Технологиите в криптоиндустрията

Александър Починков, VP of Engineering @ Nexo, за еволюцията на парите и новите решения в екосистемата на криптовалутите

Технологиите в криптоиндустрията
Технологиите в криптоиндустрията
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Блокчейн и криптоентусиаст, Александър Починков има над 20 години опит в разработването на софтуер за различни индустрии - медии, финтех, електронна търговия, наука. Активно е участвал в някои от най-големите български уеб проекти още от края на 90-те. Част от самото създаване на инженерния екип, Александър Починков днес заема позицията VP of Engineering в Nexo - българската компания, която е сред водещите институции за управление на дигитални активи в света.

Защо днес парите са технология?

Парите отдавна вече са технология. Още с появата на телеграфа и първите записи през телеграфната мрежа парите еволюират. С технологичния бум вече разполагаме с много повече възможности, фокусирани върху потребителите и техните нужди - трансфериране, съхранение и обмен на парична стойност. Естествената следваща крачка на този подем са дигиталните финанси. Те са съвкупността от всички нови технологии и практики, които позволяват дигитализацията на традиционните финансови услуги и инструменти.

Технологиите правят живота ни по-добър и по-свободен. Затова и работата в криптоиндустрията е повече от значима - криптовалутите трансформират и задават посоката на финансите и развитието занапред към бъдеще, в което споделената икономика и дигиталните финанси са двигател на едно по-демократично и справедливо общество.

Какво наложи тази посока на развитие?

- Ние сме в епицентъра на социална и финансова революция. Блокчейн, криптовалути, умни договори и токенизация на активи отдавна са част от речника и начина на живот на прозорливия човек. Крипто вече не е просто иновация, а индустрия за над един трилион долара.

След интернет блокчейн е следващата голяма стъпка в нашата технологична еволюция. Комбинацията от отдавна познати решения като криптография, децентрализирани архитектури, мрежи, структури от данни, алгоритми и др. се превърна в технологичния гръбнак на това, което днес наричаме криптоиндустрия и асоциираме с разрешаване на ежедневни проблеми, като например как да спестим разходи за трети страни и да бъдем далновидни във време на инфлация. Именно това е демократизацията на финансите.

Какви са технологичните стъпки и какво да очакваме в бъдеще?

- От създаването си криптоиндустрията премина през няколко фази на развитие. Първата се характеризира с появата на биткойн, който решава проблемите, свързани със сигурността на дигиталното съхранение и обмен на стойност в децентрализирана система. След това се появи етериум мрежата и предложи ново ниво, на което да се пише код и да се правят множество подобрения и нововъведения. Това позволи да се добавят специфични разнообразни условия, свързани с дадена трансакция, каквито са умните договори.

От инженерна гледна точка се появиха и нови езици за програмиране и платформи като ЕVM, Solidity, Sophia, Plutus и много други. Разбира се, създават се разработки и на познати езици като C++, JavaScript, Java, Golang и др. в зависимост от съответната блокчейн мрежа. Това дава възможност на много специалисти да се развиват и да изграждат изцяло нови решения в екосистемата на криптовалутите.

Навлизат много масови играчи на пазара, това променя ли технологиите?

- И да, и не. Вече се оформи критична маса от хора и компании, т.е. реален модел на нужда, потребление и разработки, която мотивира пазарното развитие и мащаб на индустрията. Все още има аспекти, които търпят постоянна еволюция и подобрение, например скоростта и цената на трансакциите. Скоростта е ключово предимство на блокчейн мрежите. Това е една от причините например етериум да развива и следващата си втора версия. Сега трансакциите се верифицират чрез решаване на сложна математическа задача (т.нар. Proof-of-Work), както е при биткойн мрежата, което отнема значителен изчислителен ресурс. С тези подобрения потвърждението на трансакциите вече се разпределя между участниците в мрежата, които са заявили роля в процеса (Proof-of-Stake).

Най-голямото доказателство за посоката на възприемане на дигиталните активи е фактът, че през последните години в сектора навлязоха големи институционални играчи като PayPal, MasterCard и Visa и по този начин клиентите им плавно преминават в света на криптовалутите.

Какво е сигурността в света на криптовалутите?

- Сигурността е заложена в самата идея за децентрализираната мрежа, защото при трансакцията възниква неотменим и уникален запис, споделен от много независими компютри. Това гарантира, че никой не може да компрометира записа. По такъв начин не съществува и проблемът с човешката грешка. Другият аспект на сигурността е на потребителско ниво, където тя е осигурена чрез криптография, т.е. подмяна на идентификацията на потребителя на практика е невъзможна освен чрез физически достъп до частния ключ на потребителя.

Каква е мотивацията на хората, които движат индустрията?

- В Nexo имаме реалната възможност да оставим отпечатък в световната история на финансите, да бъдем ярък пример за хиляди, дори милиони хора. Тук ежедневната динамика на работата ни среща с разнообразни казуси от целия спектър на технологиите, а те ни подтикват да търсим изцяло нови решения. Така се учим и развиваме всеки ден - адаптирайки добре познати решения за нови проблеми или разработвайки напълно нови подходи и парадигми. Това ни дава огромна енергия, воля за успех и безкомпромисно постоянство, защото заедно участваме в създаването на изцяло нова индустрия, която завинаги ще промени и демократизира финансите.

За три години създадохме общност от единомишленици, които вярват, че ние, българите, имаме всичко необходимо, за да бъдем лидери и пионери в една иновативна индустрия, а не просто изпълнители. Това те прави значим, а когато осъзнаваш значимостта си във всеки един момент и виждаш директния си принос върху собствен продукт, който се превърна в явление за над милион потребители от цял свят, тогава идват свръхсилите да се изстреляш още по-напред. Резултатите говорят сами за себе си - умножихме трансакциите си пет пъти за по-малко от шест месеца, като достигнахме космическите 20 млрд. щ.д., управляваме 5 млрд. щ.д., а ръстът на NEXO токенът вече приближава 3000% спрямо миналата година.