🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заради ТЕЦ "Марица-изток 2" ли поскъпна токът ще стане ясно до седмици

В рамките на две години в КЕВР са внесени 27 сигнала за съмнителни сделки на борсата

   ©  Цветелина Белутова

Близо месец след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви, че започва проверка за това дали пасивността на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и отказът й за участие на свободния пазар е довел до свръхвисоките цени на борсовия ток, анализът е напът да бъде завършен. Към момента КЕВР е на етап предварително проучване, след което предстои работна група по REMIT (Регламент на ЕС за интегритет и прозрачност при търговията на едро с енергия) да изготви доклада си с изводи.

Той ще бъде внесен и приет на заседание на КЕВР, което вероятно ще се случи в следващите седмици, научи "Капитал". Засега повече детайли около проучването не се съобщават, но би било учудващо, ако се окаже, че ТЕЦ "Марица-изток 2" не е могла да повлияе на цените. Екстремно високите цени от август доведоха до временно ограничаване на редица производства, а бизнесът директно заговори за спекула и сезира МВР и ДАНС за "зловредно управление".

Пътят на проверката

Свръхпотреблението и жегите от миналия месец причиниха дефицит в предлагането на електроенергия на българската борса, което пък от своя страна доведе до рекордни цени на електроенергията, които на моменти доближаваха 300 лв./мВтч. Въпреки това обаче държавната централа, която от години е на крачка от фалита, не сметна за необходимо да се включи с определени количества в свободния пазар, макар че би могла да спечели от скъпия ток.

Вместо това от ръководството на ТЕЦ "Марица-изток 2" предпочетоха да изчакат заповедта да дойде от служебния министър на енергетиката Андрей Живков, който нареди централата работи на максимум, така че цените да се укротят, а бизнесът да бъде облекчен. Това действително доведе до известно понижение, макар и досега цените на тока за бизнеса в сегмента "Ден напред" да са около и над 200 лв./мВтч.

Съмнителни сделки

Това не е първото проучване на КЕВР, свързано с борсовия пазар. Общо за периода 2019 г. - 2020 г. в регулатора са получени 27 доклада и сигнали за подозрителни сделки, които може да са в нарушение на REMIT, показа справка на "Капитал". Такива са били подадени както от Българската независима енергийна борса, така и от асоциациии, сдружения, пазарни участници и др.

КЕВР обаче не може да предостави конкретна информация за хода и резултата от текущи разследвания, тъй като това би било в нарушение на изискванията на Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия, с която КЕВР си партнира. Част от тях са свързани с правила за гарантиране на пълна конфиденциалност и недопускане на изтичане на информация по текущи случаи. И все пак регулаторът е образувал общо 16 предварителни проучвания за последните две години. Яснота и конкретика за това кой, кога и дали е нарушил правилата на свободния пазар обаче няма.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 2
    • + 4

    Гочева, а кога смятате да пуснете един възхвален матриял за успехите и бизнес далновидността, визията, дигиталната напредничавост и патриотичната отдаденост на... американките AES Марици?
    Тяхната ефективност, рентабилност и екологичност?
    На какво се дължи тоя непрекъсван съксес...

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Не бе , инфлация ...

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-?
    amidala
    • - 2
    • + 3

    Марица 2 и Доган ТЕЦ-ът са Прокопиевите обяснения за всички злини. А скъпия ток от Прокопиевите ВЕИ? Той с колко качва в микса?

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "amidala":

    Къде го прочетохте това, че ВЕИ-тата са скъпи или си караме на мантрите от преди 10 години?

    Защото според доклада на КЕВР е точно обратното. Цените за ВЕИ-тата са на стр. 13-14 (движат се между 110 и 119 лв./МВч), цените на държавните дружества на стр. 37 (ТЕЦ МИ2 с 220 лв./МВч).

    https://www.dker.bg/uploads/reshenia/2021/res-c27-2021.pdf

    Да не говорим, че ТЕЦ МИ2 дори не трябва да е допуснат до регулирания пазар при тези цени (т.е. да оскъпява сметките на нас домакинствата).

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 2

    До коментар [#4] от "":

    На стр. 44 - 45,
    Табл. Формиране на средната покупна цена за електрическа енергия на обществения доставчик

    АЕЦ - 55 лв/мвч
    МИ2- 220
    АЕС МИ1- 295
    КГ МИ3 - 240
    Топлофикации - 342
    ВИ под 500 kW - 338 лв/мвч

    Някъде имаше анализ, че ако слънчевия щат Калифорния иска да премине изцяло на ВИ, за капацитет, съхранение и мрежа ще са нужни 15 пъти БВП на щата - т.е., 15 г да работи цялата им икономика само за енергийна независимост....което значи реалистичен 80-100г. период..
    Освен ако не се появят нови ВИ, засега ФЕЦ са само за пустини, покриви и съсипани земи...

    Нередност?
  • 6
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#5] от "":

    Тези цени отразят предимно скъпите централи на биомаса и малките фотоволтаици, чиито ток наистина се изкупува на преференциални цени.

    Примерът с Калифорния не е много удачен, защото те вече произвеждат 1/3 от електроенергията от ВЕИ-та. За да постигнат останалото до 100% изчисленията са за 4.6 млрд. допълнителни разходи годишно (при 2.7 трлн. БВП)
    https://www.energy.ca.gov/publications/2021/2021-sb-100-joint-agency-report-achieving-100-percent-clean-electricity

    Но това са сметки за след 25-30 години. Важна е посоката, а тя е че ВЕИ-тата ще продължат да поевтиняват поради много причини, докато фосилните източници на ток ще продължат да стават все по-скъпи. Изоставането от новите реалности (особено ако Зелените спечелят в Германия) ще има голяма цена за всички.

    Нередност?
  • 7
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Да, фосилните ще поскъпват - поради новия бизнес с въздушните съставки. Нови ора трее да захлебят...

    ...1/3, ама по покриви, камънаци, пустини... никога на орна земя... и никога не са претендирали ФЕЦове да са основен източник. ВЕЦ, Вятър, Гео - това им е целта. Соларите са в микса, но като буфер и разтоварване на мрежата

    Твърдите ли, че в БГ за ФЕЦ над 500 кв няма никакви преференции?..

    Щото навремето бяха фанали един меринджей, за който отпред НЕК - отзад кабел от ЕРПто и панелите само за парлама..

    Нередност?
  • 8
    jagerzur avatar :-P
    jagerzur
    • + 1

    Започвам да се чудя дали нарочно не изопачавате причините? И десет ТЕЦ и още толкова ВЕИ да включат в микса, все са скъпи съставки, което прави микса скъп. Къде са евтините съставки в микса и кои са те? Въпрос за тройка...

    Нередност?
  • 9
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    Вие сте прав, най-евтино е с АЕЦ... но след Чернобил и Фукушима.. и некои американски и руски инциденти, рядко раздухвани от Ройтерс, РИА и АП, много хора са загрижени за сигурността и последствията в гъстонаселени райони като Европа.

    Зелените каквото искат мантри могат да си говорят - но засега алтернативите на петрола и фосилните горива са разочароващи.
    Постоянно дрънкат за личните автомобили - но я си представете 30т. тир да минава Алпите на ток.. самолет или параход на ток.. Тренул е машина мика, ама колко линии са електрифицирани... И освен това сами можете да се уверите - на Шел бутилчица вода струва 1,20, а литър бензин - 2,40... водата по-скъпа от дизела... Е, колко луди ше минат на ел, ако няма яки бенефити като липса на данъци, винетки, гратис паркиране и сериозни отстъпки при покупка? Опитайте с Ел от Орхус до Пловдив - къде е инфраструктурата за заряд?... Докато бензиностанции има навсякъде.. Те и зарядни имат, ама колко апа требе да инсталирате? А?
    Зелените и те си имат техните хм. цели за захлебване. В Осло Лан Мари Берг бе в основата градската управа да подаде оставка, след като се оказа, че новия проект за водоснабдяване на метропола набъбва от 2 на 15 млрд. само за 3 г, и то без да е започнало разкопаването - за хм.. зелени решения от консултанти наши ора....
    Затова и в Норге, колкото да се пънат зелени, природо-приятелски и т.н., , като стане дума за ефективност и доходност се питат експерти и инженери, а не Гретето..

    Съвсем друго е корупционното блато БГ енергетика и независимост от Русия..

    Нередност?
  • 10
    jagerzur avatar :-?
    jagerzur
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Около 60% от инсталираните ВЕИ са ВЕЦ, които доминират в структурата на год. брутно производство на ел. енергия. Колко от големите ВЕЦ работят в момента?

    Нередност?
Нов коментар