🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръстът на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие беше повишен до 3.4%

По-доброто представяне се дължи на силните потребителски разходи и нежилищните инвестиции в основен капитал

Икономиката расте на САЩ над това, което служителите на Федералния резерв смятат за неинфлационен темп на растеж от 1.8%, и продължава да се представя по-добре от другите развити страни
Икономиката расте на САЩ над това, което служителите на Федералния резерв смятат за неинфлационен темп на растеж от 1.8%, и продължава да се представя по-добре от другите развити страни
Икономиката расте на САЩ над това, което служителите на Федералния резерв смятат за неинфлационен темп на растеж от 1.8%, и продължава да се представя по-добре от другите развити страни    ©  Reuters
Икономиката расте на САЩ над това, което служителите на Федералния резерв смятат за неинфлационен темп на растеж от 1.8%, и продължава да се представя по-добре от другите развити страни    ©  Reuters

Икономиката на САЩ е нараснала по-бързо от прогнозираното през четвъртото тримесечие на миналата година, показват новите данни на Бюрото за икономически анализи. По-доброто представяне се дължи на силните потребителски разходи и нежилищните инвестиции в основен капитал, които бяха ревизирани нагоре.

Окончателният показател надхвърля втората оценка от 3.2% и първоначалната от 3.3%, което е знак, че икономиката на САЩ е останала устойчива в условията на високи лихвени проценти. Икономисти, анкетирани от Reuters, очакваха растежът на БВП да остане неревизиран.

Нарастването на потребителските разходи е ревизирано до 3.3% от 2.8% в предварителната оценка и 3% във втората оценка. Ценовият натиск се е забавил повече, отколкото беше съобщено по-рано. Показателят за "базовите" цени на потребителските разходи нарасна с 2% през четвъртото тримесечие, което съответства на предварителната оценка, но е с 0.1 процентни пункта под втората оценка.

По-добре от очакванията на Фед

Икономиката расте над това, което служителите на Федералния резерв смятат за неинфлационен темп на растеж от 1.8%, и продължава да се представя по-добре от другите развити страни, въпреки че Фед повиши лихвените проценти до диапазона 5-5.25% от март 2022 г., за да се справи с инфлацията.

Увеличението на реалния БВП, който изключва силно волатилните цени на храната и енергията, отразява ръста на потребителските разходи, държавните и местните правителствени разходи, износа, нежилищните фиксирани инвестиции, разходите на федералното правителство и жилищните фиксирани инвестиции. Те са частично компенсирани от намаляването на частните инвестиции в запаси.

Брутният вътрешен доход (GDI) се е увеличи с 1.9% през тримесечието юли - септември. По принцип БВП и GDI трябва да са равни, но на практика се различават, тъй като се оценяват с помощта на различни и до голяма степен независими изходни данни. Разширяването на разликата между GDI и БВП през предходните тримесечия породи опасения сред някои икономисти, че икономиката не е толкова силна, колкото предполагат данните за БВП, но тези притеснения в момента до голяма степен са успокоени.

Личните приходи

Текущият личен доход е нараснал с 230.2 млрд. долара през четвъртото тримесечие, което е позитивна промяна на предната сметка с 10.7 млрд. долара. Повишението основно отразява увеличенията на компенсациите, постъпленията от лични доходи върху активи и доходите на собствениците, заявяват от Бюрото за икономически анализи.

Разполагаемият личен доход се е увеличил със 190.4 млрд. долара, или 3.8%, показват данните за четвъртото тримесечие. Това е негативна ревизия от 12.1 млрд. долара спрямо предишната оценка. Реалният разполагаем личен доход се е увеличил с 2%, което е понижение с 0.2 процентни пункта от предишната оценка.

Личните спестявания за периода октомври - декември възлизат на 815.5 млрд. долара, което е увеличение на предишните данни с 6.3 млрд.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар