🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Транспортът: Интересното предстои

Какво ще прочетете в новия брой на изданието "Транспорт"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Добра година за транспорта беше 2018-а. Общите приходите на първите 150 компании в сектора са почти 7 млрд. лв., като средния ръст е 12%.

По-интересното обаче предстои. Като бизнес, развиващ се на широк фронт - далеч извън пределите на българския по-късно реагиращ пазар, основният въпрос е ще има ли и с колко забавяне на икономиката в европейски мащаб. Политическото говорене и изострянето на търговските отношения между големите сили води до несигурност за производители, а оттам и за транспорта. Индикации за това вече се отчитат от някои представители на бранша.

По-локалните проблеми също предстои да се разгърнат догодина - ограниченията за българските автомобилни компании в Европа и тол-таксите у дома. Тук поводи за радост ще има в редиците на товарните жп компании, които очакват да станат по-атрактивни поради оскъпяването на пътищата.

При авиацията нещата също са несигурни. Изминалата 2018 г. беше една от най-успешните за туризма и това донесе повече бизнес за превозвачи и основните международни летища. Спадът през 2019 г. в туризма обаче охлади очакванията, а лятото завърши с фалита на туроператора Thomas Cook. Сега страховете на хотелиери са насочени към новата чартърна програма.

Последната голяма неизвестна е какъв ще бъде финалът на най-голямата сделка в транспорта през последните години - концесията на летище София.

Все още няма коментари
Нов коментар