🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не знаем какво да правим, искаме само парите

Решенията за енергетиката

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В монолога си от джипката преди няколко дни премиерът Борисов включи и Зелената сделка на ЕС сред причините да остане на власт и отново не поясни каква позиция иска да защитава в Брюксел, затвърждавайки впечатлението, че си представя Зелената сделка само като пари за усвояване.

Европейските милиони могат да обяснят шизофренното поведение на властта по отношение на енергетиката. ЕС финансира преминаването към нисковъглеродна икономика, което България официално подкрепи, но на практика не е ясно какво иска да прави. В края на юли Борисов обвърза оставането си във властта и с решаването на въпроса за Маришкия басейн и необходимата за целта "политическа класа", като намекна, че затварянето на въглищните централи е икономически по-изгодно от поддържането им в сегашното състояние. Министър Теменужка Петкова обаче в писмен отговор на депутатски въпрос за ангажиментите към комплекса "Марица-изток" и енергийния преход заяви, че ТЕЦ-овете на въглища ще са в експлоатация до 2050 г.

Междувременно Министерството на икономиката публикува проект на стратегия "Кръгова и нисковъглеродна икономика", според който въглищните централи ще бъдат затворени заради политиката на ЕС по декарбонизация и основен инструмент за справяне със свързаните с това предизвикателствата ще бъде Механизмът за справедлив преход. Записано е също, че ще се строи АЕЦ "Белене", а ако има забавяне, ще вървим към нови мощности на природен газ (за които Борисов няколко пъти вече говори), които да заместят въглищата. Казва се също, че ще се насърчават и ВЕИ.

С принципа да обещаем всичко на всички сегашната власт настоява, че е в състояние да изготви годен национален план, срещу какъвто ще се отпускат средствата от европейската схема "Следващо поколение"/"Зелена сделка". По традиция вероятно разчитат на политически решения от Брюксел, защото за реформи и дългосрочна политика не може да става и дума.

Все още няма коментари
Нов коментар