🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да живееш по "Стандарт Биткойн"

Георги Манолов, мениджър "Бизнес развитие" в Nexo

Да живееш по "Стандарт Биткойн"
Да живееш по "Стандарт Биткойн"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Георги Манолов е възпитаник на Американския университет в България и Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ. Крипто и блокчейн ентусиаст, през 2020 г. издава бестселър книгата "Стандартът Биткойн" на българския пазар. Георги Манолов води ключови проекти за бизнес развитие, като договаря банкови, платежни и рекламни партньорства с водещи компании в крипто индустрията за Nexo - българската компания, която е сред водещите институции за управление на дигитални активи в света.

Как попаднахте в света на дигиталните финанси и Nexo?

Винаги съм се интересувал от технологиите, възможностите, които създават, и начина, по който променят живота ни. В Американския университет завърших икономика, а след това се занимавах с инвестиции в редица стартъпи - мечтите ми бяха големи. През 2017 г. открих биткойн, етериум и криптовалутите - един нов свят, където се сляха интересите ми към инвестиции, технологии, икономика и философия. Тогава осъзнах, че крипто индустрията ще промени света и аз искам да участвам в тази еволюция. Намерих мястото си в екипа на Nexo най-вече заради продукта, който компанията развиваше още в най-ранните си дни. Само от сайта си личеше, че екипът знае какво прави, при това на най-високо ниво. Впечатляващо за мен беше и че продуктът беше измислен от българи и изцяло създаден в България. Оттук насетне нямаше как да остана безучастен, дори напротив. Имах възможността да участвам в нещо значимо - да съм в екип, с който създаваме собствена бизнес ниша в най-динамичната световна индустрия, при това от родината си, без да бягаме "някъде навън", за да сме успешни. За три години постигнахме много - от шепа ентусиасти и финтех експерти, въоръжени със смела идея, днес сме водещата институция за управление на дигитални активи в цял свят. И това е само началото.

Какво са за вас криптовалутите и какво е тяхното отражение върху бизнеса в момента?

- 2020 беше преломна за световната икономика и това се усети на всички нива. Само през миналата година Федералният резерв напечата над 20% от всички долари в обращение. Това принуди малки и големи инвеститори да търсят спасителен пояс от инфлацията и много от тях припознават криптото като "убежище". Резултатите са налице - от март 2020 досега наблюдаваме скок от над 1000% в стойността на биткойн и мрежата на етериум. Виждаме всички тези тенденции и в Nexo, като стойността на NEXO токенът скочи с близо 3000%, а обемът на транзакции се утрои.

Вече милиони по цял свят притежават дигитални активи, защото осъзнават предимствата им и намират в тях спасение от нарастващата инфлация. Именно това е и една от причините рязко да се увеличи интересът към криптото от институции и водещи световни компании. Американската публична компания MicroStrategy даде пример, инвестирайки кешовите си резерви от над 2 милиарда долара в биткойн. Последваха ги бизнеси като Tesla и Square, институционалните инвеститори Ruffer, Grayscale, Bitwise и застрахователният фонд MassMutual. Всичко това затвърждава мястото на биткойн като ценен актив, признат от водещи инвеститори. Очаквам скоро новината и за първата държава, която ще замени част от кешовите си резерви с биткойн или друга криптовалута. Прозорливите държавници, които направят тази стъпка, ще оставят своя отпечатък не само в националната си, но и в световната история.

Вие инициирате издаването на бестселъра "Стандартът Биткойн"на българския пазар. Защо се захванахте с това начинание?

- Считам биткойн за най-значимото изобретение на ХХІ век. То обаче може да бъде сложно и объркващо дори за опитни финансисти, защото биткойн е различен от всички видове активи, съществуващи досега. "Стандартът Биткойн" е най-достъпното четиво, което обяснява какво е биткойн така, че всеки да го разбере, без да затъва в технически подробности. Издадох книгата, за да може всеки българин да има достъп до това безценно знание.

Може ли България да бъде отправна точка за постигане на успехи в бизнеса?

- Винаги съм вярвал, че България може да е страхотно място за създаване на глобални бизнеси. Преди да се включа в Nexo, бях съосновател на клуб за бизнес ангели, чиято цел беше да инвестира в български стартъп, който да стане компания еднорог. Тогава не успяхме да намерим такъв, но с Nexo се движим с пълна скорост към реализирането на тази мечта. Ежедневно доказваме, че в България имаме всичко необходимо, за да бъдем лидери и пионери в крипто индустрията.

Вие сте един от първите служители в Nexo. Как се разви екипът за последните три години?

- Когато се присъединих към Nexo през 2018 г., бяхме десет души, сплотени от една голяма идея - че бъдещето и по-добрите дни на обществото са в дигиталните финанси. Неповторимо усещане е да видиш как нещо, стартирало като мечта в малък офис, израства пред очите ти и ежедневно прави живота на вече милиони хора по света по-добър.

Днес сме почти 200 топ експерти и спокойно можем да кажем, че екипът ни расте по-бързо от цената на биткойн. Вълнуващо е да си част от работно семейство, което расте експоненциално, но далеч по-ценно е да видиш как хора се връщат в България, за да работят в нашия екип.

Какво стимулира световния успех на компанията и каква е мисията занапред?

- Най-важната съставка за успеха на всяка голяма компания е точният момент за голямата идея, или с други думи - дали компанията е създадена в най-подходящия момент за нуждите на пазара. Airbnb, Uber, Skype са все примери за компании, създадени в перфектния миг, в който и създаването им е възможно, и има огромна пазарна нужда за решенията им. По същия начин Nexo влиза на пазара в момент, в който хората се нуждаят най-много от него и то в най-бързо растящата индустрия в света. Тази доза късмет, комбинирана с експертизата на екипа ни и желанието да "надскочим" себе си и всички очаквания, позволява да преследваме висоти, които никой по нашите ширини не е постигнал.