Рекордна година: Как се финансира финтех

Въпреки някои сигнали за достигане на балон в стартъп финансирането парите към компаниите в сектора продължават да валят и в началото на 2022 г.

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

FinTech Summit 2022

Какво е бъдещето на финансовите технологии, какви са възможностите, но и предизвикателствата на този силно растящ пазар. По тези и много други теми и въпроси ще дискутират експерти, визионери, иноватори, представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите по време на FinTech Summit 2022, която ще се проведе в София на 24 март. Конференцията се организира за пета поредна година от "Капитал", в партньорство с F27. Повече за конференцията може да научите тук.

Инвестирането в стартъп компания е малко като залог на тъмно - не знаеш дали интуицията ти няма да те подведе и да загубиш парите си. Въпреки това стотици фондове и частни инвеститори всяка година изливат милиарди в компании от нововъзникващи сектори, сред които са и финансовите технологии. Рискът е висок, но потенциалът за бъдеща печалба може да изглежда примамлив. Банките стоят встрани от тази игра, а за дребния инвеститор входът за нея изглежда само като за избрани с много пари.

В същото време от години в инвестиционните среди се говори, че в сектора на новите технологични решения се надува балон, който ще се спука. Един от аргументите за това е, че зад космическите оценки на някои компании не седи адекватен бизнес модел и те не отговарят на финансовите им резултати и перспективи. Докато обаче компаниите са частни и затворени за финансова информация, това трудно може да се определи. Затова и критиците дават за пример акциите на много компании, които след поредица от рундове на финансиране излязоха на борсите, а в момента акциите им са под първоначалните оценки от публичното им предлагане (IPO).

Но въпреки някои апокалиптични предсказания секторът не дава сигнали за забавяне. Изминалата година е била рекордна по инвестиции във финтех компании, а тенденцията се запазва и през първите месеци на 2022 г., които донесоха и първия български еднорог (тоест с оценка над 1 млрд. долара) - Payhawk, работещ именно във финтех сферата. Инвестициите във финтех индустрията в цял свят са скочили повече от два пъти през 2021 г. и са достигнали 132 млрд. долара според консултантската компания CB Insights. Само през четвъртото тримесечие са набрани 35 млрд. долара капитал. Една на всеки четири компании еднорози е от финтех индустрията.

Някои специалисти обясняват рекордната 2021 г. с реакцията и повишаването на активността след ударената от COVID-19 предишна година. Но анализаторската фирма S&P Global Market Intelligence не е съгласна с подобен извод. "Силното повишение на финансирането на финтех компании през 2021 г. не се дължи просто на благоприятните условия след пандемичните месеци, защото възстановяването започна още през същата 2020 г.", се казва в доклад на компанията.

Път към големите милиарди

Младите финтех компании в повечето случаи преминават през типичния път на финансиране на стартъпи. В самото им начало обикновено те са подкрепени от бизнес ангели, които отпускат на проектите сравнително малки суми от няколко десетки хиляди евро още преди екипът да има готов модел и бизнес. Впоследствие се включват и VC фондовете, които могат да си позволят да инвестират в стартиращи компании без гарантиран успех - около 90% от такива инвестиции не са печеливши. Финансирането е разделено на етапи - първи е тъй нареченият сийд рунд (тоест инвестиции в ранния етап на фирмата), следват рунд А, В и така нататък, като всеки следващ е по-голям и зависи от разрастването на бизнес модела на стартъпа и екипа му. В началото обикновено компаниите са финансирани от фондове с по-локален фокус, а след това - и от глобални играчи.

В случая на Payhawk например в началото компанията беше подкрепена от бизнес ангели като съоснователите на "Телерик" и "Телерик академия" - Васил Терзиев и Светозар Георгиев, Неделчо Спасов, Станимир Василев от "Изи асет мениджмънт" и др. В тъй наречения сийд рунд се включи българският фонд Eleven. Впоследствие на следващ етап дойдоха и европейските Earlybird Venture Capital и TinyVC, а след това и по-големите щатски фондове QED Investors, Greenoaks и в последния рунд от края на миналия месец - и Lightspeed Venture Partners. Общо досега компанията е привлякла 239 млн. долара (виж още в карето).

Първият български еднорог

Безспорно най-известната създадена в България финтех компания е Payhawk, която само преди седмици получи статут на еднорог. Основаният от Христо Борисов и Бойко Караджов през 2018 г. стартъп беше оценен на 1 млрд. долара след последния инвестиционен рунд, воден от щатския фонд Lightspeed Venture Partners. През 2021 г. Payhawk също привлече инвестиции два пъти - през април за 20 млн. долара, а през ноември в рунд Б за 112 млн. долара, воден от друг щатски фонд - Greenoaks, известен с вложенията си в редица финтех компании като Robinhood, Stripe, Checkout.com, както и Deliveroo и др. Тогава българската компания беше оценена на 570 млн. долара. Компанията издава корпоративни дебитни карти в комбинация с платформа за управление на разходи в десетки държави и планира да използва набрания капитал за разширяване на бизнеса си в Европа и на най-големия пазар на финтех услуги - САЩ.

Някои компании избират и по-алтернативни форми на финансиране. Като българската "Дронамикс", която след няколко рунда на привличане на частен капитал избра да се финансира частично и през Българска фондова борса. Смела стъпка, която обаче се оказа печеливша от гледна точка на събраните пари и високия интерес.

Парите бяха набрани чрез специално регистрирано дружество в България и инвестирани в британското Dronamics Global. Компанията е добър пример за интереса към стартиращите бизнеси - подадените поръчки от инвеститори бяха за 26 млн. лв. при предложени за близо 6 млн. лв. Затова и даваме компанията за пример, въпреки че не работи в сферата на финансовите технологии, но пък се възползва добре от услугите на финансовия инженеринг.

След набиране на инвестиции, развитие и стигане на първите сигнали на зрялост идва и момент за изход на фондовете и други инвеститори от инвестициите си. Изходът най-често става чрез фондови борси, където старите инвеститори вече капитализират печалбите си. Там компанията се отваря за публиката, става прозрачна и вече всеки може да инвестира в нея. Друг вариант за изход е продажба на голяма финансова институция и банка, вариант е и изкупуване от създателите. Борсата все пак си остава най-предпочитаният метод за екзит. През миналата година се листнаха британската платформа за разплащания Wise, брокерът Robinhood, компанията за карти Marqueta. Акциите и на трите компании в момента се търгуват под цените при борсовия дебют. При сливанията пък JPMorgan Chase обяви, че купува OpenInves, компания за инвестиции в ESG, a Visa плати 1.8 млрд. евро за шведската платежна платформа Tink. Германските Raisin и Deposit Solutions се сляха.

Най-активните инвеститори на европейския финтех пазар са едни от най-големите фондове в света. Първи по обем на вложените пари в този сектор са Accel и TCV съответно с инвестираните общо 1.85 и 1.76 млрд. евро. След тях са други VC гиганти като EQT, Tiger Global и Creandum. В България пък има няколко фонда, които активно подкрепят финтех сферата. На първо място сред тях са LAUNCHub Ventures и Eleven. Първият инвестира в румънския FintechOS, който е един от най-бързо развиващите се в региона. Вторият пък беше сред първите инвеститори в спомената Payhawk - първият български еднорог.

Къде отиват парите

Ако попитате фонд мениджър или създател на финтех компания за какво ще се използват набраните средства, най-често ще чуете за развитие и поддържане на дейността, набиране на нови клиенти, маркетинг. По-дълбоко вглеждане показва, че това често става на висока цена. Например компаниите за разплащания предлагат парични трансфери без такса, но тази такса плащат реално те с парите на инвеститорите акционери, докато съберат огромна клиентска база. Потребителят обаче е удовлетворен. Компаниите за борсова търговия без такси пък откриха метода Payment for order flow и започнаха да насочват потоците от нови инвеститори към онези брокери, които платят най-много. Активности, които покрай Robinhood предизвикаха доста противоречия и дори регулаторна намеса в САЩ след случая с GameStop.

Активността в Европа

Финтех секторът тук е привлякъл инвестиции за рекордните 23.5 млрд. долара в над 695 сделки по данни на сайта tech.eu. От тях 58 са били над 100 млн. евро (тук влиза и рундът на Payhawk). А само през първите два месеца на тази година общото финансиране е достигнало 5.7 млрд. евро спрямо 2.7 млрд. година за същия период година по-рано.

Подкрепяни са компании от най-различни финтех сегменти: от блокчейн, крипто през необанки до плащания и отворено банкиране. Четири от топ 10 на най-високо оценените стартъпи в Европа са от тази индустрия.

Гигантът за отложени разплащания Klarna е привлякъл инвестиции за 1.45 млрд. евро, които му дават оценка над 37.4 млрд. евро в момента. Това го поставя и в топ 5 финтех компании в цял свят. След него по набран капитал през миналата година са необанката N26, компанията за мобилни разплащания SumUp и онлайн брокерът Тrade Republic. Всяка от тях е набрала между 700 и 800 млн. евро. Великобритания пък е европейската страна с най-много привлечен капитал във финтех сферата - почти 12 млрд. евро, следвана от Германия и Швеция.

Оптимизъм с едно наум

Оптимизмът във финтех сектора в момента е оправдано голям. Но все пак има и знаци, че индустрията може след време да се изправи пред трудности. "Много от стартъпите, които станаха публични от началото на 2020 г. насам, в момента се търгуват под нивата от първичното си публично предлагане и въобще акциите в сектора, изглежда, губят доверието на инвеститорите", се казва в анализа на S&P Global Intelligence. Войната в Украйна и растящата инфлация в Европа и САЩ също намалиха апетита на играчите на борсата. Щатската Chime отложи борсовия си дебют, тъй като финтех акциите са надолу с близо 50% от октомври 2021 г. Борсовият индекс KBW Nasdaq Financial Technology се е понижил с над 16% от началото на годината и с 11% за последните 12 месеца. А тези новини може да се окажат добри за традиционните банки, които може да платят по-малко, за да придобият финтех компании, с които да разраснат собствените си дигитални възможности.

Искам да инвестирам, без да имам милиони



За дребния инвеститор вратите за инвестиция в стартиращи компании винаги са били затворени заради високата специализация на фондовете и по-големите суми, които се изискват за участие в определен рунд. За радост на същите обаче вече има възможности дори и през Българската фондова борса, с които да се влезе в стартиращи компании, макар и не само от финансовите технологии. Сред тях са "Илевън кепитъл", която има богато портфолио от млади компании. Компанията излезе на борсата преди 2 години, набра 2 млн. лв. и ги инвестира в избрани компании. За последните 12 месеца акциите й поскъпнаха с над 120%, макар от началото на годината посоката да е надолу, което е в синхрон с повечето технологични компании. Инвестиции в стартиращи фирми прави и друга публична компания - "Ейч Ар кепитъл", както и "Импулс I". На чуждите пазари има борсови фондове, които инвестират във финтех, а акциите им се търгуват свободно. Така възможностите за достъп до стартъп и финтех сектора стават все по-лесни.
Все още няма коментари
Нов коментар