Granola. "Известно време се хранех без глутен и ми беше трудно да намеря своята гранола, която да отговаря на изискванията ми и да е вкусна. При едно от упражненията в университета успях да реализирам своята идея", разказва Хорват.

Основните й продукти са три – произвеждат се от биоядки, плодове и super-food съставки като чия, мак, лен, сусам, без глутен и изкуствени подсладители. Непрекъснато тества и предлага нови рецепти и продукти – бисквити, барчета, добавки за салата и т.н. Първоначално произвежда гранолата вкъщи, в момента рецептурите идват от нея, а производството е възложено на партньор, който има капацитета да направи до 200 хил. бройки. Всички съставки, които се влагат в продуктите й, са био, а 300 г от гранолата се продават на цена между 7 и 9 евро.

"Продавам на клиентите си предимно онлайн и водя преговори да представя продуктите си в специализираната търговска мрежа – биомагазини и заведения, които обръщат внимание на зелената храна и устойчивия начин на живот", казва Нина Хорват. За популяризиране на своята Power Ninja Granola тя непрекъснато участва с щандове по базари за здравословно или регионално хранене, спортни събития и др. "Не използвам глутен или палмово масло в своите продукти и мисля, че клиентите ми и в бъдеще ще ценят това", казва Хорват.

Бизнесът на Хорват все още е малък. Но тя, както и безбройните малки и средни предприемачи или големи компании очевидно са напипали растяща ниша.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал