🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Международната агенция по енергетика вече не очаква недостиг на петрол

Организацията промени вижданията си, след като преди два месеца предложи лимит на потреблението

Няма да има нужда от лимит на потреблението на петрол, показва последният месечен доклад на МАЕ
Няма да има нужда от лимит на потреблението на петрол, показва последният месечен доклад на МАЕ
Няма да има нужда от лимит на потреблението на петрол, показва последният месечен доклад на МАЕ    ©  Reuters
Няма да има нужда от лимит на потреблението на петрол, показва последният месечен доклад на МАЕ    ©  Reuters

Международната агенция по енергетика (МАЕ) промени позицията и вече смята, че няма да се усети недостиг на петрол през тази година въпреки намаляващите руски доставки. През март организацията предупреди, че около 3 млн. барела дневно биха излезли от потребление и поради това предложи лимит на потреблението. Притесненията бяха заради западните санкции срещу Русия след инвазията й в Украйна.

В последния месечен доклад на агенцията обаче тази стойност е значително занижена, като по последни данни около 1 млн. барела дневно са излезли от пазара. Увеличаването на производството на други места в света и по-бавният растеж на търсенето поради блокирането на Китай заради пандемията от коронавирус ще предотвратят голям дефицит, обявиха от МАЕ.

"С течение на времето се очаква стабилно нарастващите обеми от страни от ОПЕК+ в Близкия изток и САЩ заедно със забавянето на растежа на търсенето да компенсират острия дефицит на доставките на фона на влошаващото се прекъсване на доставките от Русия", се казва в месечния петролен доклад на МАЕ.

Това е и причината предишната прогноза на агенцията за недостига на петрол да е била доста по-негативна. Отразявайки по-бавния износ на продукти и спадащото вътрешно търсене, около 1 млн. барела на ден руски петрол бяха "заключени" през миналия месец - с около половин милион барела на ден по-малко от прогнозата на агенцията миналия месец.

Данните на МАЕ показват, че това число ще става по-голямо през следващите месеци, като темпът е силно зависим от следващия пакет санкции на Европейския съюз (ЕС), който включва постепенна забрана за купуването на руски петрол. Сегашната ситуация предполага намаляване на предлагането на петрол с 1.6 млн. барела дневно през май, 2 млн. през юни и почти 3 млн. през юли.

Европейският съюз остана най-големият пазар за износ на руски петрол миналия месец, съобщи МАЕ, като потреблението на руски петрол спадна само с 535 хил. барела на ден от началото на годината. Блокът сега е пазар за 43% от руския износ на петрол, което е спад с 50% - нивата преди началото на войната.

"Очаква се покачващите се цени на суровината и забавянето на икономическия растеж значително да ограничат възстановяването на търсенето през остатъка от годината и през 2023 г.", казват от МАЕ и добавят, че мерките за ограничаване на ковид-19 в Китай водят до продължително забавяне на местната икономика.

Нови петролни проекти не са решението

Изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол предупреди, че реализирането на нови петролни проекти не е решението на проблемите заради по-малките руски доставки. Според него евентуалното им започване би отнело твърде много време, а отделно от това трябва да се мисли и за екологичните последствия от един подобен ход. "Разбирам, че някои страни може да гледат към нови изкопаеми горива, но трябва да помнят, че отнема много години, за да започнат производството", каза той. "Такива проекти не са решението на нашите спешни нужди от енергийна сигурност и те ще блокират използването на изкопаеми горива", добавя Бирол.

"Ако светът трябва да успее да премине към нетна нула на емисиите, то тези проекти може да не успеят да възстановят първоначалните си разходи за развитие", обяснява той. "Най-подходящите проекти са тези с кратки срокове за изпълнение и бързи периоди на изплащане, като например разширяване на производството от съществуващи полета", обяви Бирол.