Забравената Стара Загора

ЕС отпуска средства за последиците от закриването на въглищните централи. Но дали България ще успее да се възползва?

Темата накратко
  • За преодоляване на последиците от закриването на въглищните централи България ще получи почти 2.7 млрд. евро субсидия.
  • За използването на средствата обаче са нужни конкретни планове, в които да е разписано как точно ще се развиват засегнатите региони.
  • Планът на българските власти обаче е да разпръснат средствата към възможно най-много области, което може да намали ефектите там, където са най-нужни.

Основният инструмент на ЕС за компенсиране на негативните ефекти при трансформацията към нисковъглеродна икономика е Фондът за справедлив преход (Just transition fund). През май стана ясно, че Европейската комисия ще увеличи общия бюджет на фонда от 7.5 на 40 млрд. евро като част от цялостния пакет за реакция след ефектите от коронавируса.

При разпределението на новия бюджет средствата за България се увеличават значително - над пет пъти. От първоначално предвидените 458 млн. лв. субсидията ще стане малко над 2.69 млрд. евро.

Това без съмнение е голям скок, който ще помогне изключително много на региони като Стара Загора, където старата енергетика дава хляб на много хора.

Или може би не?

Подаръци ще има за всички...

Първоначално Европейската комисия беше идентифицирала в България две най-засегнати области - Стара Загора и Перник. Сега от енергийното министерство казват, че процесът е отворен за преговори.

"Към настоящия момент вече имаме одобрена апликационна форма за финансиране по Програмата за подкрепа на структурни реформи на подготовката на териториални планове за три области. Активно се работи по организиране изработването на планове за всички засегнати области. Финалното решение за броя региони ще бъде взето в процеса на преговори с Европейската комисия и ще зависи от оценката на въздействието на прехода върху икономиката и работните места във всеки регион", пише в отговор до "Капитал" от ведомството.

Оказва се, че стремежът на България е да включи възможно най-много региони сред допустимите за финансиране по Фонда за справедлив преход територии, така че "да няма изоставени". Според министър Теменужка Петкова България е най-ресурсоемката и енергийно интензивна икономика в ЕС, ще изисква значителни инвестиции във всички области. Това е вярно, но е извращение на идеята за ударни инвестиции в най-засегнатите райони.

Ами "Марица-изток"?

То означава, че ще има по-малко средства за комплекса "Марица-изток", който без съмнение е най-проблемната в това отношение точка не само в България, но и на Балканите. Там пряко работят над 15 хил. души - 10% от заетите в цялата област, както и 30% от всички заети в производството на електроенергия в страната. Заедно със свързаните бизнеси броят им надхвърля 30 хиляди. Ако има една област, която заслужава специално внимание и достатъчно инвестиции за подпомагане, това е Стара Загора.

Да включиш други региони с цел да намалиш тези ключови инвестиции би било скандално.

Какво може да се направи

Кметът на града Живко Тодоров осъзнава огромния проблем, но от самия него почти нищо не зависи. "Важно е да се запазят работните места в региона. Държавата трябва да даде възможност на регионите да провеждат самостоятелна политика, така че да привличаме инвеститори. Трябва да се направи голяма индустриална зона, която според мен трябва да предлага облекчения за бизнеса - например фиксирана цена на тока за дълга период (20 години), за да има предвидимост.

Без конкретни стъпки няма да стане. Сега като няма разлика в данъците например, бизнесът винаги ще предпочете да отиде в София или Пловдив", каза Тодоров преди седмица по време на регионалната конференция на "Капитал".

Бившият екоминистър и настоящ съветник към Европейската климатична фондация Юлиан Попов от известно време прокарва идеята, че трябва да започне изграждането на големи соларни централи в комплекса "Марица-изток" и казва защо: "Земята в Маришкия басейн не може да се използва за селско стопанство. Тя има един собственик - държавата, което може да съкрати разходите и времето за подобна инвестиция. Освен това там е съсредоточена най-силната електропреносна мрежа и няма нужда от изграждане на допълнителна инфраструктура." Впрочем именно така действат в съседните държави.

Кметът на Стара Загора също смята, че могат да се изградят ВЕИ мощности на територията на "Марица-изток", но проблемът е, че те не създават много работни места. Ако обаче се направи десетгодишна програма за изграждането на такива мощности, по време на строителството ще се осигурят много работни места и ще има време да се приложат останалите мерки като изграждане на индустриални зони и привличането на нови инвеститори.

Успоредно с това според Юлиан Попов могат да започнат да се изграждат и мощности за производство на водород от соларната енергия. "Именно това е комбинацията, към която трябва да се стремим и която се вписва най-пълно в "Зелената сделка", смята той.

Друга идея е на територията на енергийния комплекс да се изградят и различни системи за съхранение на енергия, още повече че това е основният бизнес на AES (американската компания, която е собственик на намиращия се там ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово").

Като цяло "Марица-изток" може да се превърне в клъстер на нисковъглеродните индустрии и да привлече различни производства в тази сфера, които не само са чисти индустрии, но и имат много по-висока добавена стойност. При такъв сценарий няма да има проблем за бъдещето на заетите в енергетиката, а по-скоро ще е трудно намирането на достатъчно кадри.

Всичко това иска първо, пари и, второ, план. Моментът за случването им е сега.

Какво е

Концепцията на фонда включва разработването на териториални планове за най-засегнатите от климатичния преход области (на ниво NUTS3, т.е. административни области). Планът за всяка област следва да представя социалните, икономическите и екологичните предизвикателства и да идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда.

Формално с пари от фонда ще се финансират три направления: запазването и създаване на нови работни места в засегнатите региони (например помощ за предприятия да намалят емисиите си), преквалификация на заетите, както и справяне с екологичните и инфраструктурните последици от енергийния преход (например рекултивация на мини). Средства няма да може да се използват директно за инвестиции в нови енергийни мощности, а по-скоро цели туширане на социалните последици от енергийния преход.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lml32587373 avatar :-|
    Miro
    • + 3

    Много хубави идеи за ВЕИ паркове и индустриални зони. Дано да се осъществят

    Нередност?
  • 2
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 1

    Задължително трябва да се мисли за възстановяване на летището в Стара Загора, нова ЖП гара в квартал Зора до ИЗ Загоре и трамвайна линия изток-запад от ИЗ Загоре до Тракийския университет.

    Само така Стара Загора ще остане в топ 3 на най-важните икономически центрове в страната.

    Нередност?
Нов коментар