🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конкурсът за нови шефове на ЕСО завърши с избора на старите

Ангелин Цачев отново ще управлява една от най-богатите държавни фирми, около която има множество съмнения за конфликт интереси при обществените поръчки

Ангелин Цачев, директор на ЕСО
Ангелин Цачев, директор на ЕСО
Ангелин Цачев, директор на ЕСО    ©  Цветелина Белутова
Ангелин Цачев, директор на ЕСО    ©  Цветелина Белутова

Един конкурс, втори конкурс и пак същия резултат. Въпреки формалните процедури, писмени и устни изпити, оценки и какво ли още не през последните два месеца държавният Електроенергиен оператор ще се управлява от същите директори, които бившият енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова назначи еднолично и без мотиви в началото на 2018 г. Така въпреки скандалите и документите, които разкриват конфликт на интереси в дружеството, промяна няма да има.

ЕСО е една от най-богатите държавни фирми - събира всички такси за пренос на електроенергия през мрежата - и затова изборът на ръководство е особено важен. Дружеството раздава и плащания за студен резерв на централите на Христо Ковачки и Ахмед Доган, които сега са формулирани по друг начин, но по същество са същите. Овен това ЕСО може да получи около 500 млн. лв. от Плана за възстановяване, което прави апетитите към управлението й още по-големи.

Проба-грешка

Споровете около назначенията на ръководството на ЕСО започнаха още с процедурата за смяна на надзорния съвет, която правителството на Бойко Борисов задвижи малко преди изборите през април. Докато вървяха процедурите за нов надзорен съвет обаче, старият - в състав Пламен Радонов и Петър Петров, обяви на 14 април конкурс за нов управителен съвет на дружеството.

На 23 април стана ясно, че до участие във втората фаза на конкурса са допуснати настоящите трима членове Ангелин Цачев (който е и изпълнителен директор), Антон Славов и Пламен Йорданов, както и Лъчезар Димитров, Пламен Герджиков и Иван Йотов.

На 16 юни, вече при управление на служебния кабинет, вписаният междувременно нов надзорен съвет на ЕСО прекрати този конкурс за управителен съвет и още същия ден обяви нов. Идеята на това упражнение беше да се внуши прозрачност. Реално обаче в крайното класиране са само Ангелин Цачев, Антон Славов и Пламен Йорданов, които и сега управляват ЕСО

Отличникът Ангелин

С най-много точки в класирането и с почти отлични оценки (5.82 за концепцията и 5.92 на устния изпит) е досегашният изпълнителен директор Ангелин Цачев, който най-вероятно ще бъде избран на същата длъжност.

През май прокуратурата се самосезира и образува проверка за действията на Ангелин Цачев, тъй като има обосновани предположения за конфликт на интереси в работата му. Той е бивш служител на търговищката фирма ЕМУ, на която сега като шеф на ЕСО възлага поръчки за стотици милиони на старата си фирма. Това се случва на много по-високи цени - за едни и същи дейности например оскъпяването е с над 47% спрямо офертите на други фирми. Схемата е на ръба на закона и далеч отвъд моралните разбирания за добро управление.

През последните три години държавната компания е насочила към ЕМУ и свързани дружества над 400 млн. лв., събрани през сметките за ток на всички българи, като сумата расте всеки месец с нови и нови договори. Същата фирма може да получи наготово и половин милиард лева от Плана за възстановяване, с който България трябва да излезе от корона кризата и да се модернизира.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    MIROSLAV avatar :-|
    MIROSLAV
    • + 7

    Естествено, при този министър! Дa ви кaжa зaщo тoзи миниcтър Aндрeй Живкoв, гo изгoнихa нaврeмeтo oт ЧEЗ. Тa тoзи юнaк, кaтo шeф нa Нaпрaвлeниe Cтoличнo, имa зa зaдaчa дa пoдмeни трaнcфoрмaтoри в трaфoпocтoвe. Кaквo прaви тoй? Пo дoкумeнти тoвa e нaпрaвeнo. Нo вcъщнocт cтaритe трaнcфoрмaтoри cи ocтaвaт, a нoвитe ги прoдaвa нa бeзцeницa нa чacтни фирми. Тa кaквo дa oчaквaмe oт тaкъв чoвeк?

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 8

    Дори и правителството на Радев не може да се откъсне от сянката на Доган. Двама министри са на хранилка в сараите. Съмнява ме е това да е недоглеждане от президента. По-скоро е принуден по някакъв начин да плати данък спокойствие за управлението си. Но пък 2-ма пробити министри в едно като цяло ефективно и реформаторско правителство е нищо в сравнение с това което ни се предлага от Слави: 100% на хранилка в сараите. Само космонавтите ще може да се отърват от данък спокойствие.

    Нередност?
Нов коментар