🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втори дубъл за избора на нов Управителен съвет на ЕСО

Възможно е обаче и настоящият да се опорочи заради различни обвързаности на новия Надзорния съвет, който има последната дума за кандидатите

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Скандалната напоследък държавна компания "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) е обявила нов конкурс за избор на членове на Управителния съвет (УС). Поканата, заедно с документацията по процедурата, е публикувана на 18 юни. Същият ден със свое решение компанията е прекратила продължаващия към онзи момент конкурс за избор на трима членове на УС поради "обективна невъзможност за довършването му".

ЕСО се смята и за една от най-богатите държавни фирми, тъй като събира всички такси за пренос на електроенергия през мрежата и затова изборът на ръководство е особено важен. Дружеството раздава и плащания за студен резерв на централите на Христо Ковачки и Ахмед Доган, които сега са формулирани по друг начин, но по същество са същите. Овен това ЕСО може да получи около 500 млн.лв. от Плана за възстановяване, което прави апетитите към управлението й още по-големи.

Конкурсът ще се проведе в стандартните три етапа - преценка за допустимост, оценяване на компетенциите на кандидатите и интервю, като последна ще бъде думата на Надзорния съвет. Той ще проведе гласуване за избор на кандидатите, за които не са налице обстоятелства, несъвместими със заемане на позицията и които са получили най-високи резултати от конкурса.

Интересно е, че независимо от получения резултат надзорът има право да откаже да избере даден кандидат, ако той не се ползва с добра репутация в публичното пространство и професионалните среди. Макар че този отказ ще трябва да се мотивира, той дава възможност за широко тълкуване на понятието "добра репутация" в обществото и в бранша.

Кой надзирава?

След няколко опита и последвали откази в края на май в Търговския регистър беше вписан нов Надзорен съвет на ЕСО. Той е следствие от конкурсите, които кабинетът "Борисов-3" задвижи в края на мандата си, но реално по-скоро закрепи статуквото, отколкото да бъде пример за радикална промяна в управлението на ЕСО.

В крайна сметка новите четирима членове на надзора са Пламен Радонов и Евден Николов (от конкурса на БЕХ) и Костадин Попов и Александър Тричков (избрани от АППК). Последните двама всъщност са свързани помежду си. Попов е бивш управител на "Терра кредит", а Тричков е съдружник в "Терра холдинг" - собственикът на "Терра кредит", както и едноличен собственик на "Голдън корн" и "Билд пропърти".

И двамата нямат опит в енергетиката и не е ясно защо въобще се включват в конкурса на АППК.

Изпълнителен директор на ЕСО сега е Ангелин Цачев, за когото "Капитал" разкри, че е раздал поръчки за над 400 млн.лв. на бившия си шеф Таню Танев и неговата фирма "Електромонтажно управление", известна повече като ЕМУ. Новият член на надзора Александър Тричков, също както Цачев, е изключително близък с Таню Танев - бил е адвокат на дружествата му.

Защо забуксува изборът на УС?

Проблемът бе, че докато вървят процедурите за нов надзорен съвет на ЕСО, старият - в състав Пламен Радонов и Петър Петров, обяви на 14 април конкурс за нов Управителен съвет на дружеството. Тук имаше съмнения, че въпросният конкурс може да бъде обжалван, тъй като решението за него е взето от непълен Надзорен съвет - по закон и по устав той трябва да се състои най-малко от трима членове. От 30 юни 2020 г. обаче мандатът на третият член - Костадин Язов, е прекратен.

На 23 април става ясно, че до участие във втората фаза на конкурса са допуснати настоящите трима членове Ангелин Цачев (който е и изпълнителен директор), Антон Славов и Пламен Йорданов, както и състезаващите се за членове на надзора Лъчезар Димитров, Пламен Герджиков и Иван Йотов. Кой ще участва в конкурса сега е въпрос на време да се разбере, едва ли обаче сред новите лица при участниците ще има големи изненади.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • - 1
    • + 5

    Настоящият УС е скандален, меко казано. Просто си нямате идея, каква фрапираща некадърност притежават тези хора.

    Нередност?
Нов коментар