Новата ера на българската енергетика

Оскар Прат, "Уестингхаус": Сигурен съм, че ще се стигне до успешен край

Директорът на българския проект от "Уестингхаус" Оскар Прат е участвал във завършването на всичките работещи реактори на компанията

Оскар Прат беше гост на Energy summit 2024, на който се обърна специално внимание на ядрената енергетика в България
Оскар Прат беше гост на Energy summit 2024, на който се обърна специално внимание на ядрената енергетика в България
Оскар Прат беше гост на Energy summit 2024, на който се обърна специално внимание на ядрената енергетика в България    ©  Цветелина Белутова
Оскар Прат беше гост на Energy summit 2024, на който се обърна специално внимание на ядрената енергетика в България    ©  Цветелина Белутова
Оскар Прат има близо 20 години опит в енергийния сектор и в момента заема позицията на директор на проекта на "Уестингхаус" за България. От 2010 г. до 2016 г. Оскар заема различни роли в атомната електроцентрала Sanmen в Китай. Прат беше гост на Energy Summit 2024 по покана на "Капитал" и разказа за плановете на американската компания.

Къде Westinghouse има оперативни блокове AP-1000 и какво предлага AP технологията от 3-то поколение в сравнение с блокове от 2-ро поколение като 5-и и 6-и в Козлодуй?

Смея да кажа, че AP-1000 е еволюционно решение в сектора. Разчита на пасивни системи за съхранение - които разчитат на гравитация и конвекции. Или природни феномени, които винаги са част от околната среда.

Понеже става въпрос за пасивни системи, ние нямаме нужда от активни помпи или дизелови генератори, които да осигуряват сигурността на блоковете. Системите са тествани още по време на строежа на блоковете. Така беше в Китай, където имаме 4 опериращи блока, в САЩ - където има два, и сега предстои да го направим в Козлодуй.

Говорейки за изграждането на завода, можете ли да обясните какво ще върши Westinghouse и какво EPC конструкторът?

Ролята на "Уестингхаус" e в инженеринга и доставката на ядрения и турбинен "остров" на площадката. Също така от нас зависи да подкрепяме собственика и конструктора. Задачата на конструктора е същата като нашата, но за останалия баланс на централата. Те ще доставят цялото останало оборудване, включително дори цимент и кабели през всичките три фази на строежа. Няма съмнение, че ще трябва да работим наравно с който и да е той, и мога да кажа, че сме готови да си сътрудничим с избраната компания.

Имайки предвид другите големи ядрени проекти в Европа (като във Великобритания и Финландия), смятате ли, че инвестиционната среда тук затруднява спазването на крайните срокове, и как гарантирате, че проектът върви по график?

"Уестингхаус" ще работи с България за завършването на проекта. Става въпрос за проектния мениджмънт, лицензирането, инженеринга, конструкцията, пускането в експлоатация и дори горивото и последващата поддръжка. Всички тези неща ще влязат в договорите между България и нас и с конструктора.

Инвестиционното решение беше направено на база на структуриран план на компанията и съм сигурен, че ще се стигне до успешен завършек.

"Уестингхаус" планира ли други инвестиции в България? Има ли казус със смяната на горивото предвид вече направените промени с по-малки реактори ВВЕР в Източна Европа и спекулациите за технически затруднения?

Блоковете AP-1000 са мегапроект, който ще отнеме много години, като освен това ще зависи от таланта, който може да използваме на местно ниво. Изключително важна е цялата линия на доставки, която ще се случва в страната. От гледна точка на инвестициите анализираме средата и съм сигурен, че има много възможности.

Предвид разговорите, които съм имал с хората от горивния ресор в компанията, смея да твърдя, че всичко се случва безпроблемно в Източна Европа. Всичко върви по план и по моя информация няма нищо за притеснение.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар