🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордно висока е цената на тока на борса от януари насам

Една от причините е студеното време, но липсата на по-дълги договори носи несигурност на пазара

За първи път през изминалите 10 месеца цената на електроенергията, която се търгува на борсата, минава над 120 лв./мВтч. Въпреки забавените обороти на икономиката заради коронавируса и предстоящите нови ограничения стойността на тока на платформата "Ден напред" днес (26 ноември) е 128.28 лв./мВтч, което е с 42% над средното ниво за месеца дотук и с близо 45% по-високо от отчетната цена на същия ден през 2019 г.

А че не става дума за инцидентен пик, се вижда и от факта, че за утре постигнатите сделки са при цена от 117.89 лева. За сравнение - през октомври средните стойности бяха 84.4 лв., а през септември 90.45 лв./мВтч.

Поскъпването на електроенергията обаче не е само български феномен, а тенденция из цяла Европа, особено силно изразена в Румъния и Унгария. Една от причините за това без съмнение е задържалото се вече няколко поредни дни студено и мъгливо време, което предполага по-малко ток от слънце и вятър и съответно по-голямо разминаване между търсенето и предлагането. За България обаче има и още нещо.

Няма дългосрочно предлагане

За разлика от други години през тази АЕЦ "Козлодуй" почти не е предлагал дългосрочни продукти за доставка на ток при фиксирана цена, което изостря търсенето в краткосрочните сегменти и съответно малки отклонения могат да доведат до по-големи движения на цената. За това донякъде има обяснение, тъй като при първия локдаун през март няколко търговеца на ток, свързани с Христо Ковачки, както и "Енерджи съплай" на Соня Кадиева едностранно спряха да изпълняват ангажиментите си към ядрената централа по дългосрочните договори, които бяха подписали в края на 2019 г. И сега АЕЦ-ът предлага енергията си почти изцяло на платформата "Ден напред".

От друга страна обаче, централата все още не е провела т.нар. годишни търгове за електроенергия, в които предлага съществена част от тока си за следващата година по двустранни дългосрочни договори. Благодарение на това търговците успяват да си осигурят базови количества енергия за определен период напред при фиксирана цена и това дава голяма сигурност и спокойствие на целия пазар. Вече има ясни сигнали от търговците, че изпитват притеснение за това, което ще се случва след 1 януари - много от тях са обявили, че искат да купят ток от базови мощности (ТЕЦ и АЕЦ) за първите три месеца на 2021-а, но сделките са спорадични, тъй като няма кой да им го продаде. Предлаганите от тях цени са в диапазона 92 - 95 лв./мВтч, колкото долу-горе е и прогнозната цена на КЕВР за месеците от юли 2020-а до юни 2021-а.

Също така държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да работи с понижена мощност от едва 400 мегавата при капацитет 1600, или с едва 25% натоварване, въпреки че би могла да продава дори на печалба в пиковите часове на деня, когато цената на тока дори надхвърля 150 лв./мВтч.

Промяната 2021

Всъщност големите неизвестни за пазара на електроенергия в България са свързани с изтичащия на Нова година ангажимент на държавните производители да предлагат определени количества от електроенергията си на платформата "Ден напред" на Българската независима енергийна борса. Този ангажимент бе договорен с ЕС като мярка за стимулиране на свободната търговия чрез осигуряването на ликвидност на пазара. И ефектът беше, че с няколко изключения българската енергийна борса успя да се развие и да осигури сравнително конкурентни възможности за търговия.

Сега обаче опасенията са, че токът просто може да изчезне от платформата за ежедневна търговия, след като компаниите в структурата на БЕХ - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, вече няма да са длъжни да участват на нея. Те могат да започнат да продават цялата си енергия чрез двустранни договори, където възможностите за манипулации са значително по-големи - ако например даден търговец се разбере с някоя централа, може да обяви, че иска да купи ток на изключително занижена цена и тя просто да се съгласи да му го продаде. Така, от една страна, се неутрализира конкуренцията (реално няма наддаване на търг, а само отговор на заложена оферта), а от друга - се осигурява възможност въпросният търговец след това да препродаде купената евтино енергия на много по-висока цена. Засега няма ясна позиция на държавата как ще действа от началото на 2021 година.