🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Киев: Германия блокира оръжейни доставки за нас чрез НАТО

Украинският министър на отбраната казва, че стратегията за непровокирането на Русия не работи

Резников коментира, че е оптимист относно получаването на отбранителни военни доставки от САЩ и други западни партньори
Резников коментира, че е оптимист относно получаването на отбранителни военни доставки от САЩ и други западни партньори
Резников коментира, че е оптимист относно получаването на отбранителни военни доставки от САЩ и други западни партньори    ©  Reuters
Резников коментира, че е оптимист относно получаването на отбранителни военни доставки от САЩ и други западни партньори    ©  Reuters

Украйна обвинява Германия, че блокира оръжейни доставки за Киев чрез НАТО, въпреки че струпването на руски войски по нейната граница увеличава притесненията за евентуална инвазия. "Те все още строят тръбопровода "Северен поток 2" и същевременно блокират нашите отбранителни оръжия. Това е много нечестно", коментира украинският министър на отбраната Олексий Резников пред Financial Times.

Той посочва, че Берлин е наложил вето на закупуването на системи срещу дронове и снайперистки атаки от страна на Киев чрез Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване. Впоследствие Германия е оттеглила възраженията си за първата система, след като я е определила за нелетална.

Запълване на липсите в арсенала

На фона на предупреждението на САЩ за възможна непосредствена инвазия на руските сили в Украйна правителството в Киев опитва да запълни липсите във военния си арсенал. Става въпрос за противоракетни системи и за системи за противовъздушна отбрана, както и за оборудване за киберзащита, но някои от западните съюзници се притесняват, че оръжейните доставки могат да бъдат възприети за провокация от Москва. Резников обаче отбелязва: "Стратегията за непровокирането на Русия не работи и няма да проработи."

Правителството на Ангела Меркел блокираше доставянето на оръжие и затова украинският министър на отбраната казва, че страната му ще опита да договори двустранни сделки с държави като САЩ, Великобритания и Франция. Позицията по този въпрос на новия германски кабинет на Олаф Шолц все още не е ясна.

В неделя Шолц заяви, че Берлин е силно ангажиран със запазването на ролята на Украйна като транзитен маршрут за газовите доставки за Европа. Новият канцлер посочи, че Германия се чувства отговорна за гарантирането, че украинската транзитна функция ще бъде успешна, каквато беше позицията и на неговия предшественик Ангела Меркел. "Ние също така ще помогне на Киев да стане основен източник на възобновяема енергия. Намираме се в процес на разговори как можем да съдействаме за постигането на това", каза Шолц.

Западни предупреждения към Русия

Пред Financial Times Резников коментира, че е оптимист относно получаването на отбранителни военни доставки от САЩ и други западни партньори, но не може да каже дали те ще дойдат навреме за предотвратяването на евентуална руска инвазия. Западни лидери начело с американския президент Джо Байдън заплашиха Москва с икономически санкции, ако ескалира напрежението.

След вчерашната си среща външните министри от Г-7 излязоха със следното изявление: "Русия не трябва да се съмнява, че допълнителната военна агресия срещу Украйна ще има огромни последици и тежка цена в отговор." Те призоваха Кремъл за "деескалация, следване на дипломатическите канали и спазване на международните задължения".

Миналата седмица Байдън и неговият руски колега Владимир Путин проведоха виртуални разговори с цел намаляване на напрежението в региона. Американският държавен глава заяви, че ясно е обяснил на Путин, че ще има "невиждани икономически последици", ако той нареди атака срещу Украйна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 1
    • + 1

    Украйна е наказанието на Русия за създаването на Македония :-)

    Нередност?
Нов коментар