🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЕВР има трима нови членове, но без пряко свързаните с Ковачки две номинации

Парламентът трябва да обяви нова процедура за избор на председател и член на комисията с ресор "енергетика"

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов даваше напътствия на колегите си как да гласуват.
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов даваше напътствия на колегите си как да гласуват.
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов даваше напътствия на колегите си как да гласуват.    ©  Юлия Лазарова
Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов даваше напътствия на колегите си как да гласуват.    ©  Юлия Лазарова

Изненадващо, без изказвания и разисквания, парламентът гласува в петък кандидатите за нови членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Въпреки че бяха номинирани седем души за 4 свободни места, в крайна сметка бяха избрани само трима нови комисари - по един от квотата на ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти. Пряко свързаните с Христо Ковачки кандидати Кремен Георгиев и Валентин Терзийски не получиха подкрепа, но все пак в състава на КЕВР ще има други двама комисари, които се смятат за близки до него. А досегашният представител на ГЕРБ в регулатора - Евгения Харитонова, се оттегли сама.

На практика обаче Харитонова ще продължи да заема поста до избирането на нов комисар, което ще се случи след провеждането на изцяло нова процедура. Такава ще има и за председателското място, след като по-рано през юли единственият кандидат (на ГЕРБ) - Пламен Младеновски, се отказа, по информация на "Капитал" след натиск от Делян Пеевски. До избирането на нов шеф на КЕВР досегашният Иван Иванов ще продължи да изпълнява тази функция.

Одобряването на кандидатите за регулатора трябваше да се случи още миналия петък, но тогава председателят на енергийната комисия Валентин Николов (ГЕРБ) поиска гласуването да бъде отложено, което повдигна съмнения, че се водят задкулисни договорки за постовете между партиите. Това до голяма степен се потвърди и при днешното гласуване.

Да бламираш собствените си кандидати

Издигнатият от ГЕРБ Валентин Терзийски за ресор "енергетика" получи само 3 гласа "за", един "против" и 135 въздържали се, с което на практика партията, която го е издигнала се отказа от него. Причини за това вероятно са биографията на Терзийски и високата обществена чувствителност към спорни назначения в момента. Той е бил свързан с бизнеса на Христо Ковачки в миналото, макар по информация на "Капитал" и според личните му твърдения в момента да няма общо него. Сега Терзийски е в надзорния съвет на "Топлофикация София", а през 2015 г. бе предложен за член на КЕВР от БСП. Тогава също не получи одобрението на ГЕРБ и не беше избран.

ГЕРБ "пожертва" и другия си кандидат за ресор "енергетика" - Георги Добрев. Той получи само 5 гласа "за", един "против" и 129 "въздържал се". Сходно беше и гласуването за кандидата на "Воля" - Кремен Георгиев, който безспорно има голям опит в енергетиката, но е бивш шеф на "Топлофикация София", а преди това е бил дългогодишен служител в ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, като сега ръководи Асоциацията на топлофикационните дружества, която ги обединява. Той получи 15 гласа "за", един "против" и 123 въздържали се.

Кандидатурите на Добрев и Георгиев бяха подложени и на второ гласуване, като тогава депутатите от ГЕРБ получиха изрично подсказване от Валентин Николов да гласуват "въздържал се" и за двамата, с което нямаше как да има избран комисар за енергийния ресор.

Това обаче предизвика коментар от страна на Таско Ерменков от БСП: "Процедурата започна порочно, имаше промяна на правилата преди старта й, единственият кандидат за председател се отказа, а сега проваляме и избора на състав, като избираме само един комисар в енергетиката. Не смятам, че така трябва да се избират членовете на тази изключително важна комисия. Този стил на управление повдига въпроса дали и по какъв начин се решават кандидатурите или някъде другаде", каза той от трибуната на парламента.

Новите комисари на... Ковакчи

Същият този Георги Добрев от ГЕРБ бе предложен и за т.нар. икономист в КЕВР, който участва в заседанията както за ВиК сектора, така и за енергийния. За тази роля вече Добрев получи подкрепата на 108 депутати, с което бе избран за комисар.

Също безпроблемно мина гласуването на номинацията на Владко Владимиров от Обединените патриоти. Той получи 107 гласа "за" и стана единственият нов комисар за ресор "енергетика". Любопитно е, че професионалната кариера на Владимиров е свързана с "Мини Бобов дол", но това е било преди времето на Ковачки. Въпреки това в досегашния си мандат Владимиров беше издигнат именно от партията на Ковачки през 2015 г.

А в КЕВР има още един комисар в енергийния ресор, който е свързан с Христо Ковакчи - Георги Златев. Той е бивш изпълнителен директор на свързаната с Ковачки ТЕЦ "Брикел" и за първи път влезе в КЕВР през 2015 г. по предложение на партията на Ковачки - Български демократичен център. През 2018 г. Златев бе преизбран, като този път бе издигнат от "Воля".

За ВиК сектора сега бе гласуван Димитър Кочков от БСП, който получи подкрепа от 99 депутати и беше единствен кандидат за поста.