🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Земята вече има нов най-горещ ден: 6 юли 2023

Почти всеки ден от отминалия месец е чупил глобалните температурни рекорди, като 29 от 40-те най-горещи дни в историята са през юли 2023 г.

40-те най-горещи дни в съвременната история на Земята.
40-те най-горещи дни в съвременната история на Земята.
40-те най-горещи дни в съвременната история на Земята.    ©  C3S/ECMWF
40-те най-горещи дни в съвременната история на Земята.    ©  C3S/ECMWF
Темата накратко
  • Изминалият юли е най-топлият за последните 173 години.
  • В България средните юлски температури са се повишили с около 1.35 °C за последните 30 години.
  • Горещата вълна в страната ни отчете 11 поредни дни с дневна температура 3 °C над средното и по-този показател няма друга подобна вълна през този век.

Симеон Матев е автор в "Климатека" и доктор по климатология, асистент по климатология в катедра "Климатология, хидрология и геоморфология" на Софийския университет. Основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси.

"Капитал" препубликува текста му със съкращения. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Месец юли 2023 г. е бил най-топлият в инструменталната история на Африка, Азия и Южна Америка. Общо 9.3% от площта на Земята е била с рекордно високи температури, а едва под 1% - с рекордно ниски. Земята вече има нов най-горещ ден и това е 6 юли 2023 - със 17.08 °C. А почти всички дни след 3 юли т.г. подобряват най-високата средна глобална температура до момента от 16.8 °C, която е била отчетена на 13 юли 2016 г.

Продължителните горещи вълни в Северна Америка, Африка, Азия и Южна Европа станаха причина за екстремно високи температури, достигащи и надхвърлящи 50 °C, както и за здравната, земеделска и енергийна криза в засегнатите региони. В България месецът е бил по-топъл от нормалното, но с дълга гореща вълна.

В климатологично отношение юли е бил най-топлият месец в годината глобално и от тази гледна точка той е и най-топлият месец изобщо в историята на земното кълбо от 1850 г. насам. При анализ на данните от архива на NOAA, в който има данни от 1850 г., се потвърждават данните и от Европейската служба за изменение на климата "Коперник" (C3S), че изминалият юли е най-топлият за последните 173 години и месецът значително превъзхожда следващите в тази класация.

Твърде вероятно е без човешко влияние върху климата, горещини с такива мащаби да не се случват.

Центровете на жегата

Изминалият юли е бил с най-високи средни месечни температури в Азия, Африка, а Южна Америка отчита най-високата си месечна аномалия до момента, т.е. най-голямо отклонение от нормата. В Северна Америка юли 2023 г. е вторият най-топъл в историята, а в Европа това е осмият най-топъл юли. Няколко страни също отчитат най-топлия юли в своята инструментална метеорологична история: Перу, Япония, Карибите и Тасмания.

Горещите вълни, които властваха в голяма част от месеца в различните части на света, доведоха до отчитането на екстремно високи стойности на много места:

В Долината на смъртта в САЩ бяха измерени 53,3 °C. Китай "счупи" рекорда за максимална температура, като в градчето Санбао в префектурата Турпан в Синцзян-Уйгурски автономен район, на 16 юли бяха отчетени 52.2 °C. Старият рекорд на страната беше от 2015 г. - 50.3 °C, измерени в същия район. Близо 50 °C (49.5) бяха отчетени на 5 юли в град Адрар в Алжир.

Град Финикс, САЩ, пък отбеляза най-дългата си серия от 31 поредни дни с температура над 43.4 °C. Предишната рекордна серия е от "само" 18 дни такива дни и се е случила през далечната 1979 г.

Какво е положението в Европа

В Европа юли 2023 г. е бил по-топъл от средното, като отклонението от нормата за периода 1991 - 2020 г е било 0.38 °C. На фона на горещата вълна, обхванала южната част от континента, тази аномалия е със сравнителна "ниска" стойност. Тя е била с 1.34 °C по-ниска от аномалията, отбелязана през най-топлия юли в Европа до момента - регистриран през 2010 г. За последните 10 години средните юлски температури на Стария континент са се повишили с 0.40 °C.

В регионален план поднормени месечни температури са регистрирани в северните и североизточните райони, вкл. и Исландия. Над Централна и най-вече Южна Европа обаче месецът е бил наднормен, като най-големи положителни аномалии са отчетени в Южна Италия и югозападната част на Балканите. Продължителната и интензивна гореща вълна, обхванала Средиземноморския регион след 10 юли, стана причина за отбелязването на екстремно високи температури, които са рекордни на местно ниво. Температурата достигна 48 °C на остров Сардиния, Италия, а на остров Сицилия, в град Палермо - 47 °C. На 23 юли в Пелопонес, Гърция са регистрирани 46.4 °C.

В България средните юлски температури са се повишили с около 1.35 °C за последните 30 години

В България средните юлски температури са били по-високи от нормата, спрямо средните за периода 1991 - 2020 г. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции, най-голяма положителна аномалия, която доближава и надхвърля 3 °C, има в централните части на страната, както и по-високите ни планини. По-малки са отклоненията от нормата по Черноморието, както и в крайните северозападни райони.

През този юли беше регистрирано третото най-голямо месечно отклонение от нормата за последните 44 години - след 2012 и 2007 г. След справка в архива на НИМХ през ХХ в., с по-висока аномалия от тазгодишната се отличават още 1928 и 1950 г., а с малко под нея е 1946 г. През новия век прави впечатление поредица от 4 последователни години между 2003 и 2006 г. с по-ниски отклонения от нормата. Средните юлски температури в България са се повишили с около 0.5 °C за последните 10 години, а за последните 30 години, или спрямо периода 1961 - 1990 г., разликата вече е с около 1.35 °C.

Най-високата измерена температура в станциите на НИМХ беше 43 °C в Русе. Освен това максималните температури на много места в централните части на Дунавската равнина и в Тракийската низина достигнаха 41, 42 °C. В гр. Сандански само веднъж температурата прехвърли 40 °C, като най-високата измерена стойност беше 40.8 °C.

Тази гореща вълна, освен с екстремно високите си стойности, се отличи и със своята голяма продължителност. В 11 поредни дни средната температура беше с дневна аномалия над 3 °C, като по-този показател няма друга подобна през този век. Дори при по-горещите 2007 и 2012 г., продължителността на дните с такава аномалия е по-малка.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Попадна ми любопитен анализ за формите на моделиране на общественото съзнание. Там сред другите примери се дава и кампанията в Time през 70-те години за застрашаващото съществуването на човечеството...преохлаждане на планетата! Потърсих в архива някои от тези броеве - да, има ги, прегледах и статиите: наукоподобно аргументирани и за невежа публика никак не е трудно да се постигне убедителност.
    Естествено, като пример е дадена и диаметрално обратната кампания в началото на милениума - за прегряването, и пак наукоподобно се плакне невежата по темата публика...

    За да е ясно - говоря за способите за манипулация на обществата, а не за това преохлажда ли се (зиме) и прегрява ли (лете) планетата.

    Нередност?
  • 2
    xtl391116268 avatar :-|
    xtl391116268
    • + 1

    Както предния и последващите коментари във форума ще покажат, угодия на хората, които са идеологически убедени да оспорват нещо, не може да се постигне с никакви факти за тревожното състояние на климата и екосистемите на планетата като цяло. Остава на тези, които нямат идеологически имобилайзери в мозъците, които им пречат да четат и интепретират научни данни, да подкрепят и съдействат за промяна, която да ни позволи да спрем да дестабилизираме климата и да бъдем по-малко опасни за себе си като човечество.

    Нередност?
Нов коментар