🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да се разчита на несигурен доставчик като "Газпром" е много рисково

За да се осигурят достатъчно запаси от азерски и втечнен газ за зимата, връзката с Гърция трябва да получи акт 16 още преди есента

България трябва да се стреми към максимално запълване на газовото хранилище в Чирен.
България трябва да се стреми към максимално запълване на газовото хранилище в Чирен.
България трябва да се стреми към максимално запълване на газовото хранилище в Чирен.    ©  Анелия Николова
България трябва да се стреми към максимално запълване на газовото хранилище в Чирен.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество", в коментар във фейсбук

Миналата година "Газпром" ограничи доставките на газ по газопровода "Ямал" (през Полша), а тази година изцяло ги спря. Целта беше да се създаде напрежение на пазара на природен газ в Европа и да се вдигне цената - и точно това се случи. Забележете, че всичко започна далеч преди войната в Украйна. Доставките на руски газ за Европа започнаха да намаляват още миналото лято, а отделно "Газпром" не запълни и своите газохранилища в Европа - с което допълнително стресира пазара и цените изхвърчаха до небесата. Още преди войната.

По-късно "Газпром" намали доставките на природен газ през Украйна - отново намалението започна много преди войната. После, в началото на войната, доставките се увеличаваха и намаляваха на приливи и отливи, но сега вече устойчиво са на сравнително ниско ниво.

През цялото това време Германия не се притесняваше за доставките си на руски газ и не взимаше никакви мерки за алтернативни доставки и инфраструктура. Германия не се притесняваше, защото си има директен газопровод от Русия ("Северен поток-1"), който заобикаля Украйна и не би трябвало да има проблеми. Също така някои германски газови компании си откриха сметки в рубли и смятаха, че така всичко е точно и сигурно. Да, ама не. В началото на юни "Газпром" снижи доставките по "Северен поток-1" - отново начин да се създаде пазарен стрес и да се раздуват изкуствено цените. И наистина, цените скочиха до небесата, надхвърляйки предишните рекорди.

Но дори и с 60% съкратени доставки по "Северен поток" пазарът отново взе да се успокоява, защото газохранилищата се пълнят бързо и дори Германия може да се справи през зимата - ако успее да построи един терминал за втечнен газ.

"Газпром" обаче отново се намеси и оряза доставките по "Северен поток" с 80%, вдигайки отново цените до нови рекорди. Това се случи, въпреки че Германия осигури връщане на ремонтирана турбина от Канада за газопровода.

Между другото тези дни Латвия обяви, че временно през лятото ще купува руски газ - но, изненада - на следващия ден "Газпром" им врътна кранчето.

И така, в пълно нарушение на дългосрочните си договори "Газпром" драстично намалява доставките когато му хрумне или дори ги спира - с повод и без повод. Това означава, че "Газпром" вече нито е сигурен доставчик, още по-малко пък евтин.

България плащаше на "Газпром" около 18 лева на мегаватчас газ преди по-малко от две години - сега цената би била над 320 лева и тенденцията е силно нагоре. Сами сметнете колко хиляди процента е поскъпването.

По-важният въпрос е какво да се прави зимата. Сега, през лятото, все може да се намери газ месец за месец, защото потреблението е ниско навсякъде. Но за зимата не стоят така нещата - нужна е сигурност на доставките.

Да се разчита на несигурен доставчик като "Газпром" би било много рисково. Ако изведнъж спрат доставките точно в средата на зимата, ще е голям шок - някои заводи буквално ще трябва да спрат, а и отоплението ще е под риск.

Така че най-добре е да се осигурят надеждни доставки на газ за зимата. Вече имаме осигурен азерски газ, който покрива една трета от необходимите количества. Можем да подпишем допълнителен договор за още 1 милиард куб.м азерски газ, а остатъкът да се покрие от втечнен. Така че съотношението за зимата би било около 70% азерски и 30% втечнен газ.

Но тук има още две важни условия:

  • Първо, за да получим по-големи количества азерски газ и цената му да падне по дългосрочния договор, трябва газовата връзка с Гърция да получи акт 16 и да влезе в експлоатация преди есента. Второ, газохранилището в Чирен трябва да се напълни максимално преди зимата.
  • В момента Чирен е пълен около 48%, като в последните три седмици темпът на пълнене е около 3.5% седмично. С тези темпове до средата на октомври ще достигнем около 85% запълненост на хранилището. Това е по-добре от миналата година (75%), но рисковете тази година са по-високи, така че трябва да се стремим към максимално запълване - над 95%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 4
    • + 1

    Това е лема: тъй като Отворено общество е официално поделение на Соросовата мрежа, Жоро Ангелов няма как да озвучава друга позиция по темата, освен официалната на боса си.

    Така че затихнете и чуйте дедо Шорош.

    Нередност?
  • 2
    sgz48646846 avatar :-|
    sgz48646846
    • - 1
    • + 2

    Соросоидни глупотевини. ЕС обяви непредизвикана икономическа война на Русия с незаконни средства, а сега се оплаква от ответните ѝ действия. Ако беха пуснали готовия СП2 миналата година, немаше да имат проблеми с количествата. Ако не беха наложили санкции и започнали прокси-война срещу Русия, немаше и сега да имат проблеми.
    Колкото до цената за България, кой ни е крив, че минахме на борсово ценообразуване при положение, че ЕС не е осигурил конкуренция в доставките и излишък, които да поддържат пазарните цени стабилно ниски?

    Нередност?
Нов коментар