Новата ера на българската енергетика

Валентин Николов, АЕЦ "Козлодуй": Договорите за реакторите ще са "до ключ"

Шефът на българската ядрена централа разказва за новите блокове по време на Energy Summit 2024

Според Николов няма никакъв проблем с проведения търг за строител на новите блокове в Козлодуй
Според Николов няма никакъв проблем с проведения търг за строител на новите блокове в Козлодуй
Според Николов няма никакъв проблем с проведения търг за строител на новите блокове в Козлодуй    ©  Цветелина Белутова
Според Николов няма никакъв проблем с проведения търг за строител на новите блокове в Козлодуй    ©  Цветелина Белутова
Валентин Николов е изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" в два периода, като по-скорошният започва през август 2023г. Той е бивш депутат от ГЕРБ, бивш зам.-министър на енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов и бивш директор на Българския енергиен холдинг. По време на организирана от "Капитал" конференция Energy summit 2024 той разказа за инвестицията в новите реактори и докъде е проектът.

Какво реално се случва с новите мощности на АЕЦ "Козлодуй" и каква е разликата на този проект с АЕЦ "Белене"?

Към момента първоначалните дейности са обезпечени, дружеството има налични над 1.5 млрд. лв. Всеки момент ще завърши FEED проекта, а след това започва самият инженеринг - това всичко ще бъде платено и дава увереност, че нещата вървят.

Мисля, че имаме както подкрепата на хората за проекта за нови блокове, така и на политиците - от Народното събрание. Виждате, че от страна на "Уестингхаус" в България е назначен да работи Оскар Прат, който е завършил няколко проекта и мисля, че по същата причина е пратен у нас не просто да го започне.

Но 1.5 млрд. лв. е незначително спрямо цялата сума, която е нужна за проект. Беше подхвърлена крайна цена 14 млрд. долара. Как мислите да структурирате проекта?

Структурата ще бъде 30% собствено участие и 70% привлечен капитал. В момента върви процедура и ще очакваме при възможност и самият строител/конструктор да предложи финансиране. Може да се преговаря за вкарването на капитал по тази линия.

Договорите ще бъдат изготвени до ключ, за да се се избегнат оскъпявания.

Дружество на "Хюндай" ли ще бъде конструктор?

На практика ние не избираме просто конструктор, а партньор на "Уестингхаус". България трудно ще управлява два договора поотделно. И фирмата трябва да стане партньор с "Уестингхаус". От всичките 5 кандидата - два китайски, компаниите Bechtel и Fluor участваха с дъщерни фирми. Искахме да тестваме дали международни фирми биха участвали в подобен проект.

Каква е следващата стъпка?

Ще предложим доклад на Народното събрание на база на действията ни досега в АЕЦ "Козлодуй" и новото дружество "Нови мощности", който да се приеме. Вече знаем, че повечето неща се диктуват от парламента - диверсификацията на горивото и като цяло самият проект.

Диверсификацията на горивото трябва да стане тази пролет?

Да, от тази пролет ще стане. Чакаме лиценз от агенцията по ядрено регулиране и април месец доставка от "Уестингхаус". Първата презарядка на 5-и блок през май, след спирането за годишен ремонт, ще се осъществи с американско гориво от шведския завод на компанията.

Тази седмица обявихте процедура за екологична оценка за 8-ми блок. Двата проекта паралелно ли ще се движат?

Да, това е така, за да намалим цената. Има общи системи и ще е по-рентабилно да се строят паралелно. Но освен това България се нуждае от тази електрическа енергия. Новите реактори на "Уестингхаус" са много по-маневрени от старите, които сега оперират. Тази маневреност се видя в Китай по време на локдауните 2020 г., когато блоковете АП-1000 трябваше да маневрират мощността си. През лятото в България потреблението спада, но е важно да не говорим само за българския пазар, защото в днешно време става въпрос за регионалния пазар и въобще европейския.

Няма ли да е прекалено много тази електроенергия, предвид че 4-те блока ще работят едновременно в даден период?

Няма да бъде много. Виждате, че например ТЕЦ-ът на "КонтурГлобал" спря работа, а алтернативи не са посочени. Газът е преходно гориво според Брюксел, а когато става въпрос за зелен водород - той ще има нужда от ядрената електроенергия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар