Да гледаш бъдещето на финансите в очите, докато го създаваш от България

Надежда Кръстева, главен финансов директор на Nexo

Да гледаш бъдещето на финансите в очите, докато го създаваш от България
Да гледаш бъдещето на финансите в очите, докато го създаваш от България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка:

Надежда Кръстева започва кариерата си като одитор в Deloitte, след това е консултант "Транзакции и преструктуриране" в KPMG. Натрупаният опит в "голямата четворка" я отвежда към финтех индустрията, последвано от MBA в INSEAD. Връща се в България и остава тук заради голямата идея Nexo - една от водещите институции за управление на дигитални активи в света. Днес Надежда Кръстева е главен финансов директор и един от хората, които променят света на финансите от родна почва.

Наблюдаваме постоянно нарастващ интерес към криптото. На какво се дължи това?

Спомняте ли си как преди близо 20 години целият свят говореше за "феномена интернет", а днес го приемаме за даденост, защото всичко е вече онлайн? Така ще се отнасяме и към криптовалутите след няма година-две, защото те се развиват с още по-голяма скорост. Всеки ден виждаме все повече доказателства за това. Да, пътят е турбулентен като при всяко явление, каквото е и нашата индустрия, но успехите дотук са само началото.

През последния месец станахме свидетели на ключови събития в криптосферата - една от най-големите криптоборси в света, Coinbase, стана публична компания, което доведе до поредния бум на стойността на биткойн и етериум, както и на нашия NEXO токен, а институционални играчи като Morgan Stanley, JP Morgan и Goldman Sachs се нареждат като активни участници в екосистемата ни. Светът на изкуството също не остава назад - цялата арт общност говори за незаменяемите токени (NFT) и възможността в това време на криза да споделиш творчеството си с целия свят и то да бъде оценено подобаващо. За десет години криптото оформи една общност от крайни потребители и компании от все повече сектори, която мотивира бурното развитие на индустрията ни, а 2021 отключи и мейнстрийм вълната и криптото влезе в ежедневния речник на малки и големи, в заглавията на световните медии, чак до музиката и филмите. Ако нямаше очевидни ползи, криптовълната нямаше да залее света с невижданата си сила. Всичко това се дължи на една проста, фундаментална истина - всеки иска да използва прозрачна и сигурна финансова система и да оперира с активите си свободно, без намесата на трети лица.

Какво е крипто индустрията за вас?

- Свободата сами да управляваме живота си, която идва най-естествено с убеждението, че нищо не може да ни ограничи (освен тепърва навлизащите закони и регулациите, разбира се). Криптото коренно промени начина, по който гледаме на парите и на тяхната реална стойност. Кога в историята сме виждали такъв масов световен интерес към финанси от нефинансисти? Затова работя с ясната мотивация, че имам директен принос за оформянето на едно по-добро бъдеще. Това усещане на значимост сплотява нашия екип от близо 200 души, които развиват една изцяло нова ниша със собствени продукти, докоснали живота на милиони по света. На колко места в България можеш да работиш с тази отговорност и да си активен участник в индустрия за над трилион долара?

Как попаднахте в крипто индустрията и коя е първата стъпка за бъдещите специалисти?

- Исках да гледам бъдещето на финансите в очите, докато го създавам в собствената ми държава. Да съм наистина активен участник. Никога не съм мислила, че ще е лесно - само с много труд можеш да постигнеш целите си. Затова не само първата, а всяка стъпка в живота и работата е хъс и борба - да си смел, да си пръв, да успееш, да се учиш от грешките си и никога да не се отказваш. Тъй като освен просто колеги в Nexo сме и съмишленици, благодарение на тази амбиция и непреклонност днес управляваме активи на стойност над $15 милиарда, а за последните шест месеца увеличихме транзакциите си пет пъти, достигайки $30 милиарда.

Това е една много динамична индустрия. Кой е факторът, който би помогнал да се развиеш в сферата на дигиталните финанси?

- Финансите се променят ежедневно и затова бъдещите специалисти трябва да са постоянно в крак с последните новости. Това изисква огромна доза любопитство и постоянство да формираш критично експертно мислене с помощта на утвърдени източници и лидери на мнение. Криптопазарът не спи и изисква да си винаги в час, за да можеш да го изпревариш с ново решение, което ще остави своята следа. Изморително е, но си струва.

Какви са хората в екипа ви? От какви сектори идват и какво ги води в Nexo?

- Колегите са огледален образ на криптото - смели, нахъсани, жадни за развитие и отговорни за бъдещето си. Много от нас са експерти, завърнали се от чужбина с ясната цел да пренаредят световната финансова карта от родна почва. Това е чудото на Nexo и то ни дава свръхсилите да надскочиш себе си, за да постигнем целите си. Енергията ни е заразителна и не спира да привлича специалисти от най-различни сектори - банков, BPO, финтех и много други.

Кои са задължителните качества и умения, за да си успешен в криптоекосистемата?

- Успехът във всяка индустрия, от една страна, е пряко свързан със специфични за нея умения, но, от друга, и особено в нова индустрия като нашата - с това да си адаптивен и да можеш да приложиш придобитото в една сфера в друга. Криптосветът е интензивен и освен качествена академична подготовка бъдещият криптофинансист трябва да е "въоръжен" с широк набор от лични "меки" качества като аналитично мислене, способност бързо да решава проблеми в екип и колаборация с други отдели, безкомпромисно качество на работата и внимание към детайлите, защото от него зависи много, и не на последно креативността да адаптира и надгради всичко, научено в други, по-установени индустрии. Живеем в епохата на информацията - умението да боравиш с данни е ключово и все повече финансови специалисти ще се развиват в тази насока. Разбира се, не на последно място е жаждата за знания - през последните години не е имало ден, в който да не съм се срещнала с предизвикателство, от което да науча нещо ново. Това, мисля, важи за всеки един от колегите ми.

Много млади хора тепърва ще търсят развитие в индустрията. Какви са вашите съвети за тях?

- Криптосекторът ще става все по-популярен за кариерна реализация, защото вече доказа, че не само има огромен потенциал за развитие, но е и безкрайно вълнуващ и ти дава възможността да преобразиш традиционна услуга в нещо много по-удобно и адекватно за нуждите на потребителите. Младите хора живеят с новостите и ако решат да се присъединят към голямата промяна, най-важното, което трябва да научат, е да не се страхуват от грешки. В крайна сметка оформяме индустрия, от която не спираме да се учим, и полагаме основите на бъдещето тук и сега - има много място за грешки, но няма място за страх.