🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първата заложена бомба за ново правителство

От 1 януари КЕВР вероятно ще повиши цените на тока и парното с 20-30%, което неминуемо ще предизвика напрежение

През 2013 г. националните протести срещу високите сметки за ток свалиха първото правителство на ГЕРБ.
През 2013 г. националните протести срещу високите сметки за ток свалиха първото правителство на ГЕРБ.
През 2013 г. националните протести срещу високите сметки за ток свалиха първото правителство на ГЕРБ.    ©  Юлия Лазарова
През 2013 г. националните протести срещу високите сметки за ток свалиха първото правителство на ГЕРБ.    ©  Юлия Лазарова

Има един сигурен начин да взривиш земята под който и да е управляващ - да вдигнеш сметките за ток. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов най-добре знае това - в началото на 2013 г. първото му правителство падна точно заради масовите протести срещу внезапното поскъпване на енергията. И по всичко личи, че сега той ще се опита да постави новите управляващи в подобна ситуация.

Още миналия месец Пламен Младеновски от Комисията за енергийно и водно регулира заяви пред БНР, че на 1 януари цените на тока и парното за домакинствата вероятно ще се повишат с 20-30%. За сравнение, през 2013 г. повишението, което изкара хората по улиците, беше малко над 13%. Този път обаче Борисов е от другата страна и ще бъде зрител, а може би дори ще се представи и за спасител.

Ако независимата на теория КЕВР определя тарифите, какво общо има тук Борисов?

А истината е, че старата власт никога не си е тръгвала в енергетиката. Миналия юли, дни преди да започнат антиправителствените протести, ГЕРБ и Обединените патриоти назначиха свои членове в регулатора. А за председател бе предложен именно Младеновски - смятан тогава за избраника на ГЕРБ и единствен претендент за поста. Той не бе избран заради скрита намеса на ДПС. Но въпреки това и сега продължава да бъде една от ключовите фигури в КЕВР - ръководи отдела, който прави сметките за цените.

Нужно ли е да има въобще поскъпване на тока за бита? На пръв погледа да - борсовите цени се увеличиха в пъти от юли насам.

За регулирания пазар, какъвто е този за домакинствата обаче, това няма особено значение. Енергията там се осигурява от централите на квотен принцип по цени, които не са се променили. Единствената обоснована причина за поскъпване има при тока, който произвеждат топлофикациите, но той има малък дял в общия микс.

Следователно цени, които няма нужда да се вдигат веднага, ще бъдат наложени от регулатор с политически оттенък. Първата криза на новото правителство, изглежда, се задава.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • - 1
    • + 6

    Айде, почнаха оправданията. :) Нямало нужда тока за бита да поскъпва... А кой плаща сметката? :) Там няма ли инфлация в енергетиката? :) То затова са тия дългове на НЕК - щото освен краденето, не се и субсидира от държавата...

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 8
    • + 7

    Разбира се предишните управляващи са заложили бомба за високите сметки за ток. Трябва не полезен идиот да си, а пълен, за да повяраш на това. В момента оставихте прекупвачи да направят стотици милиони от българския ток за сметка на българския бизнес. Не предприехте никакви мерки за намалянето на цената умишлено. Задържахте дълго време увеличението на тока за битовите абонати заради изборите и сега на хората ще им дойде 20-30% увеличение наведнъж.
    Борисов и ГЕРБ дойдоха 2009 с поставени бомби като увеличение на пенсиите в последните дни на Станишев, сметки за Цанкови камъни, Водни огледала, Спартани. Кръволакът Боко се справи се с кризата с боклука, справи се с финансовта криза, справи се с мигрантската криза, справи се повече от добре с ковид кризата, която беше непозната до сега, направи магистрала Марица, довърши Тракия от Стара Загора, направи Струма, Европа до Сърбия, околовръстни пътища, всякакви първокласни и второкласни пътища, Дунав мост, заводи за боклук, депа за боклук, пречиствателни станции, метро, спортни зали, детски градини, градовете ни запрлиличаха на нещо, увеличи доходите значително последните години, плати за дългоочакваните бойни самолети. Плати за фалита на КТБ 4 милиарда, плати 1 милиард за атомните реактори, плати 1,5 милиарда за американските централи, имаше средства за всеки и всичко.
    Сега ще видим Киро и Асан, които напират да управляват, с коя криза ще се справят и всякакви оправдания с предишните няма да минат. Ако не надградите постигнатото последните години няма да ви се размине.

    Нередност?
  • 3
    inc15646635 avatar :-|
    inc15646635
    • - 6
    • + 7

    Най-големата бомба ще е клякането пред Америка по Македонския въпрос. Това ще значи разтуряне на кабинета, нови избори и тотален крах за американските подлоги ПП и ДБ. Ще ги изгонят с камъни.
    За съжаление нещата не изглеждат добре. Америка се намесва грубо в отношенията между София и Скопие, отвлича депутат (златен пръст) от албански произход и го води в София "на консултации", реди бъдещия кабинет на Киро и т.н. Защо името на евреина Лорел като най-вероятен външен министър на България излезе от устата на Бучковски след консултации с американците? Америка ли си го избра като най-благосклонен към РСМ, бидейки небългарин?
    Готви се срамна измяна на българските национални интереси и обслужване на американските геополитически.

    Нередност?
Нов коментар