🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Обвинения за газовите сделки, ТЕЦ "Бобов дол" строи огромен соларен парк

И още: Въглеродните емисии поскъпват, новите ESG изисквания

ТЕЦ БОБОВ ДОЛ    ©  Надежда Чипева
На 28 февруари "Капитал" организира форума Energy and Power Conference, като основни теми ще са:

  • Енергийна карта на Европа и мястото на България;
  • Включване на мерките на REPowerEU в националния план за възстановяване;
  • Регулаторни реформи, подобряване на конкуренцията и ефективността на разходите;
  • Европейският газов пъзел - какво следва;
  • Енергийна ефективност и независимост;
  • Добри практики и успешни проекти;
  • Инвестиции във възобновяема енергия, мрежи и инфраструктура;
  • Диверсификация на доставките на ядрено гориво и нови ядрени електроцентрали.


Сред участниците са представители на ЕК и Европейския парламент, анализатори от Baringa и Kinstellar, директори на ключови енергийни дружества, регулатори, партийни експерти и други.

За регистрация и билети - тук.

След месеци на разследване, прокуратурата реши да обвини бившия енергиен министър и двама други назначени по времето на кабинета на Кирил Петков. Обвинението стъпва на твърденията на ГЕРБ от миналата година, че е плащано на посредници след спирането на руските доставки. Изникват обаче много неясноти относно целите на разследването и доказателствата.

В същото време, свързаната с Христо Ковачки въглищна централа "Бобов дол" ще инвестира над 100 млн. лв. в огромен соларен парк. Ако всичко се случи по план, това ще бъде първият опит за трансформация на въглищни мощности в България. А паркът може да започне работа съвсем скоро.

Цената на въглеродните квоти стигна нов рекорд в началото на февруари след месеци на стабилност и липса на особена волатилност. Причините може да са много, а един от най-значимите резултати е по-висока цена на електроенергията през следващите седмици.

България открито саботира приемането на поправки в един от важните енергийни закони - този за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), след като нужните поправки отново не са били приети. Така облекченията за присъединяване на нови централи отново се отлагат.

Ако сте пропуснали:

Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира дискусия по повод доклада "Факторите за движение на цената на природния газ в България". Целта на събитието беше да събере експерти от сектора, които да обсъдят главните изводи от доклада, който ще бъде публикуван след две седмици. Той сам по себе си анализира най-съществените фактори за високата цена на газа в България. Повече за дискусията прочетете тук.

И още:

Конференцията "Power and Energy" на Капитал е зад ъгъла и ще проследи най-важните теми, като за тази цел са поканени политици, енергийни експерти и лица от цяла Европа.

Зелена енергия:

Одиторската и консултантска компания"Мазарс" разговаря пред пред "Капитал" за най-важното за новите ESG изисквания, бъдещето на бизнеса и колко скоро той трябва да е готов за промените. Както и за промените спрямо новата зелена директива CSRD. Повече прочетете тук.