Управлението на Радев в енергетиката надминава по непрозрачност това на Борисов

Служебният кабинет крие информация за назначенията в държавните енергийни фирми

Заявките за прозрачност и почтеност в управлението на президента Румен Радев започват да се разминават с действията.
Заявките за прозрачност и почтеност в управлението на президента Румен Радев започват да се разминават с действията.
Заявките за прозрачност и почтеност в управлението на президента Румен Радев започват да се разминават с действията.    ©  Юлия Лазарова
Заявките за прозрачност и почтеност в управлението на президента Румен Радев започват да се разминават с действията.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на ноември и началото на декември служебният кабинет на президента Румен Радев задвижи масови и скоростни конкурси за нови директори в държавните фирми. Само по себе си това действие е неприсъщо за едно временно правителство, което дори към онзи момент вече бе изпълнило конституционното си задължение да организира и проведе изборите. С назначенията буквално се връзват ръцете на следващото редовно управление в цели сектори като жп транспорта, военната индустрия и най-вече енергетиката, в които държавата е монополист.

Но като оставим настрана този въпрос (все пак правителството, пък било то и служебно, има правото да прави такива назначения), на очи се набива нещо друго - пълната непрозрачност на процедурите. В случая Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е на пряко подчинение на Министерството на енергетиката, не публикува никаква информация за хода на конкурсите, за това кои са кандидатите, кои от тях продължават до първия етап - писмения изпит, или до втория, който включва устно препитване.

Това е абсолютен прецедент. Дори по времето на ГЕРБ, когато конкурсите за държавни шефове масово бяха проформа за утвърждаване на избраниците на партията, имаше информация за всички участници, за отстраняване на различните етапи и за избраните след това. Сега обаче, седмици след сроковете за кандидатстване в конкурсите за енергийните дружества, сред които АЕЦ "Козлодуй", ЕСО, "Булгаргз", "Булгартрансгаз" и др., няма никаква информация за претендентите да ги оглавят.

По информация на "Капитал" от хора, кандидатствали в конкурсите, вече има изпратени имейли, които без каквито и да е мотиви съобщават, че даденият кандидат не е допуснат. Това само по себе си пак е проблем - всяко такова решение трябва да бъде ясно мотивирано в писмен вид, тъй като по закон може да се обжалва.

Пред "Меидапул" от БЕХ са мотивирали отказа да предоставят информация със защита на личните данни по европейския регламент и правила, за които обаче не става ясно дали са вътрешни или някакви други. И са казали, че ще обявят единствено победителите. Това обаче е повече от абсурдно, тъй като става дума за избора на директори на ключови държавни дружества, към които има огромен и надделяващ обществен интерес, а и множество съмнения за корупционни схеми и зависимости, които се проявяват именно чрез назначенията там. Освен това специално енергийните дружества в момента са източник на милиарди левове заради високите цени на тока и затова е още по-важно кой, как и в каква конкуренция е избран да ги управлява.

Не на последно място при всички предишни конкурси за ръководители на държавните енергийни дружества през последните две години, откакто такива се провеждат според изискванията на Закона за публичните предприятия, междинните резултати винаги са били обявявани, без това да е било проблем за личните данни.

Тази тайнственост няма как да не повдигне съмненията, че управлението на президента Румен Радев (чрез служебното правителство) се подготвя за пълно овладяване на държавната енергетика и преразпределяне на огромните й финансови потоци.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 7
    • + 3

    Много ме кефи първият абзатц:

    "Само по себе си това действие е неприсъщо за едно временно правителство, което дори към онзи момент вече бе изпълнило конституционното си задължение да организира и проведе изборите. "

    Тази критична мисъл липсваше, когато Кирил Петков уволняваше бордове на банки, консолидационни компании, а в същото време Асен Василев приемаше някакви абсурдни закони по Магнитски(които паднаха впоследствие).

    То не бяха лайфове с бордове, после публични изслушвания с кредитополучатели, а разтрепераният фалцет на Асен Василев крещеше как заради "Магнитски можело цялата ни икономика да блокира"... Година и половина по-късно се пее нова песен относно конституционните задължения на служебния кабинет... След като оправдавахте едните, поне от кумова срама е редно да не критикувате толкова вокално другите.

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 4

    президент Радев прави мазало след мазало.
    Не знам дали се усеща какви ги твори.

    Нередност?
  • 3
    ede05625406 avatar :-|
    Станислав Губеров
    • + 3

    А по закона за достъп са длъжни да предоставят публичната информация като заличат ЕГН-тата.
    Просто президента е един лаком егоцентрик,който ни забива яко в дъното,далеч след предпоследния член на ЕС

    Нередност?
Нов коментар