🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще отстояваме позицията си на водеща компания в сектора

Мариела Белитова, регионален директор за България и Гърция на "Гопет Tранс", за предизвикателствата пред транспортния бизнес

Ще отстояваме позицията си на водеща компания в сектора
Ще отстояваме позицията си на водеща компания в сектора
   ©  Капитал
   ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесът на "Гопет Tранс" расте устойчиво през последните години. Кои фактори обуславят този ръст? Какви са очакванията за финансовите резултати през 2019 г.?

- Скоро ще навършим 25 години, откакто сме на пазара. През това време минахме през фази на естествен растеж, особено в ранните етапи. Ние се развивахме в една доста динамична и променяща се среда през тези две десетилетия и това ни даде шанса да научим много и да пораснем от малък локален спедитор до модерна компания и стабилен доставчик на услуги, способен да се конкурира на европейско ниво. Днес за нас бизнес визията и планирането играят ключова роля за постигане на растеж. Но колкото и да е добра бизнес стратегията, няма да можем да постигнем резултати без екипа. Истината е, че ние в "Гопет" имаме забележителен екип от опитни и всеотдайни колеги. Очакванията ни за 2019 са да продължим нашето развитие, като отстояваме позицията си на водеща компания в сектора.

"Гопет Tранс" работи в няколко основни направления: сухопътен транспорт, интермодални решения, складиране и логистика, морски транспорт. Кое от тях е с най-голям принос за приходите на компанията? Какви са плановете за развитие на тези поделения?

- Направление "Сухопътен автомобилен транспорт" има водеща роля в нашите приходи като първи и най-утвърден сервиз. В последните години значително разширихме портфолиото от услуги, за да отговорим на очакванията на пазара и нуждите на нашите клиенти. Можем да кажем с гордост, че на българския пазар ние сме един от най-големите доставчици на сухопътен транспорт, логистични и дистрибуторски услуги. От своя страна нашите клиенти разчитат на нас в предоставянето на компетентни и оптимални решения за техния бизнес, както и опростяване на оперативните им процеси.

Защо клиентите избират "Гопет Tранс"? Кои са предимствата на фирмата? Как се справяте с конкуренцията на големи международни транспортни и спедиторски компании?

- "Решения, които ускоряват бизнеса Ви" е нашето мото и сме убедени, че го правим по най-добрия начин за нашите клиенти. За нас е ясно, че можем да растем само заедно с нашите клиенти и подизпълнители, като развиваме балансирани и взаимно изгодни партньорства. Това, което нашите клиенти и партньори получават от нас, е опит, способност да предлагаме решения за всеки бизнес, независимо дали е малък или глобален, и най-вече нашата ангажираност винаги да намерим решение.

Компанията има мрежа от офиси в Гърция, Румъния, Полша, Испания. Какъв е принципът на работа? Предвиждате ли откриване на нови поделения?

- За да можем да бъдем глобални, трябва да бъдем локални. Разширихме се в рамките на съседните страни, за да развием услугите си и да отговорим по-добре на нуждите на нашите клиенти. Стъпването на различни пазари предлага потенциал за растеж и ни позволява да изградим солидни мрежи от местни подизпълнители, чрез които разширяваме географското покритие на предлаганите от нас услуги. Ние непрекъснато следим пазарите и възможностите за бъдещо разширяване. При добра възможност ще действаме отново в тази насока.

Кои са последните инвестиции, направени от компанията? Какви инвестиции предвиждате в средносрочен план?

- Технологиите станаха важна част от всяка индустрия. Нашите усилия в момента вървят в две посоки: да превърнем "Гопет" в дигитална организация и да продължим да надграждаме компетенциите и експертния опит на нашите колеги. Комбинацията от двете е ключът към по-доброто сътрудничество с нашите партньори, създаването на нови услуги и ефективност в нашите процеси. Убедени сме, че това трябва да бъде повторяема периодична инвестиция от наша страна.

Коя е голямата цел на "Гопет Транс"?

- Тя е отразена в нашата визия, а именно да бъдем значима компания на глобалния транспортен пазар.

Какви са предизвикателствата пред транспортния сектор?

- Напоследък се срещаме с доста такива. Изправени сме пред търговска война на глобално ниво с ясни последици върху производството и продажбите в EC. Много се говори за влиянието на американските мита върху износа на немските производители на автомобили, както и за последното намерение на САЩ да са насочи към Китай и други пазари. Производителите на автомобили са върхът на айсберга, защото автомобилната индустрия включва огромен брой производители на компоненти в цяла Европа, включително и тук, в България. Предстои да видим в каква степен тези търговски войни ще засегнат пазара и икономиката. Вече станахме свидетели на ограничаване на ниво законодателство на пазара на транспортните и логистични услуги. Новият пакет "Мобилност", който се обсъжда в Европейския парламент, ако бъде приет в сегашния си вид, ще засегне силно транспортния сектор. Определено той има рестриктивен характер и противоречи на основния европейски принцип за свободно движение на стоки.

Ако се върнем към оперативните процеси, се налага необходимост от пълно проследяване в реално време на движението на превозваните стоки и изразен натиск за изпълнение на доставки при строги графици, както и по-нататъшна стандартизация на процесите. От друга страна, пазарът е и винаги ще бъде нестабилен въпреки актуалните призиви за "слоубализация" (глобализация с по-бавен темп на растеж).

Въпреки всички предизвикателства, които очевидно предстоят, се чувстваме уверени, че опитът и нашият фокус ще ни помогнат в навигацията във всякаква среда.