Разширяваме компанията бавно, но целенасочено

Георги Спасов, co-founder и блокчейн архитект в LimeChain

Георги Спасов, co-founder и блокчейн архитект в LimeChain
Георги Спасов, co-founder и блокчейн архитект в LimeChain
Георги Спасов, co-founder и блокчейн архитект в LimeChain
Георги Спасов, co-founder и блокчейн архитект в LimeChain
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Георги Спасов е блокчейн архитект и съосновател на LimeChain - софтуерна компания, която се занимава с разработка на проекти в сферата на блокчейн технологиите. Има богат опит в ръководенето на успешни софтуерни проекти както в стартиращи фирми, така и в международни компании. Постоянната иновация, генерирането на нови идеи и търсене на различни решения са едни от най-интересните аспекти в експертизата му.

Компанията

LimeChain е българска компания за блокчейн решения, основана от четирима приятели - Владислав Иванов, Георги Спасов, Кристиан Веселинов и Николай Тодоров. Компанията има офиси в София и в Лондон, а по-голямата част от проектите ѝ са с фокус върху DeFi (децентрализирани финанси), NFT (non-fungible token, или т.нар. незаменим токен), както и споделени виртуални реалности (метавърси). Сред най-успешните разработки на LimeChain е тази за системата Arxum, където екипът създава софтуер за планиране на ресурсите с блокчейн елементи, допринасящи за следене на поръчките, следене на партиди, качество и множество други елементи. Дело на екипа са и поредицата незаменими токени (NFTs) Polymorphs, както и колекцията Lobby Lobsters, която беше разпродадена за по-малко от час и събра 4 млн. долара. Тези приходи ще бъдат насочени за лобиране на закони в САЩ в DeFi сектора.

По-трудно или по-лесно е да се развие и разрасне компания в иновативни технологии като блокчейн?

- Не мисля, че тук можем да говорим за това кое е по-трудно или по-лесно. Що се отнася до създаването на компанията, принципите, които винаги са били важни за нас, са изграждането на здрава култура на кооперативност и знание, където събираме талант, воден от любовта към ученето, експериментирането и технологиите.

Истината е, че за нас иновацията винаги е идвала на първо място. Още от самото начало страстта ни беше да разработваме високотехнологични проекти, които са на гребена на вълната. Това, което ни вдъхнови да основем компанията, беше гладът за повече иновации, като и до ден днешен това е част от ДНК-то на LimeChain. Бяхме част от първия бум на блокчейн технологията през 2017, така че можехме лесно да разраснем екипа си до 20 души за по-малко от половин година. Вместо това ние избрахме да разширяваме компанията бавно, но целенасочено. Причината не беше това, че не можехме да си го позволим, а че първо искахме да създадем силна вътрешна култура.

По какви проекти работите и къде виждате най-големите възможности?

- Блокчейн технологията има потенциала да е следващата революция, каквато е била интернет през 90-те години. В този ред на мисли възможностите са безкрайни.

Проектите, по които работим, са в различни сфери - от първата компания, която става главен разработчик на една от най-известните блокчейн мрежи, Hedera Hashgraph, и изгражда един от първите блокчейн фреймуъркс за умни договори върху етериум мрежата. Стартъпът е признат като експерт по блокчейн въпроси от Европейската комисия и работи с институцията по изграждането на единната дигитална идентичност на ЕС, която да е базирана на блокчейн. В момента екипът работи активно по 20 различни проекта, които включват разработката на DeFi продукти и дигитални портфейли за криптовалути, както и блокчейн консултиране и разработка на умни договори.

Според вас има ли вече достатъчно специалисти на пазара в тази сфера, или всяка компания трябва да ги създава?

- Ние смятаме, че инвестирането в така наречените тренировъчни пътеки за въвеждането на новите служители в работните процеси гарантира, че всички в екипа са оборудвани с уменията, необходими за конкретен проект. Това е и начинът, по който избираме да работим с всеки нов служител в LimeChain.

Въпреки че вече доста често чуваме за блокчейн, NFT-та и метавселени, технологията е все още сравнително екзотична и малък процент хора са имали досег до нея.

Как развивате екипа си и какви хора търсите?

- Често се шегуваме с HR отдела ни, че LimeChain е образователна институция. Това е така, защото хората, които идват при нас, не идват с напълно развити умения. Ние не вярваме в така наречената tech as a religion максима, според която хората трябва да бъдат избирани въз основа на специфични технически познания или програмен език, а по-скоро върху способността да се мисли по децентрализиран начин.

Вярвате ли в споделянето на знания, независимо дали специалистът, когото обучите и създадете, ще остане при вас?

- Споделянето на знания е нещо дълбоко заложено в нашия начин на работа. Освен това държим на инвестицията в развитието на таланти и повишаване на квалификациите на служителите си чрез обучения, както и насърчаването на вътрешния обмен на знания. Винаги е ценно служителите да чуят свежата перспектива на колега от различен екип, защото това променя начина им на мислене и ги кара да погледнат над своите проекти по-критично.

В края на миналата година стартирахте собствената си LimeAcademy. Какви са впечатленията ви от развитието й досега и възможностите, които предоставя за вас и сектора?

- Да, през септември стартира първият сезон на LimeAcademy. Академията е подходяща за опитни софтуерни разработчици, които искат да преминат към блокчейн програмирането. Блокчейн светът расте с постоянни темпове и на хоризонта се задават все повече възможности за работа по иновационни проекти и успоредно с това расте и нуждата от висококвалифицирани кадри. Целта ни с академията е да подобрим начина, по който се обучават и създават експерти в областта. В LimeAcademy те имат възможност за работа по актуални проекти, да се докоснат до гост-лектори, които са опитни специалисти в областта, и също така да имат достъп до личен ментор, който да им помага в обучението. Искаме да предоставим възможност на нашите участници максимално да се поставят в обувките на един блокчейн разработчик и да се докоснат до иновациите и хората, които стоят зад тях. Можем да споделим, че до момента 50% от завършилите участници в сезон 1 вече са започнали работа в блокчейн индустрията.

Къде искате да видите LimeChain след година, с какъв екип и визия?

- Искаме след година LimeChain да е покорила нови хоризонти и да е пожънал успехи за текущите си клиенти. Искаме да запазим мястото си на лидер в индустрията и да сме увеличили екипа с поне още 30 души. Искаме да продължим да сме мястото в България, където хората идват, за да се занимават с блокчейн и иновации.