🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция подпомага фермерите си с безплатна слънчева електроенергия

Южната ни съседка ще се превърне в ключов производител на зелена енергия и дори ще започне да изнася евтин ток в региона

Комбинацията от ВЕИ и земеделие набира все по-голяма популярност
Комбинацията от ВЕИ и земеделие набира все по-голяма популярност
Комбинацията от ВЕИ и земеделие набира все по-голяма популярност    ©  Shutterstock
Комбинацията от ВЕИ и земеделие набира все по-голяма популярност    ©  Shutterstock

Голям соларен парк до Дагбели, в покрайнините на Анталия, осигурява безплатна енергия на местните фермери вече трета година. Схемата за подпомагане е осигурена от общината и с всяка следваща година броят на подкрепените земеделски производители нараства, като през 2022 г. те са били над 10 хиляди.

Фотоволтаичната система се простира върху територия от 100 декара, осигурява 5 мВт за нуждите на земеделския сектор и позволява на фермерите да управляват напоителните системи.

Този регион е ключов център за турското селско стопанство - тук са над 30 процента от парниковите площи в страната, и представлява около една пета от турския износ на плодове и зеленчуци. И ВЕИ могат да бъдат част от решенията за турските фермери, за които 2022 г. бе особено тежка.

Решението за изграждане на соларния парк е част от по-мащабните усилия на местните власти в Анталия за насърчаване на възобновяемата енергия и електрическата мобилност. В последните години градът и регионът се превръщат в един от центровете на зелената енергия в южната ни съседка.

Турция като цяло привлича големи инвестиции в соларна енергия през последните години. През ноември 2021 г. бе обявено и подписването на сътрудничество между Турция и ОАЕ, в което са предвидени няколко милиарда долара за развиването на 3 гВт мощност от соларни и вятърни източници.

Соларен парк за фермерите

Според официалните данни през последното десетилетие броят на фермерите в Турция е намалял почти наполовина - от 1.1 млн. през 2010 г. до 568 хил. през 2020 г. Ситуацията е утежнена от резкия скок в цените на суровините на горивата, постепенния спад на курса на лирата, както и недостига на торове.

Местните производители споделят пред Euronews, че някога са се въздържали да напояват посевите заради високите цени на енергията, а климатичната криза предизвиква повишаващи се температури и намалени валежи, като отглеждането на реколта понякога изисква изключителна намеса, за да бъде стабилизирано.

След успеха на соларния парк от местната власт обмислят изграждането на нова, сходна по размери централа в източната част на града през следващата година. Тя също ще бъде насочен към подпомагането на местното селско стопанство.

През април 2022 г. турското правителство стартира и нова програма, чрез която да предоставя финансова субсидия на фермери за изграждане на собствени фотоволтаични системи. Подкрепата е в размер на 40% от стойността на проектите, като останалата част от инвестицията ще бъде под формата на субсидиран дългосрочен заем. А турският президент Реджеп Ердоган даде обещание, че обявената през 2018 г. граница от 10 кВт инсталирана мощност за освобождаване от плащане на данъци за домакинствата, продаващи излишната мощност към мрежата при нетно измерване (потребление минус върната в мрежата енергия), ще бъде вдигната на 25 кВт.

Зелената столица на Турция

Анталия цели да се превърне в модел за подражание за градовете от Южна Европа и Близкия изток при създаването на смарт градове. Двумилионният град има план да намали въглеродните си емисии, да електрифицира автобусната мрежа и да инсталира "смарт кръстовища" - светофари, които се адаптират към трафика и следят броя и нивата на замърсяване на превозните средства по пътя.

Освен това Анталия е част от мрежата на градове по проекта MAtchUP на ЕС и е един от трите основни града към инициативата заедно с Дрезден и Валенсия. Проектът цели да трансформира градове, които са изправени пред проблеми като замърсяване, свръхконсумация на енергия и пренаселеност, като инвестира в технологии и работи върху увеличаването на дела на възобновяемата енергия и устойчивата мобилност. Градовете последователи са Херцлия (Израел), Керава (Финландия), Остенде (Белгия) и Скопие (Северна Македония).

Един от резултатите от инициативата е инсталирането на соларни панели на покрива на общината в града, които задоволяват част от енергийните й нужди. Системата може да генерира 260 кВ мощност и има капацитет за съхранение 250 кВч. Кметството, което е с площ 25 хил. кв.м, спестява значимо количество енергия благодарение и на смарт климатична система. В подземния паркинг на сградата са поставени две зарядни станции за зареждане на електромобилите на общината, както и 30 електрически тротинетки, осигурени за служителите.

По проекта е създаден и смарт кварталът "Кепез Сантрал", където са построени високоефективни домове за 80 хил. обитатели. В района е изградена и система за смарт улично осветление, снабдявана с електричество от слънчева енергия.

През 2022 г. в Анталия отваря врати и Център за екологично образование и иновации, където се провеждат семинари и обучения за повишаване на осведомеността относно енергийния преход.

Растежът на турските цели за възобновяема енергия

Турция има една от най-бързо развиващите се икономики в ОИСР, а през 2022 г. страната достигна рекорден износ. Това обаче се случва с голяма зависимост от изкопаеми горива и бързо нарастващите емисии на парникови газове. Освен това Турция има над 70% зависимост от внос на енергоносители. Затова през 2017 г. страната прие план за действие за енергийна ефективност, който цели намаляване на потреблението на първична енергия с 14% между 2017 и 2023 г. Друг аспект е диверсификацията на енергийните ресурси и увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници. По този начин може да бъде намалена зависимостта от внос на енергия и максимално да бъдат използвани местните ресурси.

Стремежът на Турция към увеличаване на дела ВЕИ нарежда страната на 12-о място в света и на пето в Европа по инсталирани мощности за възобновяема енергия през 2022 г. според данни от Турското министерство на външните работи. Делът на възобновяемите източници, включително хидроенергия, вятър, слънчева и геотермална енергия, достига 54% от общия инсталиран електрически капацитет на страната в края на 2022 г., а през 2021 г. възобновяемите енергийни източници представляват над 95% от новите мощности в страната.

По време на конференция за вятърна енергия в Хамбург през септември 2022 г. турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви, че страната има стремеж да стане нов център за производство и иновации в сектора на вятърната енергетика в региона и Европа, като насърчава използването на зелена енергия и подготвя нови правни разпоредби и стимулиране на потребителите да преминат към възобновяеми източници.

Всичко това е важно и за България, тъй като ще промени регионалния пазар на електроенергия. И вместо старите български централи да продават тока си в Турция, от там ще идва евтина зелена енергия при нас.

Нова година - нови правила за енергийна ефективност

В началото на януари 2023 г. Турция въведе изискване, според което 5% от консумацията на електричеството във всяка сграда, заемаща над 5 хил. кв.м, ще трябва да идва от възобновяеми източници. Новият регламент изисква повечето нови строежи да бъдат проектирани като сгради с почти нулево потребление на енергия с термопомпи и собствени възобновяеми източници или такива в близост. Турските власти ще отказват разрешения за строителни проекти, които не следват указанията.

С въвеждането на този регламент Турция се стреми да намали потреблението си на енергия с 25%, както и да ограничи разходите за внос на енергия с 5 млрд. турски лири. Според данни от Международната агенция по енергетика експлоатацията на сгради представлява 30% от крайното потребление на енергия на световно ниво и 27% от общите емисии в енергийния сектор за 2021 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 2

    Досега продавахме ток на Турция, дойде времето да го купуваме от тях, барабар с доматите и краставиците на пазара. А нашите "големи" управленци ще ни сготвят на руския самовар в Белене с безумните си проекти...

    Нередност?
Нов коментар