🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гръцката PPC е избрана за купувач на румънските активи на ENEL за 1.9 млрд. евро

Липсата на възможност за растеж на пазара, както и влошени финансови показатели, са сред обявените причини

Италианската енергийна компания ще търси да намали своите външни дългове през 2023 г. с около 21 млрд. евро
Италианската енергийна компания ще търси да намали своите външни дългове през 2023 г. с около 21 млрд. евро
Италианската енергийна компания ще търси да намали своите външни дългове през 2023 г. с около 21 млрд. евро    ©  Shutterstock
Италианската енергийна компания ще търси да намали своите външни дългове през 2023 г. с около 21 млрд. евро    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Италианската Enel е натрупала външни дългове от 69 млрд. евро и иска да ги намали през 2023 г.
  • Новата стратегия на компанията е да се консолидира в 6 основни пазара
  • В следващите 3 години Enel ще инвестира около 37 мрд. евро

Една от най-големите енергийни сделки в Румъния. Така може да се определи желанието на италианската Enel да разпродаде всички свои активи в страната, които са оценени на около 1.9 млрд. евро, до април 2023 г.

Компанията е първият чуждестранен инвеститор поел електроразпределителни звена и в последствие един от най-големите оператори на енергийни разпределителни мрежи в Румъния, но става поредния, който иска да се оттегли от пазара. Преди две години и CEZ договори продажбата на бизнеса си в Румъния на Macquarie Group в сделка за 1 млрд. евро.

Излизането на Enel от пазара обаче е процес, който върви от няколко години, но заради коронавируса се забави и сега отново е на дневен ред.

Три компании бяха спрягани за закупуване на отделни части от румънските активи на Enel - гръцката PPC, канадската Brookfield Asset Management и базираната във Великобритания Amber Infrastructure, но днес (15.12.2022 г.) стана ясно, че гръцката PPC е влезнала в споразумение за ексклузивност с итлаинската компания. Според условията на споразумението двете компании ще договарят документацията по сделката, докато PPC извършва оценка на активите и до края на януари 2023 г. ще трябва да вземе решение дали да направи официална оферта.

Чрез местните си дъщерни дружество Enel управлява около една трета от националната енергоразпределителна мрежа с обща дължина от приблизително 128 хил. км. в Румъния, главно в регионите на Банат и Добруджа. Отделно са ВЕИ парковете с обща мощност от 623 мВт - 125 мВт от соларни паркове и 498 мВт от вятърна енергия - в южната част на северната ни съседка. Enel доставя електроенергия на приблизително 3 млн. клиента и разполага с над 3100 работещи в Румъния.

"Решихме да напуснем Румъния, защото достигнахме точка, в която просто не е възможно повече да се разрастваме като бизнес. Причината не е защото не харесваме правните и регулаторни рамки в страната, които са нито по-добри, нито по-лоши от други места. Забелязали сме, че всички европейски правителства са предприели действия като реакция на високите цени на природен газ в Европа. Не мисля, че Румъния се е справила по-добре или по-зле от другите. Ние трябва просто да се справим със ситуацията такава, каквато е. Няма предразсъдък от наша страна, само фактът, че мястото за развитие и растеж, които са ни останали са много ограничени." коментентира Франческо Стараче, изпълнителен директор и генерален мениджър на Enel, в официалната пресконференция на 22 ноември.

Кризисните мерки и ограниченията на цените от страна на румънското правителство, с които можеше да се продава електричество на пазара в Румъния доведоха и до спад в печалбата на италианския инвеститор в размер от над 230 млн. евро за първите 9 месеца на 2022 г. в сравнение за същия период от 2021 г.

Целта на продажбата на активите на Enel в Румъния, а и на такива в други страни по света, е част и от финансовата стратегия на компанията за намаляване на общия й дълг, който се покачи до 69 млрд. евро през септември 2022 г. и да спомогне прехода си към въглеродна неутралност до 2040 г. По отношение и на двете направления Стараче сподели на официалната пресконференция, че сделка за продажбата на активите с природен газ на компанията в Чили може да бъде финализирана до края на годината, което би довело и до продажбата на портфолиото с природен газ на компанията в Испания, чрез дъщерното й дружество Endesa. "Нека излезнем от пазара за природен газ, защото ще става все по-малко значим занапред" коментира той като подчерта влиянието, което инвазията на Русия в Украйна има в постигането на енергийна независимост за Европа.

Това би била втората високопрофилна сделка в енергийния сектор в Румъния в рамките на почти година, след като по-рано през 2022 г. американската GIP закупи немската wpd Offshore за необявена сума, което включваше и запланувания офшорен вятърен парк за 1.9 гВт.

Enel променя глобалната си стратегия

Новината за желанието на Enel да разпродаде своите румънски активи идва, след като от италианската компания обявиха официално своята стратегия за периода 2023-2025 г., в която главна точка е тяхното репозициониране и концентриране в 6 ключови пазара. В момента Enel оперира в 32 държави на 5 континента генерирайки енергия с управляван капацитет от над 89 гВт, както и дистрибуционни мрежи в размера на 2.2 млн. километра.

Стратегията на италианската компания е да излезе от няколко от своите пазари и да се фокусира главно в 6 основни държави, като за Европа тези ще бъдат Италия и Испания, очаква се също да се навлезе и в пазари като Гърция и Австралия. В Южна Америка Enel също планира да излезе от два пазара - този на Перу и Аржентина, а ще бъдат концентрирани и действията в места като Бразилия, където ще бъдат продадени активи в Сеара, за да се разшири и концентрира дейността в Рио и Сао Пауло.

"През следващите три години ще се фокусираме върху интегрирани бизнес модели, дигитален ноу-хау, добавянето на бизнеси и локации, които могат да добавят стойност въпреки предизвикателната ситуация в момента, както и приемането на по-лийн структура и по-стабилни финансови съотношения. Това ще повиши нашата устойчивост към бъдещи продълженителни пазарни турбуленции, както и ще ни позиционира в траектория на растеж, като по този начин ще ускорим енергийната независимост в нашите основни пазари. Устойчивостта, която е напълно внедрена във всички наши решения, продължава да бъде в основата на нашата стратегия, както и възползвайки се от ускоряването на електрификацията сред икономиките", коментира Стараче в техния стратегически план.

В програмния период на своята нова стратегия от 2023-2025 г. от компанията планират да инвестират приблизително 37 млрд. евро, главно в шестте основни държави, да постигнат значително подобрение на своите кредитни показатели, а в края на 2025 г. това да доведе и до управлението на общ възобновим капацитет от 75 гВт, 4 от които да са и батерии. Тези инвестиции ще са 50% в изграждането на нови ВЕИ източници, 10% в подобряването и създаването на нови услуги и около 40% в инфраструктурни подобрения в основните им пазари.

*текстът беше оригинално публикуван на 14.12.2022 г.

Все още няма коментари
Нов коментар