🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първият търг за втечнен газ на "Булгаргаз" приключи без обявени резултати

Цената на природния газ на борсите се срина с 60% само за дни

През август също се проведе търг за количества, като резултатите се пазеха в публична тайна
През август също се проведе търг за количества, като резултатите се пазеха в публична тайна
През август също се проведе търг за количества, като резултатите се пазеха в публична тайна    ©  Лили Тоушек
През август също се проведе търг за количества, като резултатите се пазеха в публична тайна    ©  Лили Тоушек

Откакто служебното правителство на Румен Радев се захвана с темата за природния газ, говорейки за хаос и разруха, реално не е сключен нито един нов договор за доставки. Имаше много приказки, но никакви резултати, освен приетия един танкер, който бе договорен от предния кабинет. Което пък показва, че ситуацията в действителност не е била чак толкова критична, колко министрите на Радев се опитаха да я изкарат, за да оправдаят желанието си за връщането на "Газпром".

След като от руската компания не пожелаха да комуникират с българските власти, последва рязък завой към търгове за доставки на втечнен газ (LNG) - краткосрочни и дългосрочни. Имаше дори изказване от президента и енергийния министър Росен Христов, че за пръв път ще има "прозрачни процедури", намеквайки за начина, по който предишното правителство уреждаше доставките.

По първия търг, на който се търсят количества природен газ за ноември, оферти можеше да се подават до 22 часа на 3 октомври. Конкретните количества са 142 млн. куб.м, което е около 40% от потреблението за съответния месец. Ден по-късно е трябвало да бъде направена оценка, а на 5 октомври (до 18 часа) да се сключат и договори. Към момента обаче все още няма никаква информация за резултатите. А това е изключително важно, тъй като за ноември вече бяха отказани танкерите с втечнен газ на Cheniere, които кабинетът на Кирил Петков беше договорил .

"Капитал" потърси директора на "Булгаргаз" Деница Златева за коментар по темата, но тя отказа такъв с обяснението, че е в командировка. Търговският директор Веселин Синабов пък не вдигаше телефона си.

Всъщност ситуацията не е нова за служебния кабинет. През август уж пак имаше търгове за газ, но и тогава никой от държавната компания не пожела да каже публично какво е постигнато на тях, сключени ли са договори, в какви обеми и на какви цени. Освен че така се поставя въпросителна на заявката за прозрачни процедури, не става ясно и как България ще си набави природен газ за ноември.

За първия сериозен месец от отоплителния сезон са уредени количества по азерския договор и може да се изпомпват такива от "Чирен", но все още остава над ⅓ от потреблението, която няма яснота как ще се покрие и на каква цена.

Срокът за подаване на оферти за търга за втечнен газ за декември изтича на 13 октомври, а за процедурата за тръбен газ за периода от ноември 2022 г. до декември 2023 г. кандидатстването е до 11 октомври.

На лов за азери

От съобщение на министерство на енергетиката става ясно, че министър Росен Христов е разговарял с представители на ръководството на азерската държавна енергийна компания СОКАР в лицето на Мурад Хейдаров, изпълнителен директор за Балканите. Подробности не се съобщават, но най-вероятно тема на дискусия са били допълнителни доставки на тръбен газ през Турция от страна на азерите. СОКАР обаче не трябва да се бърка с Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC), с която "Булгаргаз" има договор за доставка на азерски газ през новопостроения интерконектор. СОКАР е една от няколко компании, които имат дял в AGSC.

Цената на природния газ

На този фон цената на природния газ на борсите падна драстично в последните дни. Преди месец бяха регистрирани най-високите цени на европейския TTF индекс, като котировките надминаваха 300 евро на мВтч. На 5 октомври обаче спот пазарът затвори на 82 евро на мВтч, което е срив с 60%. Това буквално означава, че няма интерес към горивото в момента или нидерландският индекс не отразява трезво сделките на спот пазара. Причините за това може да са няколко, но най-вече, че европейските държави запълниха хранилищата си преди няколко седмици, а все още не е започнал отоплителният сезон и няма увеличено потребление.

Парадоксът е, че хранилищата бяха напълнени с най-скъпия газ, докато в момента той е четворно по-евтин. Но потребителите ще плащат високите цени, когато съхранените количества започнат да се изпомпват.

По-глобалната картина обаче показва, че след свръхвисоките цени навсякъде, сега се забелязва спад и в петрола, квотите CO2, суровините и борсовите стоки, което може да е рецесионен индикатор (повече защо рецесията е възможна причина тук).

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    val1320 avatar :-|
    val1320

    Тези на снимката разбират от газ,тръбопроводи,LNG и търгове,колкото свиня от кладенчова вода!Поредните калинки на поредната власт!Мерси,махайте се!

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........

    Ох, ох, пак за тези танкери. Преди време четох някакъв коментар на Димитър Ганчев (съоснователят на бол.бг, интелигентен човек, чиито постове чета с удоволствие), че всъщност тези танкери пристигат като част от квотата за България по линия на по-голяма договорка между ЕК и щатски компании, мисля споменаваше, че е направена с посредничеството на правителството на САЩ.

    Сега, наясно съм, че тези избори бяха изморителни и за политиците. Някои слушахме внимателно какво говорят и точно в предизборния дебат от 23/09 по Панорама ми направи огромно впечатление какво точно каза Асен Василев в един "анализ" на газовото потребление в България и източниците за задоволяването на тези заветни 3 млрд кубични метра:

    "Танкерите щяха да додават още един милиард, те бяха в рамките на договореностите между ЕС и Нато, ъъъъ Щатите, тези 15 млрд които бяха договорени."

    Линк към конкретната времева отрязка по-долу. Знам, че понякога журналистите от Капитал хвърлят по един поглед, конкретно Ахмадзай е отговарял един път. На няколко пъти се споменава, че танкерите са били договорени от предходния кабинет. А всъщност едната бляскава половинка от дуета начело на ПП в дебата не е казал истината, а именно, че тези танкери са получени на квотен принцип и всъщност нашите хвалипръцковки нищо не са договаряли на практика?

    Сигурен съм, че в контекста на живота, вселената и всичко останало то това не е от особено значение. В контекста на високите журналистически стандарти, за които прокламира групата на Икономедиа обаче е от интерес следното:

    1. Журналистите по теми от особена важност(съответно и обществен интерес, каквато именно е енергетиката) дали въобще проверяват в детайли какво казват политиците, в това число и от близките до медията формации, и дали съответно отговаря на действителността?

    2. А ако проверяват, защо тогава продължават да поддържат тезата, която конкретния политик лансира в обществото? В крайна сметка ролята на 4тата власт е да бъде критична, но и градивна, за което основно предположение е да се базира на факти, а не да поддържа фалшивите опорки на даден политик. И в този смисъл когато вторият човек в ПП каже нещо по важна тема, което влиза в пряко несъответстие с поддържаната от първия теория - не е ли редно това да се чопли със същата страст както репортажа за локвата на някоя граница или какви кредити дава ББР?

    Беше забавно, когато ДБ-ПП започнаха да реват по служебното правителство, имайки предвид как всички техни симпатизанти защитаваха участието на КП-АВ в първия кабинет на Радев. Изведнъж от "Ето, добрите хора от Харвард идват да реформират всичко, то за тях може щото са от Харвард и чегъртат Герб" стана "Служебният кабинет надвишава правомощията си, те нямат такъв мандат, коалиция Газпром бла-бла". Сега обаче зимата чука на вратата и не е забавно вече. С оглед все по-реалната перспектива за пореден служебен кабинет е редно делата на Кироасен да се отразяват коректно, а не да се суфлира на обществото за 7те договорени от тях танкери.

    Линк:

    https://youtu.be/Kwkb7UfVFow?t=1526

    Точният момент е на 25:26.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "Quandt":

    Написал си всъщност не серия от въпроси към Ахмадзай/Капитал, а констатации.
    Защото е повече от видимо, че Иконо и всичките им сателити, на които Ам за БГ плаща милиони в графата от ГФО "Други приходи", повтарят едно и също и за 7-те танкера, и за митичната Газпромска зависимост (ни дума за фактурите на посредниците, които Делян Добрев показа във въпросната Панорама), и за изчегъртването на сложените от (юли 2021г) тогавашния служебен финансов министър АсенВ съвет на директорите на т.нар. Фонд на фондовете.

    И, Quandt, моля те, престани в едно изречение да събираш "Капитал" и "високи журналистически стандарти". Толкова е толкова абсурдно, колкото съжителството на "евтино" и "качествено".
    В същата последователност.

    Нередност?
Нов коментар