Най-голямата енергийна реформа

Кабинетът "Петков" ще остане в историята с прекратените доставки на руски газ и завършването на интерконектора с Гърция

Александър Николов пое поста с почти нулев опит в най-тежкия сектор
Александър Николов пое поста с почти нулев опит в най-тежкия сектор
Александър Николов пое поста с почти нулев опит в най-тежкия сектор    ©  Цветелина Белутова
Александър Николов пое поста с почти нулев опит в най-тежкия сектор    ©  Цветелина Белутова

Когато в края на 2021 г. за енергиен министър в правителството на Кирил Петков бе назначен Александър Николов (предложение на "Има такъв народ"), никой не можеше да предположи какви предизвикателства за сектора се задават, както и по какъв начин би подходил към тях новият министър. Тогава фокусът беше най-вече върху цените на тока за бита, които и до днес продължават да са почти непроменени, и върху самата личност на Николов - бивш служебен зам. енергиен министър с почти нулев опит в най-тежкия сектор.

Гръм в рая на "Газпром"

Седем месеца по-късно ситуацията е неузнаваема. Реално погледнато, за това време в българския енергиен сектор се случи може би не само най-голямата за изминалите десетилетия, но и неподозирана почти от никого реформа - прекъсването на доставките на руски газ и отказът да се водят преговори с "Газпром".

Дългосрочните ефекти от това тепърва ще се оценяват, още повече че няма и осигурено решение за газа в близко бъдеще, а шансовете за такова намаляват до нула при сценарий с ново служебно правителство. Но краткосрочно спирането на руските доставки предизвика първия голям вътрешнополитически трус и показа, че са засегнати множество интереси.

Допълнително това значително подобри имиджа на страната в Брюксел и Вашингтон, като даде възможност за много по-силна изява при преговорите за алтернативни доставки и внос на LNG. При добре изиграни карти България би могла да постигне сигурни доставки и конкурентни цени за следващото десетилетие.

Същевременно ситуацията показа, че икономиката на страната не е чак толкова зависима от Русия, колкото се опитваха да я изкарат някои политици.

Наред с това най-накрая бе завършен проектът за междусистемната газова връзка България - Гърция, който като идея се точи още от 2009 г., а като строителство - едва от 2019. Ефективно тръбата ще може да се използва от следващия месец, като това отваря възможност за кардинално разместване на целия газов пазар в Балканския регион. Интерконекторът може да задоволи напълно нуждите на България от природен газ и дава достъп до два терминала за втечнен газ - в Александруполис и във Вльора.

Още важни промени

Извън газа в енергетиката бяха свършени и няколко други важни неща:

  • Бе въведен таван на цените на тока за бизнеса до края на тази година, което дава голяма сигурност на компаниите в изключително турбулентната ситуация и волатилността на цените на енергийните ресурси.

  • Имаше реален опит за реформа в НЕК след авариите в ПАВЕЦ "Чаира" чрез назначаването за директор на експерт от сектора - Мартин Георгиев, а не политически обвързан човек.

  • Окончателно одобрен беше Планът за възстановяване и устойчивост, по който страната ще получи над 12 млрд. лева, като първите 2-3 милиарда се очакват още до края на тази година.

  • Сформиран беше Консултативен съвет за Европейската зелена сделка, който да изработи националната стратегия за трансформиране на сектора.

  • Гласувани бяха облекченията за изграждане на соларни системи за собствени нужди на бизнеса, така че проектите да могат да се случва много по-бързо - нещо, което е изключително важно за намаляване на разходите за ток на компаниите.

И спорни решения

Имаше, разбира се, и недотам добри решения и действия, които предизвикаха моментни, а и по-дългосрочни скандали:

  • Изборът на Станислав Тодоров за председател на КЕВР, който бе обявен за незаконен от Конституционния съд. Сега, в последните дни на този парламент, това доведе до критична ситуация за работата на енергийния регулатор. Все още не ясно как в Народното събрание ще се реши казусът с избора на нов председател на комисията, но всичко това създава допълнителен стрес в системата.
  • Тлеещият въпрос с "Топлофикация София" и многомилионните ѝ дългове към "Булгаргаз" и БЕХ остана без каквото и да е решение.
  • Подписан беше спорен и неясен меморандум с инвестиционния фонд Gemcorp на Атанас Бостанджиев, който последно премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че ще бъде развален.

  • Почти напълно липсваха законодателни реформи в сектора, които да отпушат европейското финансиране.

Разбира се, опозицията използваше всеки момент, за да атакува енергийната политика на кабинета и да създаде усещане, че навсякъде в сектора цари пълен хаос и нищо не върви както трябва.

Реално обаче на фона на кризите, които бушуват в Европа и света, българската енергетика остава стабилна и дори отчита рекордни печалби. При това голяма част от печалбите на държавните енергийни компании се изземват за компенсиране на бизнеса.

Домакинствата няма да усетят поскъпване при тока, а неизбежният скок на цените на парното и топлата вода ще бъде донякъде компенсиран с намаляването на ДДС върху тези услуги.

Най-тежките предизвикателства обаче предстоят тази зима. Заради войната в Украйна и използването от Кремъл на газовите доставки като геополитическо оръжие в Европа може да има недостиг на газ и проблеми с електроснабдяването, които да изстрелят цените още по-нависоко. Затова ще бъде изключително важно кой ще е министър на енергетиката в този период и какво ще се случи с постигнатите от кабинета "Петков" ключови промени.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 4

    Мисля, че ще остане в историята и с първата след Втората световна война зима без централно отопление и с миризмата на пушек от всички възможни комини.
    А - силно се надявам - и с първити осъдени министри. И премиера, естествено.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 3

    То и Путлер уловил златната рибка.
    - Желая да паднат всички санкции, да продавам скъпо газ и петрол навсякъде, и Русия отново да я уважават по цял свят....
    –Може..., обаче първо... ще трябва да те усмъртя... - отговорила златната рибка.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Като имам предвид нерешителността на Кирил Петков по отношение въоръжението за Украйна (на всичко отгоре пропуснахме възможността да си модернизираме армията!), скъсването с Газпром е знакова стъпка. Жалкото е, че покровителстваните от Румен Радев продажни русофили пак ще се наредят на опашката за комисиони от Русия.

    Нередност?
Нов коментар