Два гръцки посредника ще ни доставят газ и през ноември. Но вече проблем няма

Mytilineos и DEPA, от които внасяме от април, са спечелили първия търг на "Булгаргаз", който бе обявен по искане на служебния кабинет

Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева и служебният енергиен министър Росен Христов предстои следващата седмица да обявят и резултатите от търговете за доставки през декември и през цялата 2023 г.
Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева и служебният енергиен министър Росен Христов предстои следващата седмица да обявят и резултатите от търговете за доставки през декември и през цялата 2023 г.
Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева и служебният енергиен министър Росен Христов предстои следващата седмица да обявят и резултатите от търговете за доставки през декември и през цялата 2023 г.    ©  Лили Тоушек
Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева и служебният енергиен министър Росен Христов предстои следващата седмица да обявят и резултатите от търговете за доставки през декември и през цялата 2023 г.    ©  Лили Тоушек
Темата накратко
  • "Булгаргаз" избра гръцките компании Mytilineos и DEPA Commercial за доставки на втечнен газ през ноември.
  • Това са същите посредници, срещу които говореше през лятото служебният кабинет и ГЕРБ.
  • Цените на газа ще се понижат с поне 15%, но това е и заради спада на международните пазари.

Порочната по думите на президента Румен Радев и служебния му кабинет практика да се използват посредници при доставката на природен газ, сега изведнъж стана не просто добра, но и суперуспешна. При това без да има съществена промяна в самите посредници.

Откакто "Газпром" спря доставките си за България в края на април, част от нужните количества природен газ за страната се осигуряват от гръцките компании Mytilineos и DEPA Commercial. Така беше и в края на лятото, когато служебният енергиен министър Росен Христов заяви, че получаваме руски газ през посредници в Гърция, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дори говореше за източени стотици милиони чрез договорите със същите тези фирми.

За да сложи край на този "порок", служебния кабинет първо отказа договорените LNG доставки от производителя Cheniere, тръгна да води преговори с "Газпром", които обаче се провалиха, а след това реши да обяви нови търгове за доставка на втечнен газ.

Вчера обаче "Булгаргаз" обяви резултатите от първия търг за доставки на LNG през ноември и победители в него са пак гръцката частна компания Mytilineos и DEPA Commercial (с 65% държавно участие). "В резултат на проведената прозрачна и конкурентна тръжна процедура за доставка на втечнен природен газ за месец ноември, "Булгаргаз" осигури всички необходими количества за клиентите си", казват от държавното дружество.

Това, разбира се, е нормално - гръцките компании търгуват с големи количества, имат пряк достъп до българската преносна мрежа и дори директни клиенти в България. Точно затова те бяха и сред първите, които заместиха "Газпром" на нашия пазар. Но през лятото услугите им се смятаха за неприемливи от служебната власт и ГЕРБ.

Колко ще струва

От "Булгаргаз" посочват, че в рамките на проведената процедура са постигнати "изключително конкурентни цени, които ще намерят отражение в предложената от "Булгаргаз" цена на природния газ за месец ноември". Какви са те обаче не е ясно, както впрочем беше и преди при подобни договорености. Но данни за фактурите, сключвани по време на правителството на Кирил Петков, се появиха в публичното пространство и няма да е чудно, ако това се случи и сега. През август Делян Добрев от ГЕРБ дори изчисли, че заради същите тези фирми - Mytilineos и DEPA Commercial, както и МЕТ, българските потребители са ощетени с 200 млн. лв. за три месеца, сравнявайки тези доставки с евентуалните от "Газпром" (което обаче не е коректно, при спрени доставки от страна на руснаците).

Сега цената на втечнения газ, който ще получим през ноември от гръцките фирми, със сигурност ще е много по-ниска. От една страна, класирането беше по предложена най-голяма отстъпка от TTF, а от друга, самите европейските борсови котировки са на най-ниските си нива от юли насам. Нидерландският бенчмарк индекс TTF например сега е около 160 евро/мВтч, докато през август достигна 330 евро/мВтч. На спот пазарите цените са дори по-ниски, тъй като заради пълните хранилища в Европа и все още незапочнал отоплителен сезон търговците не купуват големи количества, защото няма какво да ги правят. Средномесечната стойност от началото на октомври е 127 евро/мВтч, докато за септември беше 191 евро, а за август 235 евро/мВтч.

Прогнозната цена на "Булгаргаз" за ноември е 166 лв./мВтч при действаща сега цена от 233 лв./мВтч. Това би било около 29% понижение, което е чудесна новина за началото на отоплителния сезон. Окончателното решение на КЕВР ще бъде взето на 1 ноември и зависи от движенията на борсите дотогава.

Руски газ за България

Интересно е обаче и това какъв точно газ ще се доставя в България. През изминалите 6 месеца многократно се говореше, че страната всъщност получава руски газ през Гърция и чрез посредници. Това чисто физически е вярно - транзитът на "Газпром" за Гърция минава през България и вместо да го пращате там и след това да връщаме количествата, които купуваме от различни търговци, просто задържаме съответните обеми тук. На документи газът е гръцки, но в действителност е руски.

Сега по нищо не личи, че тази практика ще се промени. Вярно е, че "Булгаргаз" провежда търг за втечнен газ и описаната схема няма как да се осъществи точно в параметрите на процедурата. Но има няколко особености. Първо - въпросните компании имат резервирани слотове на "Ревитуса" и регулярно вкарват там LNG танкери (което покрива условията на търга), но могат да доставят в България какъвто газ си поискат. И второ - преди дни Mytilineos стана първият търговец, който получава руски втечнен газ. Това стана с доставка чрез танкера "Псков", който бе натоварен на притежавания от "Газпром" терминал "Портовая" край Санкт Петербург и на 3 октомври влезе за разтоварване в гръцкия "Ревитуса".

Разбира се, няма как да се каже дали точно този руски газ ще бъде насочен към България, още повече че доставките трябва да започнат чак през ноември. Но Mytilineos има запазен слот в началото на ноември, за който няма посочен танкер, а според сайта Marine Traffic "Псков" вече пътува към Балтийско море (вероятно за ново зареждане).

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 6

    Радев няма ли да каже нещо за посредниците? Добрев няма ли да изчисли сега с колко ще ни ограбят посредниците?

    Нередност?
  • 2
    nhf48646868 avatar :-|
    nhf48646868
    • - 7
    • + 2

    Дебил грантаджийски, проблемът беше, че сменихте Газпром с посредници, които ни доставят същата руска газ, но оскъпена. След като Кирчо-кокорчовците отхвърлиха новата схема, по която плаща почти цела Европа, и изгориха всички мостове с Русия, обявявайки ѝ война - дипломатическа, икономическа, прокси и всекаква, то какъв проблем може да има вече в тия посредници, като са ти единствения останал вариант, а пътят към Газпром е безвъзвратно изгубен? Че то конят е вече в ряката бе. И тебе да те заключат в некое мазе без храна ще почнеш да ядеш и плъхове от безизходица, ако и да е било "проблем" за теб дотогава. Ебати кухите сороспии ...

    Нередност?
  • 3
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 6
    • + 3

    Капитал, удряте дъното с подобни статии и внушения в стил ПИК.

    Новите доставки са в резултат на прозрачен международен търг с 5-6 участника и цена за доставка до България.

    А "уреденото" от Петков беше с неясни параметри - цена за кораб, но не беше ясно къде ще се разтоварва и за колко пари.

    Моля ви, не слизайте толкова ниско!

    Нередност?
  • 4
    bluelagoon avatar :-P
    мики маус
    • - 6
    • + 3

    "а от друга, самите европейските борсови котировки са на най-ниските си нива от юли насам"

    Тази мантра е любима на няколко медии, но ако се понапънете малко и проверите подробностите, ще видите, че цената преди година е била 45 евро, а днес въпреки "колосалното" намаление на котировките, цената е над 150, т.е. над три пъти повече.
    Та отговорете си сами колко работят санкциите и на кого пречат повече.
    https://www.barchart.com/futures/quotes/TGX22/interactive-chart

    Нередност?
Нов коментар