Крушуна

Тропиците в централна България

Област Ловеч, водопад Крушуна, Крушунски водопад и Синия вир
Област Ловеч, водопад Крушуна, Крушунски водопад и Синия вир
Област Ловеч, водопад Крушуна, Крушунски водопад и Синия вир    ©  Цветелина Белутова
Област Ловеч, водопад Крушуна, Крушунски водопад и Синия вир    ©  Цветелина Белутова

Около крушунския водопад, скрит в гънките на Деветашкото плато, се усеща частица от духа на каскадата Игуасу в Южна Америка. В сърцето на България изненадващо човек попада в тропиците. Цветът на водата е наситено тюркоазен и те отвежда към влажните гори на Сингапур. Растителността прилича на джунгла. За нищо друго не ми хрумва, като се пренеса там от снимките и спомените, освен за шамански сказания и приказни царства на елфите. Крушунските водопади са достойни за декор на фентъзи сагата "Властелинът на пръстените". Село Крушуна се намира там, където последните склонове на Стара планина преминават в обикновени възвишения. Оттам започва Дунавската равнина и най-близкият по-голям град е Левски. Също на 34 километра е град Ловеч. Следете по картата, защото няма указателни табели за мястото. Селото се опира на ръба на Деветашкото плато. По пътя от Ловеч за Левски подминавате отклонението за село Деветаки. После в село Александрово завивате надясно. След няколко километра село Крушуна ще ви се покаже като на длан.

Пещерата

Точно тук се намира и една от най-красивите в България водни пещери "Водопада". Тя е достъпна само 150 метра от входа, и то за спелеолози. Вътрешността е с оригинални галерии и труден за ориентиране лабиринт, има синтрови прегради, но туристите могат само да влязат в преддверието й. Водата, извираща от пещерата "Водопада", си проправя път през скалите и пада от 20-метровите причудливи образувания в разкошния каскаден Крушунски водопад. Теренът на Крушуна е от варовити скали и карстови образувания. В далечни времена голяма част от водопада е бил в пещера, която се е срутила. Така се е образувало природното чудо. За да разгледате подобаващо екопътеката около водопада, ще ви трябва цял ден. Добрата новина е, че може да нощувате в

Гостоприемница "Крушуна"

или на квартира в някоя от селските къщи. В гостоприемницата правят незабравима боб чорба, както и аламинути и други вкуснотии. Стаите са много приятни и всичко е обновено и дървено. По пътя за Крушуна няма как да не спрете в Ловеч и да не се разходите до крепостта на върха на хълма. Също така ви препоръчвам

Деветашката пещера.

За нея след моста на река Осъм по пътя за с. Деветаки се тръгва по течението на реката по десния бряг. Пътеката е с туристическа маркировка, но на места се губи. За посещението на пещерата ще ви трябва повече от 1 час. В миналото е използвана от военните за склад. Интересна е привходната куполна зала - най-голямата в Европа, а каскадата от езера и водопади във вътрешността разкрива цялото великолепие на подземната природа. Така че дори и да окъснеете, привечер се настанете в гостилницата, постреляйте с лък, отпуснете се пред камината и на следващия ден можете да се разхождате упоително из дебрите на изградената екопътека. Дайте си време да се слеете с това място, защото тази прелест ще засити глада ви за красота и изящество.

По трасирани екопътеки с мостове и стълбички се провираш покрай пръските на каскадата. Има много места, пред които просто спираш и онемяваш. Водните струи се процеждат на хиляди капчици през уникални решетки. Надолу реката се стича в много прагове, водни басейнчета, тераси, подковообразни скали и уникална тропическа растителност.

Околността се оказва и с богата древна история. През V век пр.н.е. тези места са населявани от тракийското племе УСДИКЕНЗИ. В района е намерено едно от най-ценните съкровища от това време - Летнишкото. За римския период свидетелстват останки от крепост южно от селото. През Средновековието районът е бил философски център на скални монаси - исихасти.

Местността около село Крушуна предлага много забавления и е подходяща за хора с откривателски дух. Туристическата инфраструктура е слабо развита или изобщо липсва. Не очаквайте асфалтови алеи и телефонни кабини, но ако харесвате девствената природа, недокосната от масовия турист - това е мястото за вас.

Язовир Пустинята

През всички сезони чудесни условия за гребане, плуване и риболов предлага язовир "Пустията". Той е разположен в уникална природна местност близо до старо римско селище. По-долу следват и други причини да се върнете отново в тропиците на Цент­рална България.

Най-близък интересен обект до Крушунската каскада е

Карстовата пропаст Голяма Гарваница

- също пригодена за туризъм. Тя е разположена на платото над Крушуна. Наблизо е и пещера "Урушка маара"

- до нея води коларски път, на места обрасъл с храсти и трева, който накрая преминава в пътека. Време за прехода 1 час. При изследването й загиват двама водолази и оттогава всяка година тук се провежда пещернячески лагер.

"Дефилето" е друг вариант за разходка, след като се наситите на водопада - дотам води стар път, свързващ село Крушуна и село Кърпачево. Представлява живописен каньон, който е трудно проходим. Идеален за любители на приключения и силни усещания. Време за превземането му - около 3 часа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-?
    ninchetonin

    www.krushuna123.page.tl otsednahme tuk be6e mn hubavo!!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал