🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Г-7 се насочва към таван на цените на руския петрол между 65 и 70 долара за барел

Според европейски дипломат ЕС засега не може да постигне единна позиция

Целта е да се намалят приходите на Русия и възможността за продължаване на военните действия в Украйна
Целта е да се намалят приходите на Русия и възможността за продължаване на военните действия в Украйна
Целта е да се намалят приходите на Русия и възможността за продължаване на военните действия в Украйна    ©  Reuters
Целта е да се намалят приходите на Русия и възможността за продължаване на военните действия в Украйна    ©  Reuters

Групата на седемте най-големи икономики в света - Г-7, планира налагането на таван на цените на руския петрол, който да е между 65 и 70 долара за барел. Посланици на всички страни - членки на Европейския съюз (ЕС), разглеждат предложението, като източници на Reuters твърдят, че консенсус все още не е постигнат. Причината за това е, че някои от държавите искат по-висок таван, докато други смятат предложеният за твърде висок.

Решението ще обхваща руския петрол, който е доставян по море, като то ще влезе в сила от 5 декември. Според Г-7 подобен ход би нарушил руските парични потоци допълнително, което би затруднило продължаването на военните действия в Украйна. Освен това по този начин би се избегнал и сценарият, при който цените на суровината скачат драстично.

"Полша, Литва и Естония смятат, че това е твърде високо, защото искат цената да бъде определена на цената на производството, докато Кипър, Гърция и Малта я намират за твърде ниска поради риска от по-голямо дефлагиране на техните кораби, което може да означава, че Г-7 е намерила добра среда", каза дипломатът, цитиран от Reuters.

Единствените две страни, които категорично са се противопоставили на тавана по време на дискусиите на посланиците, са били Полша и Унгария, каза дипломатът. "Полша, защото искат това да бъде придружено от девети пакет от санкции, Унгария, защото твърди, че таванът на цените няма да направи нищо за деескалация на войната в Украйна", каза дипломатът.

Между 70 и 85% от руския износ на суров петрол се извършва с танкери, а не по тръбопроводи. Идеята на тавана на цените е да забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол по целия свят, освен ако не се продава на цена, не по-висока от максималната цена, определена от Г-7 и нейните съюзници. Фактът, че най-големите подобни компании в глобален аспект се намират в страни, които са членки на Г-7, прави предизвикателството пред Москва дори по-сериозно.

Според изпълнителния директор на голямата търговска компания Vitol Ръсел Харди това ще доведе до по-голяма роля на по-малки играчи на пазара. Тези малки компании ще трябва да се справят със задачата да пренасочват останали руски количества към страни извън Г-7, смята Харди.

Тъй като разпоредбите за тавана на цените ще се прилагат за предоставянето на финансови услуги за търговията, Харди очаква едно алтернативно място за търговия да бъде Дубай, където компаниите могат да работят, без да са предмет на тавана на цените. Ценовият таван вероятно ще бъде разделен на три части - руски продукти с ниска стойност, руски продукти с висока стойност и суров петрол, добави той.

Новината доведе и до спад в глобалните цени на суровината в сряда, като фючърсите на суровия петрол брент паднаха с 2.82 долара, или 3.19%, до 85.54 долара за барел. Тези на на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с 2.62 долара, или 3.24%, до 78.33 долара за барел.

В същото време суровият петрол Urals, доставян в Северозападна Европа, се търгува около 62-63 долара за барел, въпреки че е по-висок в региона на Средиземно море, където се котира на около 67-68 долара, сочат данни на Refinitiv.