🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия намалява добива на петрол с 5% от март, пазарите реагираха с покачване

Това идва като отговор на приетите в началото на месеца от Запада нови петролни санкции

Решението не е изненадващо на фона на първоначалните прогнози за добива през 2023г
Решението не е изненадващо на фона на първоначалните прогнози за добива през 2023г
Решението не е изненадващо на фона на първоначалните прогнози за добива през 2023г    ©  Shutterstock
Решението не е изненадващо на фона на първоначалните прогнози за добива през 2023г    ©  Shutterstock
На 28 февруари "Капитал" организира форума Energy and Power Conference, като основни теми ще са:

  • Енергийна карта на Европа и мястото на България;
  • Включване на мерките на REPowerEU в националния план за възстановяване;
  • Регулаторни реформи, подобряване на конкуренцията и ефективността на разходите;
  • Европейският газов пъзел - какво следва;
  • Енергийна ефективност и независимост;
  • Добри практики и успешни проекти;
  • Инвестиции във възобновяема енергия, мрежи и инфраструктура;
  • Диверсификация на доставките на ядрено гориво и нови ядрени електроцентрали.


Сред участниците са представители на ЕК и Европейския парламент, анализатори от Baringa и Kinstellar, директори на ключови енергийни дружества, регулатори, партийни експерти и други.

За регистрация и билети - тук.

"Русия доброволно ще намали производството си с 500 хил. барела на ден от март. Мярката ще помогне за възстановяване на пазара". С тези думи на вицепремиера на Руската Федерация Александър Новак се събуди Европа тази сутрин. Решението на Кремъл означава, че добива в страната ще намалее с 5%, тъй като през последните месеци той е около 10 млн. барела на ден.

Цената на петрола веднага скочи, като индексът на сорта "Брент" отбеляза ръст с 2.5% рамките на няколко часа след като новината стана публична. Към средата на деня в петък той се търгува за 86.3 долара на барел. Много е вероятно цената на сорта в следващите дни е в този диапазон или дори да скочи още.

Решението на Русия е продиктувано от новия пакет от санкции върху дизела и бензина, и най-вече срещу тавана, който страните от Г-7 одобриха в началото на месеца. Съгласно споразумението Г-7 наложи таван от 100 долара на барел за вноса на руски продукти, които обикновено се търгуват с премия спрямо суровия петрол, като дизел, керосин и бензин, и 45 долара/барер за продукти като гориво петрол, който обикновено се търгуват с отстъпка спрямо суровия петрол.

Какво значи това за България

За българския пазар това също ще доведе до корекции. При определяне на цената на готовите продукти, които продава на едро "Лукойл", компанията не се ръководи от цената на суровия петрол, а от борсовата цена на готовите продукти. Ценовата разлика между Brent и Urals, с какъвто петрол работи рафинерията също е от значение и за отчисленията от свръхпечалбите на бургаската рафинерия. Промяната на котировките през тази година на международните пазари на руската суровина и на Brent беше и една от неизвестните при залагането на разчетите за отчисления от потенциални свръхпечалби, който служебното правителство изчисли миналата година на 600 - 700 млн. лв.

И за света

На 14 февруари ОПЕК+ ще публикува месечния доклад за пазара на петрола глобално. Според последния документ от януари, в прогнозите на организацията влиза намаления на износа на петрол от Русия през 2023 г. с около 850 хил. барела на ден.

"За 2023 г. ключовите двигатели на растежа на предлагането извън ОПЕК се прогнозира да бъдат САЩ, Норвегия, Бразилия, Канада, Казахстан и Гвиана, докато производството на петрол се очаква да отбележи най-голям спад в Русия и Мексико" отбелязва организацията в доклада си.