Дигитални модели

Четири иновативни финтех компании според екипа на "Капитал"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Фрийланс

Netflix за кредити

Тъй наречената gig economy (тоест трудов пазар с преобладаващо краткосрочни договори и хора със свободни професии) доведе до създаването на много стартъпи, подпомагащи фрийлансърите. Базираният в Лондон финтех SteadyPay се фокусира върху един специфичен казус за тези професионалисти - несигурността в доходите, която прави управлението на личните финанси по-трудно. Работещите без постоянен сигурен доход често нямат достъп до заеми от традиционните финансови институции. Основният продукт на SteadyPay зарежда банковата сметка на потребителя, когато приходите му паднат под средното месечно ниво, т.е. го кредитира в краткосрочен план. За тази услуга клиентът плаща месечна такса от 4 паунда. Впоследствие той може да възстанови парите на SteadyPay без лихви, и то само когато успее да постигне над средния си месечен доход. Основателят на SteadyPay Джон Дауни, CEO, има голям опит в създаването на технологични решения за банки, но решава да се съсредоточи върху сегашния си бизнес, когато вижда, че действащите кредитни услуги в много случаи не покриват фрийлансърите. Той описва модела на SteadyPay като "Netflix за кредити". Неотдавна SteadyPay привлече финансиране за 5 млн. долара от европейския VC фонд Digital Horizon.
Консултация

Данъците може да са и добри

За повечето хора думата данъци предизвиква откровено негативни реакции и мисли за бумащина и даване на пари на държавата. Но стартъпът Neo.Tax всъщност иска да направи така, че данъците наистина да работят за потребителите. Базираната в Маунтийн Вю, Калифорния, компания прилага машинно самообучение, за да превърне данъците в актив. Първият продукт е насочен към малки и средни фирми и стартъпи. Чрез него фирми могат да получат данъчен кредит до 250 000 долара, ако извършват развойна дейност. За целта Neo.Tax улеснява целия процес и помага на фирмите. По думите на основателя на стартъпа Стив Ярброу "Neo.Tax е все едно да имате бивш данъчен, който да направлява клиентите ни в цялата процедура". Компанията си партнира и с дигиталната банка Mercury, за да разшири още повече продукта си. Neo.Tax набра 10 млн. долара в рунд А, воден от фонда Infinity Ventures и Google Ventures. С парите фирмата ще разшири бизнеса си, като планира нови продукти - следващият е насочен към улесняване на работата на счетоводителите, като намали средното им време за разглеждане на данъчната документацията на един клиент от 10-15 часа на 10-15 минути. Тепърва ще бъдат разработвани и решения в други вертикали.
Активизъм

Транзакции с кауза

Novus World е млада британска дигитална банка с български корени, която иска всекидневната финансова активност да има положително отражение върху света. Целта на компанията е да направи финансирането на каузи по света толкова лесно, колкото и плащане на сметката с банкова карта в магазин. Преди две години Христиан Недялков и четирима негови партньори - от Германия, Швейцария, Мексико и Индия, с опит в инвестиционното банкиране и финансиране на бизнеси решават да създадат платформа за банкиране и разплащане, чиято цел е да подкрепя определени социални и екологични каузи с част от таксите, начислявани при транзакциите. През платформата потребителите може да следят какво влияние имат върху средата, както и въглеродния си отпечатък на базата на картовата си активност. Идеята на Недялков е Novus да се развие до суперприложение, в което човек може да прави всичко, свързано с финансите, което да носи и положителен ефект върху природата, обществото и света. Досега компанията е привлякла финансиране за около 5 млн. долара. Сред инвеститорите е и българският фонд BrightCap Ventures, с което подкрепя и оперативния офис на компанията в София, където работят 10 души, чийто брой след време може да бъде удвоен.
Образование

По-малки студентски заеми

Според различни проучвания размерът на студентските заеми в САЩ е над 1.7 трлн. долара и е най-бързо растящият компонент от потребителските кредити. В момента над 46 млн. американци имат подобни задължения. Целта на финтех стартъпа Chipper е да помогне на американците да управляват по-добре студентските си заеми и да ги изплащат по-ефективно. Създателят на компанията Тони Агиляр я основава през 2018 г., след като има такива задължения за 100 000 долара. Досега Chipper е натрупал потребителска база над 80 000 души. Стартъпът твърди, че им помага да изплатят дълговете си с четири години по-бързо и средно с 309 долара по-малко на месец. Отделно компанията е помогнала и за опрощаването на 81 млн. долара в заеми чрез различни обществени програми като Public Service Loan Forgiveness (PSLF) и Teacher Loan Forgiveness. Chipper прави всичко през приложението си, като анализира финансите на потребителите, свързва ги с банки, дава им точки при пазаруване и т.н. Досега е набрала финансиране за 5.6 млн. долара, с които да увеличи екипа и продуктите си. Потребителите плащат малки месечни такси, а има и безплатен план.

FinTech Summit 2022

Какво е бъдещето на финансовите технологии, какви са възможностите, но и предизвикателствата на този силно растящ пазар. По тези и много други теми и въпроси ще дискутират експерти, визионери, иноватори, представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите по време на FinTech Summit 2022, която ще се проведе в София на 24 март. Конференцията се организира за пета поредна година от "Капитал", в партньорство с F27. Повече за конференцията може да научите тук.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар