🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добивите на "Газпром" са на най-ниско ниво от години на фона на слабия износ

Само през юни доставките на руската компания към ключовите ѝ пазари са намалели с 22%, изчислява Bloomberg

От началото на годината производството на руския гигант е 12% надолу спрямо същия период на 2021 г., а само през юли спадът е 14% в сравнение с предходния месец
От началото на годината производството на руския гигант е 12% надолу спрямо същия период на 2021 г., а само през юли спадът е 14% в сравнение с предходния месец
От началото на годината производството на руския гигант е 12% надолу спрямо същия период на 2021 г., а само през юли спадът е 14% в сравнение с предходния месец    ©  Reuters
От началото на годината производството на руския гигант е 12% надолу спрямо същия период на 2021 г., а само през юли спадът е 14% в сравнение с предходния месец    ©  Reuters
Темата накратко
  • Намалените от "Газпром" доставки за ключовите ѝ пазари водят до най-ниските от десетилетия добиви на руския гигант.
  • Увеличеният износ към Китай не успява да компенсира спада към Европа.
  • Като намалява количествата, Русия вдига цената и си осигурява по-високи приходи, които обаче започват рязко да спадат на месечна база.

Добивът на газ от руската държавна компания "Газпром" през юли е спаднал до най-ниските дневни нива поне от 2008 г. насам, докато дружеството значително ограничи износа на суровината към ключовите си пазари през последните месеци. От началото на годината производството на руския гигант е 12% надолу спрямо същия период на 2021 г., а само през юли спадът е 14% в сравнение с предходния месец по данни на Bloomberg. Понижението се дължи най-вече на по-слабия износ към Европа, който не успява да се компенсира от увеличените доставки към Китай.

Спадът в производството идва, след като "Газпром" значителното оряза доставките си към Европейския съюз, който е най-големият ѝ пазар. Компанията спря подаването към редица страни, сред които и България, и намали това по тръбопровода "Северен поток 1" до Германия до 20% от капацитета под претекст от проблеми с поддръжката на турбините. Европейските правителства и бизнеси се опасяват, че Русия може напълно да спре газовите доставки и да тласне блока към рецесия.

"Газпром" не предоставя разбивка на износа си, но според изчисления на Bloomberg през юли доставките за страни извън бившия Съветски съюз са били по 206 млн. куб. метра на ден, което е най-ниското ниво поне от 2014 г. насам. Що се отнася до производството - руският газов гигант е изпомпвал средно 774 млн. куб. метра на ден миналия месец, а общият добив от началото на годината достига 262.4 млрд. куб. метра. Компанията планира да произведе с 4% по-малко в сравнение с миналата година, но последните данни сочат, че свиването може да се окаже по-голямо. Въпреки това "Газпром" преди е успявала при необходимост бързо да разшири производството си.

Несигурността на доставките кара Европа да търси алтернативи и да намали зависимостта си от Кремъл. Анализатори очакват решението на ЕС да ограничи потреблението си на природен газ с 15% до следващата пролет допълнително да намали вноса на руската суровина. Общото понижение на производството на газ от Русия между 2022 и 2025 г. може да достигне 480 до 550 млрд. кубически метра, отбелязва в свой доклад Международната агенция по енергетика (IEA).

Ръстът към Китай не стига

Русия се опитва да компенсира понижените доставки на газ към Европа с разширяване на износа към Азия, но този преход няма как да се случи изведнъж. Износът на газ към Китай през газопровода "Силата на Сибир" се е увеличил съгласно 30-годишен договор за доставка между "Газпром" и CNPC, като руската компания заяви, че е достигнат нов рекорд за дневни обеми, надвишаващи договорените количества.

"Износът на руски газопроводи за Китай може да се увеличи в бъдеще, но това ще зависи от икономическата ситуация в страната, която продължава да бъде засегната от пандемията, а също и от капацитета на тръбопровода", казва пред NGI Мария Ялер-Макаревич от Института за енергийна икономика и финансов анализ. Тя отбеляза, че "Силата на Сибир" е единственият газопровод между Русия и Китай с годишен капацитет от 38 млрд. куб. метра Това е много под общия капацитет между Русия и Европа, надхвърлящ над 200 млрд. куб. метра годишно. Очаква се през 2024 г. да започне изграждането на "Силата на Сибир 2" с годишен капацитет 50 млрд. куб. метра, който да влезе в употреба от 2030 г.

Високи приходи въпреки спада на количествата

Въпреки по-малките изнасяни количества от началото на войната в Украйна приходите на Русия износ на енергийни ресурси остават високи. Това се дължи на по-високите цени на газа, които Русия умишлено стимулира, като ограничава доставките. Приходите на Москва от износ на петрол и газ за Европа за периода март - юли са над два пъти по-високи в сравнение със средните за същия период през последните години и достигат 95 млрд. долара, изчислява IEA.

Макар намалените доставки на газ да вредят на ЕС, те започват да удрят финансите и на Кремъл. През юни Русия отчита спад на приходите си от износ на природен газ с около 40% на месечна база, съобщава BNE IntelliNews, цитирайки руски медии. За да смекчи въздействието от по-ниските продажби на енергия за Европа, Русия измества енергийния си износ към други пазари като Азия, но с отстъпка. Сега страната преговаря от слаба позиция след загубата на предишните си основни пазари, смятат анализатори, като добавят, че стратегическата позиция на Русия като износител на суровини е "безвъзвратно влошена".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 7
    • + 2

    Какво по-хубаво от това за всеки, който продава природни ресурси - по-малки добиви - рекордни печалби!

    Нередност?
  • 2
    lcj441103717 avatar :-|
    lcj441103717
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "scuby":

    През юни Русия отчита спад на приходите си от износ на природен газ с около 40% на месечна база, съобщава BNE IntelliNews, цитирайки руски медии.

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "scuby":

    Ти обичаш русия.
    Ти обичаш герб, може ни и дпс.

    Значи не обичаш България.

    Нередност?
  • 4
    mgx35646845 avatar :-|
    mgx35646845
    • - 1

    "Като намалява количествата, Русия вдига цената и си осигурява по-високи приходи"

    "Приходите на Москва от износ на петрол и газ за Европа за периода март - юли са над два пъти по-високи в сравнение със средните за същия период през последните години и достигат 95 млрд. долара"

    Нередност?
  • 5
    mgx35646845 avatar :-|
    mgx35646845
    • - 1

    До коментар [#2] от "lcj441103717":

    През юни Русия намали газта по СП с 40% за да накаже Европа. Те са си направили сметката, не им бери грижа.

    Нередност?
Нов коментар