🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Отново безплатен ток на борсата; Има ли печалба от "Турски поток"; ВЕИ енергията достигна тази от ТЕЦ

Още: Къде са батериите; Бъдещето на "Топлофикация София"; интервю с Ангелин Цачев за развитието на мрежите

Балансирането на електроенергийната система става все по-трудно заради огромното производство и слабото търсене.
Балансирането на електроенергийната система става все по-трудно заради огромното производство и слабото търсене.
Балансирането на електроенергийната система става все по-трудно заради огромното производство и слабото търсене.    ©  Цветелина Белутова
Балансирането на електроенергийната система става все по-трудно заради огромното производство и слабото търсене.    ©  Цветелина Белутова

През март произведената електроенергия от ВЕИ в България се е изравнила с тази от въглища. Също така, след като през януари и март България беше нетен вносител на ток, през миналия месец е отчетен минимален нетен износ 78 хил. мВтч. Като цяло обаче това не е достатъчно, за да се навакса изоставането от началото на годината, и все още енергийният баланс внос/износ е на минус с 275 хил. мВтч.

Любопитното е, че с над 40% е спаднало производство от въглища само през първото тримесечие на тази година, а все още се намираме в началото на пролетта, което означава, че този процент може да стане доста сериозен през летните месеци. Реално без допълнителни административни мерки България изпълнява предсрочно ангажимента за намаляване на CO2 емисиите, заложен в плана за възстановяване, който предизвика протести през есента на 2023 г.

Основната причина за това е, че в региона и Европа има като цяло по-голямо предлагане на електроенергия от търсенето. Борсовите цени на електроенергията са не просто нулеви в големи периоди от денонощието, но дори стигат отрицателните стойности, включително в България. В случая става въпрос за 15 последователни часа с нулеви и отрицателни цени на тока на 7 април. А аномалиите на пазара вече се получават дори когато слънцето не грее. Прочетете повече по темата в анализа тук.

Огромният финансов ръст на енергийните компании бива обяснен в специалното издание на "Капитал" за най-динамичните компании - "Гепард".

Какво се случи

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов само печалбата на проекта "Турски поток" от построяването му е 1.3 млрд. лв. Вярно ли е това беше широко дискутирано в българското публично пространство през миналата седмица. Най-вече заради насаждащото се мнение, че проектът всъщност носи сериозни финансови дивиденти на страната. Което не е съвсем вярно не само заради огромната цена, но и заради големите разходи.

Има и лоши новини в зелената енергетика. ЕСО отново започна да ограничава ВЕИ производителите да не превишават графиците си за производство. Проблемът възниква от графика и реалното производство. Подобен казус може да наруши финансовия модел на соларите, но и да създаде мрежови проблеми, особено с многото нови централи. От друга страна, липсата на системи за съхранение на енергия води до претоварване на мрежата от свръхпроизводство в определени часове.

Най-ключовата част на зеления преход в България, а и не само, се оказва мрежата. А ЕСО очаква свръхпроизводство на ток през следващите месеци и някои мощности може да бъдат ограничени именно поради многото нови соларни мощности и липсата на гъвкавост. Проблемът може да се реши с по-добра схема за балансиране, маневрени мощности и укрепване на мрежата. Прочетете повече в анализа на "Капитал" тук.

Според директора на ЕСО Ангелин Цачев "най-ефективно е да изградим до 1 гВт газови мощности в София". Шефът на системния оператор разказва в интервю в "Капитал" за мрежите, инвестициите и бъдещето на инфраструктурата на енергийния сектор в страната.

Ако сте пропуснали:

Около 240 млн. лв. са сключените договори за обществени поръчки на потъващата ТЕЦ "Марица-изток 2" през 2023 г. Равносметката подбужда доста въпроси с оглед на затихващата роля на въглищната енергетика и на най-голямата фосилна централа у нас. С каква идея са възложени обществени поръчки за толкова пари в страната може да прочетете тук.

Всеки свързва "Топлофикация София" с лошите й страни - корупция, високи сметки и липса на инвестиции. Въпреки това централната отоплителна централа на София може да живее и по-различен живот. Това показват примери от Полша как парното може да стане по-ефективно и достъпно, като се декарбонизира.

Видеокаст "Капитал Green":

Маргита Колчева, Yettel: Старите gsm-и и лаптопи все още не се възприемат за отпадък. 25 круизни кораба е обемът на електрониката, която се изхвърля всяка година. За България размерът е колкото храм-паметника "Александър Невски".

Зелена енергия:

Къде са батериите, които трябва да заредят зеления преход в България, а и по света? Отговорът на този въпрос не е лесен просто защото батерийният сектор се движи с няколко крачки назад спрямо соларния. В случая това може да се каже, че е проблем, но и възможност за навлизането на нови и нови технологии. Системите за съхранение все повече се превръщат в основна движеща сила в модерната енергетика, като основните работещи модели към момента са ПАВЕЦ и литиево-йонните. Какви са алтернативите може да прочетете тук.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jvh26646884 avatar :-|
    jvh26646884
    • + 3

    Да се наричат части от българската газопреносна система "Турски поток" с цел внушения и евтина пропаганда, след като това е името на тръбата в Черно море и нищо повече, само по себе си е признак на остра анална зависимост и обратното на журналистика ...

    Нередност?
Нов коментар