🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-силният алткойн

Кой стои зад eтериум? С какво е по-различен от биткойн? Кои са основните му предимства?

Най-силният алткойн
Най-силният алткойн
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кой стои зад eтериум? С какво е по-различен от биткойн? Кои са основните му предимства? Каква е разликата между eтер и eтериум?

Етериум: Най-силният алткойн

Естествената еволюция на криптоекосистемата мотивира програмистите да създават алтернативни проекти, които целят да преодолеят някои от ограниченията на биткойн протокола, като например обработката на по-голям обем информация за по-кратко време. Ето защо предлагат допълнителни функционалности на потребителите под формата на нови монети, а етериум се налага като един от най-популярните алткойни на пазара.

Създателят

Етериум е рожба на руснака Виталик Бутерин - дете на 90-те, което отрано проявява изключителен интерес към математиката, икономиката и програмирането, а по-късно се превръща в един от криптопокровителите на новото хилядолетие.

Бутерин е само на 17 години, когато научава от баща си за съществуването на "дигиталното злато". Запалва се по идеята за децентрализираните приложения, идентифицира ограниченията на биткойн и решава да създаде своя собствена алтернатива. Бутерин представя бизнес план на своят проект и започва да разработва кода. Платформата стартира официално през 2015 г., превръщайки идеята етериум в реалност.

Възможностите

Трансакциите в етериум отнемат по-кратко време в сравнение с биткойн мрежата и въпреки че платформата използва най-популярния действащ алгоритъм Proof-of-Work (PoW), етериум бавно преминава към консенсуса Proof-of-Stake (PoS) с цел по-висока енергийна ефективност, намаляване на пречките пред потенциалните потребители да се включват (като специално хардуерно оборудване) и засилване "имунитета" на мрежата срещу бъдещи опити за централизация.

Но една от уникалните функции, с които всички свързват етериум, са т.нар. умни договори (smart contracts).

Умни договори

Концепцията за умни договори се появява в началото на 90-те години, а неин идеолог е компютърният учен Ник Сабо. Той описва идеята като вендинг машина - потребителят решава какво иска, пуска монети, натиска бутона (или въвежда съответния код) и получава желания артикул. Всички изискуеми условия по трансакцията са изпълнени и в сила автоматично влиза умен договор между двете страни, без да има нужда от трета страна като адвокат, нотариус и т.н..

Тъй като блокчейн технологията и базираните на нея мрежи са децентрализирани, етериум доразвива идеята, като вгражда умни договори под формата на код - Ethereum Virtual Machine (EVM), и всеки един от тях се съхранява в блокчейна на монетата. По този начин се кодират условията, при които се осъществяват трансакциите, а ползите са многобройни:

  • Потребителят не зависи от трети страни, за да осъществи трансакцията. Това намалява разходите и увеличава ефективността на сделките.
  • Потребителят се доверява не на човек, а на блокчейн системата. Тя, от своя страна, съществува и се развива благодарение на колективното доверие на всички участници в нея.
  • Умните договори са автоматизирани, т.е. влизат в сила в момента на съответната трансакция, без да е нужно да се чака с дни за подписи и печати.

Умните договори, които използват етериум, са и основната различителна характеристика на платформата в сравнение с биткойн. Те позволяват да се извършват по-сложни трансакции с допълнителни стъпки, като не компрометират сигурността им. В същото време свеждат до минимум възможността за подвеждане и манипулиране на условията, защото умните договори се самозадвижват посредством блокчейна и работят на математическия принцип "ако, то". Страните предварително се съгласяват с условията и когато някое от тях настъпи, блокчейнът автоматично изпълнява предвидения резултат.

Стойността на операцията, или какво представлява газта в етериум

Т.нар. етериум газ е горивото на цялата система. Това е необходимата компютърна мощност, за да бъде извършена дадена трансакция или умните договори да влязат в сила. С помощта на тази мярка се изчисляват таксите, които трябва да се платят на мрежата, за да извърши операцията.

Етериум газта е предпоставка за развитието на платформата, защото подобно на всички останали проекти, почиващи на PoW консенсуса, етериум зависи в голяма степен от общността.

Етериум се радва на популярност не само сред крайните потребители, но има и много институционални привърженици. Голяма част от тях подкрепят проекта, като стават част от международната организация Enterprise Ethereum Alliance. Той е изграден посредством умни договори и използва криптовалутата като основно разплащателно средство. От друга страна, търсенето на нови блокове в етериум и на самия актив етер продължава да е голямо и предвид ценовите пикове на биткойна, институционалните инвеститори ще продължат да диверсифицират портфолиото си с най-популярния алткойн.

За Nexo

Nexo е най-голямата регулирана финансова институция за дигитални активи в света. Мисията на компанията е да увеличи максимално стойността и ползите от криптовалутите чрез данъчно ефективните линии за бързи кредити Instant Crypto Credit Lines, високодоходните спестовни продукти Earn, Send & Pay функционалности и модерни трейдинг и извънборсови възможности, като в същото време осигурява най-високата застрахователна защита на активите и сигурност на военно ниво на своя Nexo Wallet. Nexo управлява $5+ милиарда активи за над 1 милион потребители в 200+ юрисдикции и е обработила повече от $20 милиарда от своето основаване през 2018 г. Официален уебсайт: https://nexo.io