🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Новият лидер при соларните централи в България; Нулеви цени на тока

Още: Природния газ поевтиня до 30 евро/мВтч;

Многото ВЕИ започва да обърква българската система
Многото ВЕИ започва да обърква българската система
Многото ВЕИ започва да обърква българската система    ©  Цветелина Белутова
Многото ВЕИ започва да обърква българската система    ©  Цветелина Белутова

Само преди месеци цените на електроенергията чуепха рекорд след рекорд. Сега се случва нещо подобно, но в пълната противоположност - цените са толкова ниски, че в определени часове са буквално нулеви.

За пръв път това се случва в България и показва накъде се насочва енергийната система, която все по-трудно балансира ценово новите соларни мощности.

Какво се случи

В тазседмичният брой на "Капитал" обърнахме внимание на новия най-голям соларен парк в България. Зад него стоят собствениците на "Електрохолд", но не само, а в плана на централата влизат поне няколко PPA-договори. Повече за мощността и процеса на изграждане на парка може да прочетете тук.

Ако сте пропуснали:

Високите цени на енергията са осигурили немалка печалба на "Мини Марица-изток" за 2022 г. Дружеството е завършило годината с отлични финанси, но е изцяло зависимо от дейността на ТЕЦ "Марица-изток 2", чието производство се сви значително в началото на 2023 г и не е ясно дали това няма сериозно да вложи финансовия резултат на мините занапред.

И още:

В Европа в момента цари слабо търсене на природен газ, което продължава да сваля цените на гориво на борсите. Борсовите сделки вече се сключват на нива от 30 евро/мВтч, а фючърсите показват, че ниските цени ще останат поне до септември. Резултатът от това непременно ще се усети и в България.

Руският износ на петрол достигна нивата отпреди войната в Украйна, но приходите спадат с 40%. Брюксел настоява ЕС да ограничи вноса на индийски горива, произведени с руски петрол.

Национализирани енергийни компании в Германия са платили милиони бонуси въпреки загубите си. Контролът над Uniper и Sefe беше поет от германското правителство след началото на войната в Украйна.

Зелена енергия:

За пръв път ВЕИ са генерирали повече електроенергия от изкопаемите горива през зимата в ЕС. Това се е случило през изминалата топла зима. Мерките за пестене на енергия в ЕС, съчетани с рекордно производство на ток от ВЕИ, обръщат баланса в енергийния микс на съюза, въпреки че може да се забележи съществен възход на въглищата.