🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Разширяването на "Чирен" започва; Нови назначения в сектора

Още: Зелените стратегии на Гърция и Турция, рекордният износ на ток

Газът продължава да е под очакваните цени за сезона
Газът продължава да е под очакваните цени за сезона
Газът продължава да е под очакваните цени за сезона    ©  Цветелина Белутова
Газът продължава да е под очакваните цени за сезона    ©  Цветелина Белутова

Разширението на газовото хранилище в Чирен най-сетне започва след много години на забавяне. "Булгартрансгаз" и "Главболгарстрой" подписаха договор за надземната част от проекта, но в какво точно се състои той и каква е предисторията може да прочетете в обширния ни материал тук.

Също така през седмицата стана ясно, че служебният кабинет продължава да прави рокади в енергийните дружества. Те са много на брой и до голяма степен имат за задача да наложат контрол над може би най-ресурсната част в българската икономика.

Няколко седмици след споразумението на "Булгаргаз" с турския системен оператор "Боташ" за достъп до газопреносната инфраструктура на Турция от Европейската федерация на търговците на енергия (EFET) излязоха със своя позиция. В нея най-общо се казва, че то е в интерес само на българския газов доставчик и ограничава достъпа до газовия пазар.

Ако сте пропуснали:

България е спечелила милиарди от износ на електроенергия през 2022г. Това е така заради огромния износ и ситуацията с кризата на енергийните цени. Повече прочетете тук.

И още:

Гърция обяви нов план за развитие на ВЕИ до 2030 г., който поставя в шах българския 30-годишен план, представен от служебния кабинет преди седмица. Разликата между двата е, че докато гръцкият се съобразява с променящите се изисквания на пазара, модернизира мрежа и заявява много инвестиции във ВЕИ, българският е разпокъсан и неконкретен.

Зелена енергия:

Голям соларен парк в Турция осигурява безплатна енергия на местните фермери вече трета година. Схемата за подпомагане е осигурена от общината и с всяка следваща година броят на подкрепените земеделски производители нараства, като през 2022 г. те са били над 10 хиляди.