🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 700 зарядни станции на Eldrive ще се захранват със зелена енергия

Операторът на инфраструктурата за електромобили ще си партнира с ТОКИ за осигуряването на гаранции за произход на тока

Eldrive е най-голямата в България мрежа от зарядни станции за електромобили.
Eldrive е най-голямата в България мрежа от зарядни станции за електромобили.
Eldrive е най-голямата в България мрежа от зарядни станции за електромобили.    ©  Eldrive
Eldrive е най-голямата в България мрежа от зарядни станции за електромобили.    ©  Eldrive
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Eldrive ще си партнира с ТОКИ за купуването на гаранции за произход на възобновяема енергия.
  • По този начин ще се насърчи производството на електроенергия от ВЕИ.
  • Мрежата със зарядна инфраструктура на Eldrive включва над 700 точки из цялата страна.

Операторът на зарядна инфраструктура за електрически автомобили Eldrive започва да купува гаранции за произход на възобновяема електроенергия. Това ще става чрез дигиталния търговец на електроенергия "КЕР Токи Пауър".

Така Eldrive ще компенсира 100% от въглеродните емисии, отделени при производството на електроенергията, идваща от общия енергиен микс в страната. Казано по друг начин - ще се гарантира документално, че електромобилите ще се зареждат със зелен ток. По този начин компанията ще стимулира развитието на ВЕИ мощности, като ще се генерира допълнителен приход за инвеститорите в сектора.

Гаранциите за произход представляват официални сертификати за това, че определено количество електроенергия е с произход от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и имат две много важни роли. Едната е да гарантират на консуматора на електроенергия, че съответното количество чиста енергия реално е произведено. Другата е да се стимулират инвестициите във ВЕИ мощности, а по този начин "позеленяването" на микса, както и по-чистата околна среда.

Като част от партньорството Eldrive купува от ТОКИ гаранции за произход за чиста енергия, които отговарят на количеството електроенергия, консумирано на зарядните станции Така се компенсират въглеродните емисии, генерирани при производството на тази енергия.

Димо Колчев, изпълнителен директор на Eldrive за България, обяснява съвместната работа между двете компании с това, че заради бизнес модела на оператора за зарядна инфраструктура "невинаги можем да имаме избор на доставчик на електроенергия и още по-малко на типа електроенергия, с която са захранени зарядните станции". Добавя: "С това партньорство Eldrive поема по пътя към въглеродна неутралност както за енергията, която потребителите ни зареждат, така и за общата им въглеродна следа."

От своя страна Юри Катанов, изпълнителен директор на "КЕР Токи Пауър", коментира: "С настоящото партньорство между ТОКИ и Eldrive успяваме не само да намалим въглеродния отпечатък на оператора и на всички техни потребители, но и осигуряваме допълнителен стимул за развитието на ВЕИ проекти, което косвено ще помогне за повече "зелена" енергия в енергийния микс и по-чиста околна среда у нас."

Първи в страната

Първата зарядна станция на Eldrive в България бе открита през август 2016 г. на паркинга на The Mall в София. Днес тя оперира още в Румъния (2018 г.) и Литва (2022 г.), а мрежата ѝ надхвърля 1200 зарядни точки, като над 700 от тях са в България. Това отрежда на компанията първото място в страната сред операторите на зарядна инфраструктура за електрически автомобили. Според сайта vsichkotok зарядните точки в България са общо 1663, разпределени на 1177 локации.

Липсата на достатъчно добре развита мрежа от станции бе (в известна степен все още е) дълго време основната причина за по-бавния темп на растеж на дела на електромобили в страната. По последните данни на МВР регистрираните такива към 1 януари 2024 г. са 11 472, като ръстът спрямо година по-рано е над 82%.

Сред основните приоритети на Eldrive в момента е бързозарядната инфраструктура - станции за бързо (20 - 50 kW) и супербързо (120 - 180 kW) зареждане. Другият е изграждането на хъбове за супербързо зареждане, каквито компанията вече има на паркинга на The Mall в София, този на ритейл парк "Via Север" в Пловдив и в района на винарска изба "Дамяница" (на 12 км от Кулата) и на метри от автомагистрала "Струма".

През 2023 г. компанията обяви няколко стратегически партньорства, които ще гарантират бъдещото ѝ разрастване. През юни стана ясно, че Европейската инвестиционна банка е одобрила финансиране в размер на близо 40 млн. евро от общо над 170 млн. евро капиталовложение, което Eldrive ще използва за изграждането на 10 500 зарядни точки в България, Румъния, Литва и Латвия.

През октомври бе обявено партньорство с "Видеолукс холдинг", компанията - собственик на веригите хипермаркети Praktiker и Technopolis, както и на ритейл парковете Holiday Park. По силата на същото на територията на обектите на веригите ще бъдат изградени станции за зареждане на електромобили, които ще бъдат част от мрежата на Eldrive. Месец по-късно стана ясно, че подобно споразумение е сключено и с "Билла България", на чиито паркинги (където това е възможно) също ще бъдат изградени зарядни станции.

В България Eldrive оперира чрез дружеството "Елдрайв чарджинг" с едноличен собственик "еМобилити интернешънъл" (дял в него, както и в собственика на "КЕР Токи Пауър" - "Реналфа", притежава съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев). Според последно подадения годишен финансов отчет приходите за 2022 г. са 1.7 млн. лв., а дружеството е на загуба 343 хил. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар