🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биткойн: Началото на крипто индустрията

Дигиталната валута дава възможност на потребителите да правят бързи, сигурни и прозрачни разплащания помежду си и без намесата на трета страна

Биткойн: Началото на крипто индустрията
Биткойн: Началото на крипто индустрията
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Историята на биткойн. Как започва всичко? Защо е толкова успешен? Дигиталното злато днес.

Биткойн (BTC) e дигитална валута. Основната цел, с която е създадена, е да улесни транзакциите без посредник и да положи основите на споделена система за управление на лични активи. Първата създадена биткойн криптомонета е през 2009 г. Тя почива на децентрализирана система, която не изисква финансов посредник. Забележителното предимство е, че предоставя пълна прозрачност на операциите, което ги прави невъзможни за манипулиране.

През годините значително се подобряват нивата й на сигурност наред със скоростта на транзакциите и контрола на потребителите над личните им активи. Обикновено времето за осъществяване на една транзакция варира според нейната големина и натовареността на мрежата. Биткойните, заложени в мрежата, са общо 21 милиона на брой, а най-малкият дял, който потребителите могат да притежават от една монета, е установен на 0.0000000001 BTC, или една милионна част от него.

Началото

През октомври 2008 г. е публикуван документът "Биткойн: електронна платежна система от потребител до потребител" под псевдонима Сатоши Накамото. Няколко месеца по-късно се появява и първият биткойн софтуер, който поставя основите на мрежата и криптовалутите. Не се знае кой стои зад прозвището Сатоши Накамото, дали е един човек или цял екип. Въпреки това името ще остане завинаги в историята на финансите като първото платежно средство, създадено от хора за хора, и то със забележителен успех - само преди 10 години стойността на биткойн е 30 цента, докато днес тя е над 50 хил. щатски долара.

През годините много потребители се опитват да докажат, че са Сатоши Накамото, но никой не разполага със солидни доказателства, които да го потвърдят. Оказва се, че анонимността е по-добър вариант, тъй като по този начин мрежата не се натоварва с едно-единствено лице, а работи изцяло на принципа на прозрачни, споделени и публични данни.

Биткойн

Биткойн дава възможност на потребителите да правят бързи, сигурни и прозрачни разплащания помежду си и без намесата на трета страна. Транзакциите се случват директно между дигиталните им портфейли и се верифицират публично в блокчейн чрез блокове.

От своя страна, Блокчейн технологията спомага за създаването на първата по рода си мрежа от потребител до потребител (p2p) за извършване на финансови операции, в която информацията се съхранява публично. Блокчейнът се задвижва изцяло от потребителите и най-лесно може да се възприеме като споделена дигитална книга за транзакции. В нея финансовите операции се случват директно между криптопортфейли и се верифицират публично. Тази книга постоянно се разраства вследствие на добавяне на нови транзакции под формата на т.нар. блокове. По този начин се създава една непрекъсната верига, в която всеки запис е верифициран, видим за всички и проверим.

Участниците в мрежата представляват нодове, които проверяват и потвърждават транзакциите на всички в мрежата, като оперират според правилата, заложени в хашинг алгоритъма и вида на консенсуса. В конкретния случай механизмът на работа е Proof-of-Work (PoW), а алгоритъмът на действие - SHA-256.

В блокчейн е заложен и размерът на печалбата за всеки нов блок, а именно, на всеки 210 000 блока наградата ще намалява наполовина.

Любопитно за първата криптомонета

  • Според специалистите мрежата на биткойн разполага със забележителната мощност от 2 046 364 Pflop/s. Тя се дължи на всички участници в блокчейн, които допринасят за нейното развитие, сигурност и прозрачност. За сравнение - мощността на 500 суперкомпютъра е около 274 Pflop/s.
  • 22-ри май е паметен в историята на биткойн. През 2010 г. програмист от Флорида плаща 10 000 биткойна за две пици и става първият човек, закупил стока с дигиталната валута. Макар и тогава това да са били около 41 долара, днес биха били равни над 500 000 000 щатски долара.
  • В края на 2013 г. английски ИТ специалист губи 7 500 биткойна - без да иска, изхвърля хард диска, на който е записал личния ключ за тях. Стойността им днес се оценява на 19.5 милиона долара.
  • Търговските обекти, които приемат плащания с биткойни и други криптовалути, постоянно растат, например картата Nexo Card се приема от над 40 милиона търговци в цял свят.

Дигитално злато

Още в самото начало създателите на биткойн заявиха, че никога няма да бъдат създавани повече от 21 милиона монети. Ето защо биткойн се сравнява с дефицитни суровини като златото, чиято стойност се определя само и единствено от цената, която хората са готови да платят за него.

Интересът към криптовалутите се повиши драстично след сериозно навлизане на големи играчи от световната инвестиционна сценa, тъй като дигиталните активи все по-широко се възприемат като хеджиращ финансов инструмент срещу инфлацията, а биткойн - като дигитално злато. Засиленият интерес доведе до грандиозен скок на "първата монета", като цената достигна рекорден връх от над 50 000 щатски долара в края на февруари тази година.

За Nexo

Nexo е една от водещите институции за управление на дигитални активи в света. Мисията на компанията е да увеличи максимално стойността и ползите от криптовалутите чрез данъчно ефективните линии за бързи кредити Instant Crypto Credit Lines, високодоходните спестовни продукти Earn, Send & Pay функционалности и модерни трейдинг и извънборсови възможности, като в същото време осигурява най-високата застрахователна защита на активите и сигурност на военно ниво на своя Nexo Wallet. Nexo управлява $4+ милиарда активи за над 1 милион потребители в 200+ юрисдикции и е обработила повече от $5 милиарда от своето основаване през 2018 г. Официален уебсайт: https://nexo.io. Официален кариерен уебсайт: https://nexo.careers/