Нека гражданите на България сами изберат към коя група държави искат да бъдат

Велизар Енчев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След участието ми в предаването "Референдум" на БНТ се убедих, че у нас фактите са на втори план когато се водят политически дебати. Темата на "Референдум" бе електронното гласуване – "да" или "не". През цялото време на моето участие се опитах да изнеса предимно факти против електронното гласуване, но в нито един момент участниците в дискусията не им обърнаха внимание, омаловажавайки очевидното.

Затова сега предлагам тези факти, които са трудно оборими:

По въпроса за електронното гласуване страните-членки на ЕС се разделят в няколко групи:

Пълно електронно гласуване има само в Естония, но от него се възползват само около 30 процента от гражданите на тази бивша съветска република. Преди десетина години то е въведено в Ирландия, но през 2009 г. бе отменено и никой не възрази.

Частично електронно гласуване се прилага във Франция, но само за граждани, които по време на избори се намират в чужбина.

Пилотно електронното гласуване се прилага във Финландия, но засега привържениците му са малцинство.

В друга група евродържави електронният вот не е въведен, но там се водят дискусии дали да се използва като допълнителна алтернативна форма на гласуване. Тези държави са: Австрия, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Полша, Словения, Холандия, Чехия.

В момента против електронното гласуване са Великобритания, Германия, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Унгария, Франция, Хърватия, Швеция. Главният аргумент на противниците на този начин на гласуване е невъзможността да се гарантира тайната на вота.

Нека гражданите на България сами изберат към коя група държави искат да бъдат, когато на 25 октомври дадат своя глас "за" или "против" електронното гласуване.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал