🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
съфинансиран от Европейския съюз

Еврофинансирането за 2024 г. по земеделския план: за инфраструктура, малък бизнес на село, нови фермери

Агроминистерството тази година планира прием по девет схеми от стратегическия план за земеделието, но конкретният им бюджет за годината тепърва ще бъде определян.

Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Най-атрактивните схеми за бизнеса ще са за стартиращи производители и неземеделски дейности в селата.
  • Проекти ще могат да се подават и по ключовите процедури за инвестиции в напоителна, пътна и социална инфраструктура.
  • Бюджетът на тези мерки до края на програмния период е общо близо 900 млн. евро, а конкретните суми за всяка схема за 2024 г. ще бъдат определени тепърва.

Инвестиции в неземеделски дейности в селата и в напояване, финансиране на проекти на стопанства на дребни, млади или нови фермери и на групи производители, възможности за еврофинансиране на инфраструктурни проекти, подавани от общини. Така изглежда планът на агроминистерството за отваряне на първите за новия програмен период инвестиционни мерки от стратегическия план за развитие на земеделие през тази година. Общо за сектора до 2027 г. трябва да бъдат разпределени над 8 млрд. евро.

В предходните периоди по аналогични схеми за подпомагане в програмите за селските райони имаше сериозен интерес. Такъв се видя и при другата скорошна голяма възможност за европодпомагане на инвестиционни проекти по плана за възстановяване. През есента на 2023 г фонд "Земеделие" отвори прием на проекти за технологична модернизация на фермите, а подадените предложения бяха за внушителните 1.8 млрд. лв. и заявена субсидия, надвишаваща повече от два пъти разполагаемия бюджет (виж карето).

Сега за планираните девет нови приема в самия стратегически план са заложени над 900 млн. евро до края на програмния период - 2027 г. Но конкретният бюджет за всяка схема за подпомагане и сроковете за кандидатстване през тази година ще зависят от решението на комитета за наблюдение на плана.

Най-атрактивните процедури - за неземеделски бизнес в селата и малки бизнеси

През декември България изпрати в ЕК искане за промени в стратегическия си план за земеделието, с които на практика го пренаписа, а в момента текат и преговори с Брюксел по тях. Затова и кога и при какви условия ще бъдат стартирани приеми на проекти през тази година в голяма степен зависи и от финалните промени в българския план, които ще бъдат одобрени. Конкретно за инвестиции в селските райони в стратегическия план са заложени 3.53 млрд. евро, като за първи път от влизането на България в ЕС финансирането, осигурено от националния бюджет в общата сума, е по-високо от парите, идващи от Брюксел.

Според публикувания сега план-график на земеделското министерство кандидатстването за инвестиционни мерки от страна на бизнеса за новия програмен период ще започне с няколко от атрактивните схеми - за неземеделски дейности в селата и за малки и нови бизнеси.

По процедурата за развитие на дейности в селата, които не са селскостопански, ще се финансират проекти за производствени дейности, услуги и занаяти в селските райони, като кандидатите могат да бъдат както земеделски производители, искащи да навлязат и в друг бизнес, така и микропредприятия от други икономически отрасли и физически лица в сектора на занаятите. Всеки проект може да получи до 50% субсидия, като таванът за един кандидат ще бъде 400 хил. евро, е заложено в промените в стратегическия план.

В предходни програмни периоди към възможностите за развитие на неземеделски дейности в села имаше много силен интерес от кандидати - чрез подобни процедури бяха финансирани цехове за различни производства, както и различни дейности в сферата на услугите - автосервизи, медицински и зъболекарски служби в селата и други.

Тази схема обаче беше в епицентъра и на някои от най-големите журналистически разследвания и обществени скандали, свързани с европари в България. Единият от тях са т.нар. къщи за гости, при които различни лица, включително свързани с висши политици и чиновници, са получавали еврофинансиране за строителство на обекти за селски туризъм, но са ги ползвали като лични домове и вили. Схемата за неземеделски бизнес в селата се "прочу" и с опита на стотици еднолични търговци да получат еврофинансиране за луксозни автомобили и дори яхти и хеликоптери с твърдение, че с тях ще превозват отишлите на селски туризъм туристи до забележителности, излети в природата и др. Сега подобни възможности за финансиране са спрени, а общата сума за неземеделски дейности до 2027 г. е 101 млн. евро.

По план през тази година агроминистерството ще обяви прием на проекти и по три сходни схеми за подпомагане на нови и малки земеделски бизнеси. Единият от тях е свързан със схемата за създаване на стопанства от млади фермери, по която новостартиращи производители на възраст от 18 до 40 години могат да получат грант за започване на селскостопански бизнес. През предходни години имаше изключително висок интерес към тази възможност, като често подадените проекти надхвърляха два и три пъти разполагаемия бюджет по процедурите.

Сега, ако Брюксел одобри исканите от България промени в стратегическия план, кандидат-земеделците до 40 години ще могат да получават финансиране от 40 хил. евро за започване на бизнес вместо заложените сега 30 хил. евро. Парите ще се изплащат на два етапа - 50% от сумата при одобрение на проекта и 50% след приключването му, като съфинансиране от кандидата не се изисква. В стратегическия план бюджетът за подпомагане на млади фермери е за почти 165 млн. евро до края на програмния период.

С промените в стратегическия план, които България изпрати в Брюксел през декември, е заложено създаване и на аналогична схема за подпомагане на нови земеделски производители, които обаче са на възраст от 41 до пенсионните 65 години. В случай че тя бъде одобрена, тези кандидати могат да получат грант 30 хил. евро за създаване на земеделско стопанство, без да осигуряват съфинансиране, като планът е тя също да бъде отворена през тази година. Плащането ще се случва отново при старта и финала на проекта, а общата заложена сума за нови фермери до 65 години в стратегическия план е 20 млн. евро.

Третата възможност за финансиране, която се предвижда през тази година, е свързана със схемата "Подпомагане на много малки земеделски стопанства", по която чрез облекчени изисквания дребни стопани могат да получат грант от 20 хил. евро за селскостопански инвестиции, без да осигуряват собствено съфинансиране. Плащането на парите също ще бъде разделено на два етапа - в началото и на финала на проекта. В стратегическия план за програмния период са заложени 76.8 млн. евро подпомагане по тази схема, като целта е да се подпомогнат 3527 фермери.

Големите инфраструктурни възможности - за обновяване на села и напояване

През тази година агроминистерството планира прием на проекти и по две ключови схеми, свързани с инфраструктура - "Инвестиции в основни услуги и дребна по мащаби инфраструктура в селските райони" и "Инвестиции в напояване".

По първата схема ще могат да кандидатстват общините, като максимумът за един проект е 3 млн. евро. Едната голяма група допустими инвестиции чрез нея е свързана със строителство и ремонти на пътища, улици, тротоари, площади, ВиК системи и др. Общините ще могат да подават проекти и за "социална инфраструктура"- строителство и ремонт детски площадки, спортни съоръжения, детски градини и училища, общински обекти, свързани с културни дейности, и др. Общата сума за "общински проекти" в стратегическия план е голяма - над 500 млн. евро, а в предходни години по аналогични схеми имаше огромен интерес- често програмата за селските райони беше почти единственият източник, чрез който малките общини могат да получат подпомагане за инвестиции.

По план през тази година агроминистерството трябва да стартира и друга "строителна" схема за подпомагане. По процедурата "Инвестиции в инфраструктура за напояване" ще могат да се подават проекти за ремонт на поливни съоръжения, които са извън територията на земеделските стопанства.

Основни кандидати по въпросната процедура могат да бъдат държавните фирми "Напоителни системи" и "Земинвест", за които има таван 5 млн. евро за проект, но тя е отворена и за бизнеса чрез регистрирани сдружения за напояване, при които може да бъде получен максимум 1 млн. евро за проект. Стратегическият план предвижда за изграждането и ремонта на поливни съоръжения да бъдат отделени около 100 млн. евро.

През миналата есен държавното дружество "Напоителни системи" започна ремонт на главни поливни съоръжения в страната с финансиране от предходната програма за развитие на селските райони за общо 112 млн. лв., което е първата инвестиция в подобна инфраструктура от над 30 години.

Още възможности: за консултантски услуги и сдружаване

През тази година в план-графика на земеделското министерство са включени приеми и по няколко по-малки схеми за подпомагане. Така например ще могат да се подават проекти за консултантски услуги, свързани със земеделието и горите, като кандидатите могат да бъдат съветнически организации, включително държавната служба за съвети в земеделието. До края на програмния период по "консултантската" мярка в настоящия стратегически план са заложени 30 млн. евро.

Планиран е още прием на проекти за подкрепа на оперативни групи в рамките на европейското партньорство за иновации (40.8 млн. евро подпомагане до края на програмния период), чрез което се осигурява финансиране за оперативни групи на земеделци, учени и консултанти за въвеждане на иновация в практиката.

Другата възможност ще бъде по схемата за "Подкрепа на организации на производители и групи на производители", чрез която обединения от земеделци могат да получат финансиране за съвместна подготовка и пускане на пазара на продукти и други. Годишното плащане за първата година по такива проекти е максимум 100 хил. евро.

Фонд "Земеделие" разглежда проекти с инвестиция от над 1.8 млрд. лв

Първите възможности за еврофинансиране на земеделски бизнес от новия програмен период предизвикаха сериозен интерес сред бизнеса. През миналата есен беше отворена най-голямата процедура за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост - за технологична и екологична модернизация на земеделски стопанства, като до крайния срок през декември бяха подадени 4358 проекта, който в момента се разглеждат от фонд "Земеделие". Въпросните проекти са на стойност 1.86 млрд. лв., като търсената субсидия е 933.2 млн. лв., което е почти 2.5 пъти повече от разполагаемия бюджет.

По схемата за модернизация, чрез която може да се правят инвестиции в селскостопанска техника, оборудване и съоръжения за агробизнеса, както и в инвестиции за опазване на околната среда, включително изграждане на ВЕИ, са осигурени малко над 318 млн. лв. от ЕС и 63.6 млн. лв. от държавния бюджет за невъзстановим ДДС. Съфинансирането от кандидата е 50%.

Допреди коледните празници фермерите можеха да подават проекти и за създаване на центрове за подготовка за предлагане на пазара на плодове и зеленчуци, също за финансиране по плана за възстановяване. По схемата, осигуряваща финансиране за оборудване на бази за съхранение, опаковане, етикетиране на плодове и зеленчуци, както и за купуване на хладилен превоз на стоките, също имаше засилен интерес. При бюджет от 15 млн. лв. са подадени 40 проекта за около 27 млн. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар