🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия и САЩ: Кой е виновен за газовата криза в Европа?

Недостигът на природен газ е в резултат от преносочените към Азия американски танкери с LNG и ограничените доставки от "Газпром"

Високите цени на природния газ през последните месеци станаха и тема на геополитическите отношения между САЩ и Русия в Европа. Старият континент продължава да бъде зависим от доставките на руски газ през изградените газопроводи, докато американските танкери, които обикновено участват активно на европейския пазар, са по-скоро заети с азиатските клиенти в момента.

Само за година природният газ на европейските борси поскъпна със 700%, което все повече повдига въпроса кой печели от това.

Наскоро и САЩ, и Русия имаха възможност да заявят позициите си, включително и да прехвърлят топката в отсрещния лагер. Президентът на Русия Владимир Путин направи това в двучасово интервю по време на международен енергиен форум в Москва, а американската гледна точка беше разисквана на брифинг на старшия съветник по енергийна сигурност Амос Хохщайн.

Чия е вината според САЩ?

Хохщайн, назначение приписвано на държавния секретар Антъни Блинкен, потвърди, че политическото значение на газопровода "Северен поток 2" може да бъде причина за нестабилност и конфликт в региона на Европа и Украйна. Като за пореден път даде директен анонс, че в момента американският и германският енергиен интерес се засичат напълно в Европа и двете страни планират да работят заедно за разрешение на проблемите с цените и тръбопроводите.

Сред теми като неспособността да се контролират цените на природния газ в Европа и влиянието на Китай в цялата картина, Хохщайн не подмина и темата за дългата ръка на Русия в европейската енергийна криза. На въпроси дали Русия въобще има желанието да снабдява Европа с газ в момента, той направи коментар, че: "ако Русия има възможност да увеличи доставките на газ, те трябва да го направят през вече съществуващите тръбопроводи". А относно конкретната ситуация той заяви: "Не мисля, че Европа и САЩ трябва да бъдат тласкани към премахване на ограничения, регулации и правни процеси, за да се имитира криза, която до известна степен може да бъде решена чрез други механизми. Тъй че ако Русия има природния газ за доставка през "Северен поток 2", както те твърдят, това означава, че те имат газта да го доставят и през украинска газопреносна мрежа. Ако ситуацията е такава, те трябва да действат".

Това изявление лесно може да се тълкува като напомняне, че САЩ без притеснение вижда енергийната криза в Европа като едно извиване на ръце от страна на Русия, чрез което Москва иска да постигне целите си за "Северен поток 2". В случая имайки предвид намекът, че най-вероятно Русия не желае да пуска достатъчно газ, за да може да накара Европейския съюз да отстъпи и по този начин индиректно води енергийна война.

Интересно е обаче, че американските танкери за втечнен газ LNG, които също могат да задоволят нуждите на европейския пазар и да понижат цените, продължават да подминават изградените 29 терминала в Европа, предпочитайки по-изгодния пазар в Азия. На въпрос дали това би продължило и може ли да се регулират доставките на федерално ниво, Хохщайн поясни, че танкерите действат на пазарен принцип и не може да им бъде казано на кого да продават.

Какво казва Путин?

На форума, модериран от американската бизнес медия CNBC, президентът Путин определи като несъстоятелни твърденията, че Русия използва кризата в Европа като претекст за собствените си интереси, свързани с монопол на доставките на природен газ. По-скоро той категоризира енергийния шок като колапс в европейски енергиен микс и начинът, по който функционира система за доставяне, като разкритикува самите политики на Европейския съюз.

"Няма причина да използваме "енергийни оръжия" и няма дори случаи през Студената война, в които от наша страна да не сме изпълнявали енергийните си договори с Европа. Същевременно САЩ се опитват да фабрикуват такъв тип конфликт поради изграждането на новия тръбопровод, който противоречи на техните планове", обясни още Путин като отговор на все повече зараждащото се международно мнение за руското нежелание да праща газ за Европа.

Путин не пропусна да спомене, че Европа е твърде зависима от руския природен газ - около 50% от общия внос, далеч повече пред другите доставчици като Норвегия и Алжир. Насочвайки по този начин проблема с американските газови танкери LNG. Според него именно много намалелите доставки на втечнен газ са основна причина за дисбаланса в Европа за сметка на все по-важния азиатски пазар.

На този фон въпросът как може да се реши кризата с газа в Европа остава неясен. Американските танкерите ще продължат да посещават терминалите, където им се плаща повече, а руските доставки могат да се увеличат, ако се реши спорът със "Северен поток 2".

На 23 ноември ще проведе конференцията Net Zero Economy, организирана от "Капитал". Събитието ще бъде в хибриден формат и има за цел да представи възможностите за бизнеса, които предлага преходът към устойчив икономически растеж. Форумът ще послужи като платформа за работа в мрежа и основа за развитието на успешни инициативи за публично-частно партньорство.

Ще бъдат разгледани следните теми: Как да подготвим пътя към икономика с нулеви нетни емисии; Цели на ЕС за неутралност по отношение на климата - какво следва за бизнеса; Инвестиране в подготвени за бъдещето бизнес модели и създаване на условия за устойчив растеж; Внедряване на технологии и подкрепа за иновации в индустрията; Политическа и правна рамка; Декарбонизация на енергийния сектор

Въвеждане на по-чист и по-екологичен транспорт; Чисти оперативни модели за водещите бизнес сектори; Примери за успехи, възможности и предизвикателства

Лектори ще бъдат представители на ЕС, изпълнителни директори и членове на бордове, представители на експертни центрове, лидери от индустриалния сектор, представители на правителството, представители на органите за местно самоуправление

КЪДЕ

Гранд - Хотел Милениум София

Може да се регистрирате и закупите билети от тук.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    flq471083010 avatar :-|
    flq471083010
    • - 1
    • + 5

    Виновни са некомпетентните брюкселски технократи и разбира се, местните управници, които да също толкова некомпетентни. ЕС е догматичен идеолог, който вместо да разреши проблема, го политизира. Защо не сключват дългосрочни договори с Газпром, каквато е световната практика и нещо, което гарантира енергийна сигурност. Да не говорим за следващата колосална клопка (след еврото), т.н. зелена сделка, според която енергоснабдяването трябва да мине на възобновяеми източници. За неадекватните решения и политики на Евро съюза плащаме ние гражданите, но ЕС никога не го е грижа за тях защото са недемократична формация.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Кръгли глупости пишете, Евгени.

    Ако хладилникът ми е празен, BILLA и LIDL ли ще са отговорни за това?

    ЕК направи чудеса под US диктат две години всячески да стопира проекта СП-2, в който с 49% участие са частни европейски енергийни корпорации - OMV, RDShell, BP и пр. СП-2 щеше да докара до Европа 55 000 000 000 куб.м. газ още в края на 2020 г. Ако се беше случил, повече от сигурно е, че сега нямаше да си пишем по темата, нали?

    Тогава Америка на Тръмп беше в пика на шистовото изстискване и беше (за кратко) №1 като износител на въглеводороди. За да разкара конкурента си Газпром, Америка обещаваше да залее ЕС с втечнен газ - през Германия, Холандия, Полша, Хърватска, Гърция...

    Елементарните сметки показват, че в света няма толкова газовози, които да осигурят трансатлантическия газов експрес с обемите, които да заменят руския внос.
    Просто физически ги няма!
    А освен това собственикът на най-големия флот за пренос на ВПГ - Катар - едва ли ще е съгласен да си зареже бизнеса и да даде на чичо Сам танкерите си, за да снабдява ЕС. Защото САЩ имат само 2-3.

    Отгоре на всичко САЩ физически нямат толкова свободни количества газ, че да заменят руския. За цени на този етап не говорим, макар да е алогично ВПГ да паднее на цената на тръбопроводния, защото има компресиране, навло, декомпресиране, пък те пари струват.

    В края на зимата газовите хранилища в ЕС бяха празни на 75%.
    Чудното е, че те останаха на 50% празни през цялата 2021 и в това дередже ги завари идващата зима.

    Ако Газпром не бе изпълнил договорите си с ЕС на 1%, щеше да бъде осъден на мига. И всички газети да тиражират новината. А не е. Което означава, че кучето не е заровено в Москва, а в Брюксел.

    И трупът на кучето вече смърди неудържимо, защото ЕС-чиновническият апарат отдавна робува на идеология вместо на политика.

    Та за (теоретично) празния ми хладилник BILLA и LiIDL ли са виновни, Евгени?

    Нередност?
  • 3
    tnj33650843 avatar :-|
    tnj33650843

    Виновни са онези не съвсем адекватни глави, които са решили, че могат да си играят на рулетка с неща от първостепенна важност за населението и бизнеса като ток и газ, налагайки борсово ценообразуване. И колко акъл се иска за да ти присветне, че при съвкупност от негативни обстоятелства ще останеш на тъмно и студено, без стабилни дългосрочни договори за обеми и цени?

    Нередност?
  • 4
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • - 1
    • + 1

    Тази статия си е самострел :-)

    Нередност?
  • 5
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 1
    • + 1

    Когато се наложиха санкции на Русия по американска поръчка, единствения полезен ход на Русия за да не натрупа валутен дълг беше да ограничи вноса, особено на храни, от Европа. От това разбира се пострадаха производителите на храни в Европа. Русия спешно трябваше да започне да произвежда храни, даде помощи на фермерите, прати не квалифицираните безработни във фермите. И си реши въпроса със ниско квалифицирана безработица, престъпността в големите врагове, и с месото и фуража. Доста по-чисто месо, от това което получаваше, между другото. За да реши въпроса със зеленчука Русия даде под аренда на китайски фирми огромна площ в Камчатка, където с геотермална енергия се поддържат оранжерии. Договора е прост - могат да правят каквото си искат с продукцията само и само да осигурят по килограм заленчук на руснак. Сега имат не само този килограм ами и заленчук за половин Пекин. Зърното - подобна работа. Не го купуват от Украйна. Та както казват в Русия благословени санкции. Превърнаха ги в нетен износител на храни.

    Русия предупреди че ще пренасочи газта почти изцяло към Китай през 2019 за да избегне политическата зависимост на решенията на ЕО. И бяха готови, само Ковид отложи някои решения. Та сега Европа слушайки големия брат се вайка за цената на газтта... Ами да продължават.

    Хайде, Радев, Борисов, дълга зове, след 2 месеца трябва единодушно да се подновяват санкциите.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-P
    D-r D

    Евгени, опаднах на интересен анализ по темата.
    Не е зле да понатрупате инфо:
    https://www.moonofalabama.org/2021/10/how-poland-tried-to-win-but-lost-the-gas-game.html

    Нередност?
Нов коментар