Огризките от OneCoin

Въпреки изчезването на Ружа Игнатова схемата е жива и движена от други лица продължава да привлича средства и жертви по познатия модел

През декември 2023 г. наследникът на OneCoin откри новата си централа в Ханой
През декември 2023 г. наследникът на OneCoin откри новата си централа в Ханой
През декември 2023 г. наследникът на OneCoin откри новата си централа в Ханой    ©  OneEcosystem
През декември 2023 г. наследникът на OneCoin откри новата си централа в Ханой    ©  OneEcosystem
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Въпреки изчезването на Ружа Игнатова и множеството съдебни дела и самопризнания създадената от нея измама продължава да е жива.
  • Ребрандирана като OneEcosystem, тя прилага същия модел, за да привлича нови жертви, но в доста по-скромен мащаб.
  • Някои от новите лица зад кормилото паралелно си създават мини фирмени групи с инвестиции в имоти за милиони в България.

През 2014 г. българката с германски паспорт Ружа Игнатова създава OneCoin - криптовалутна компания, която обещава финансова революция. Повечето читатели, дори и неизкушени от темата, сигурно са научили за нея, тъй като историята в следващото десетилетие стана наистина глобална. Първите статии на "Капитал" датират още от 2015 г., но разследвания по темата има и в много световни медии, разказана е в хитов подкаст на BBC и в няколко документални филма. Според властите в много държави това е една от най-големите финансови пирамиди, нанесла щети за над 4 млрд. долара, вече има осъдени и признали се за виновни в САЩ и Германия. Сред тях са съоснователят на OneCoin Себастиан Грийнууд и братът на Ружа Константин, а самата тя е в неизвестност от октомври 2017 г. и е в списъка на десетте най-издирвани лица от ФБР.

Това, за което малко хора си дават сметка, е, че след всичко това OneCoin продължава да е жива. Компанията мимикрира в OneEcosystem, зад която стои комбинация от познати и нови лица, но моделът е практически без промяна - комбинация от криптовалута без особена употреба, мултилевъл маркетинг (MLM), обучителни пакети, обещания за публичен блокчейн и лъскави събития. Наскоро е открита и нова централа във Виетнам. По всичко личи, че това е опит да се изцеди каквото още е възможно от мрежата на OneCoin. Например прехвърлянето към новия публичен блокчейн става срещу такса. И макар вече да не става дума за милиарди, постъпленията (видимо предимно от Далечния изток) явно са достатъчно атрактивни, че да си заслужава.

Кой пое OneCoin

След изчезването на Ружа, ареста на брат ѝ и поредицата дела в САЩ видимо в OneCoin се усещат трусове. Много от познатите лица, които се появяват на сцените заедно с нея, напускат тихо и често се насочват към други MLM схеми. Някои обаче остават и бизнесът е поет от хора от "втория ешелон" - местни лидери с мрежи в Румъния, Италия, Виетнам и други дестинации.

Поетапно обаче контролът се връща предимно в български ръце. В началото на 2022 г. е представен нов CEO - Венцислав Златков. В YouTube канала си OneEcosystem стартира месечен видеобюлетин, воден от маркетинг директора Теодора Андреева и Николай Манолов (по-известен с певческата си кариера и участието си в риалити формати). Компанията продължава да се помещава в някогашната централа на OneCoin на столичния пл. "Славейков", като изпъстрените с графити запуснати витрини бяха почистени и логата бяха сменени с новата визия.

В един момент през 2020 г. на сцената на едно от събитията се появява майката на Ружа и Константин - Веска. По-късно обаче новото ръководство прави опит за разграничаване от фамилията Игнатови.

Хора, които в предишни години са част от редиците на OneCoin, се появяват в нови роли. Людмил Георгиев е представян на събитията като Global Corporate Coordinator, а IT специалистът Владислав Велков се появява като Global Manager на DealShaker, онлайн магазина на OneCoin, където се приемат плащания и в ONE (още от едно време най-често в комбинация с истински пари, като трудно може да се открие нещо стойностно). На клипове се вижда и Ангел Бояджийски, който от години е формален собственик и директор на основната българска компания "Уан нетуърк сървисес".

Но може би най-мистериозната фигура остава Георги Георгиев, който някога е представян като CFO на OneCoin и сега продължава да се подписва като съставител под отчетите на българските компании, свързани с OneCoin като "Уан нетуърк сервисес". Според обвиненията на напусналия през 2023 г. компанията "капитан" на OneEcosystem Кинг Джеймс Кордел в последните години Георгиев е бил основно действащо лице и реално е контролирал практически всичко.

Докато още тече

Заради хаотичната структура на OneCoin/OneEcosystem винаги е било трудно да се прецени колко точно средства постъпват. Прословутото число 4 млрд. долара, цитирано от американските власти например, идва от вътрешни екселски таблици, с които те и медиите се сдобиват. Сега например "Уан нетуърк сървисес", която все още по данни от АПИС има около 25 служители, отчита ръст на приходите от 2.8 млн. лв. през 2021 г. на над 5 млн. лв. през 2022 г., като от 459 хил. лв. загуба тя излиза на 28 хил. лв. печалба. Често обаче за билети за събития или за преводи от членове се дават сметки в съвсем различни компании от различни юрисдикции.

Така че вероятно реалната сума на постъпленията е чувствително по-голяма. Все пак всички косвени индикации говорят за суми, далеч от порядъка в златната епоха на OneCoin, когато месечно влизат десетки и дори стотици милиони евро. Според съдебните документи в САЩ Себастиан Грийнууд е получавал по 5% от месечните продажби на OneCoin навсякъде по света, като сумата е надхвърлила 300 млн. долара, а повече от него се е обогатила само Ружа Игнатова. Тя е ползвала и сложна схема за изпиране на парите, като самото ѝ изграждане и обслужване ѝ е струвало десетки милиони долари.

Сегашните действащи лица едва ли могат да се похвалят с подобни астрономически числа, но безпрепятственото функциониране на схемата вероятно дава възможност за достатъчно атрактивен паричен поток, че да си заслужава рискът.

Сателитните фирмени империйки

Накъде се насочва приходящият ресурс също е трудно да се установи с публични източници. Прави впечатление обаче, че някои от действащите лица, паралелно с дейността си в криптокомпанията, започват да развиват и странична дейност.

Още през 2017 г. Георги Георгиев регистрира две фирми - "Ей Ен Джи консулт" и "Ей Ен Джи финанс" на адреса си по лична карта в София. Скоро след това те са прехвърлени на Анета Котулова от Пазарджик, без да се промени седалището им, като той продължава да изготвя и подава отчетите им. А от 2021 г. се връща и като управител.

Нещо повече, оттогава фирмената му група ANG започва да расте с нови попълнения. През 2021 г. като дъщерни дружества на "Ей Ен Джи финанс" са регистрирани "Ей Ен Джи билд", "Ей Ен Джи строй" и "Ей Ен Джи инвестмънт". Първите две, както показват и имената им, се захващат с недвижими имоти. По данни от Имотния регистър "Ей Ен Джи билд" през 2021 г. придобива три апартамента в столичния квартал "Малинова долина", а през 2023 г. - един в Несебър. "Ей Ен Джи строй" аналогично закупува през 2021 г. един апартамент в "Манастирски ливади" и два в "Малинова долина", като през 2023 г. са допълнени с паркомясто и идеална част от единия от имотите.

През 2022 г. е регистрирано "Ей Ен Джи хелт енд бюти", което стопанисва спортна зала с масажни кабини в Националния стадион "Васил Левски", а през 2023 г. - "Ей Ен Джи трейдинг". Миналата година "Ей Ен Джи инвестмънт" прави и няколко придобивки. Купува "Екс травел" - наскоро създаден и регистриран туроператор, "Акс кънстръкшън" (с предишно име "Лого къмпани"), която декларира близо 1 млн. лв. активи за 2022 г., а също и "Вайвик" с парцел от под 1 дка в кв. Симеоново. Георгиев се включва и в две съвместни дружества с по 50% - "Смарт сити хоум" с Ангел Дудов и "Смарт кепитъл сълюшънс" с Димитринка Дудова.

Към края на 2022 г. сумарно активите на компании, в които той има дялове, надхвърлят 2 млн. лв. Като има и още една компания - "Скуеър Блек Сии Коуст", в която става съдружник със своя колега от OneEcosystem Владислав Велков. Тя притежава три съседни имота в Черноморец с обща площ около 8 дка.

Велков също изгражда мрежа от компании под шапката на дружествата си "Квадрат инвест" и "Кубар". Сред тях има няколко дружества с инвестиции в имоти като "Скуеър даймънд" с два терена по 7 дка в с. Варвара и "Скуеър Малибу хил", което през 2021 г. придобива 1.4 дка терен в с. Мало Бучино, но в края на 2023 г. го продава.

По съществените му компании обаче са "Райт клик" и "Верайо". За първата от съдебни документи (обжалван ревизионен акт) става ясно, че е имала договори с "Уан нетуърк сървисес" още през 2017 г. За 2022 г. тя е имала над 2.5 млн. лв. приходи и близо 200 хил. печалба. В края на 2021 г. е достигала 14 служители, но в последствие те спадат до 2-3. Свиването на "Райт клик" съвпада с регистрацията на "Верайо" в края на 2021 г., в която "Кубар" държи близо 77% от капитала. През 2022-2023 г. тя поддържа около 18-19 служители. В Търговския регистър е обявен само съкратен баланс за 2022 г., от който се вижда че активите ѝ скачат до 550 хил. лв., но не се разбира какви са приходите ѝ. А общо активите на компании, свързани с Велков, са от порядъка на 3 млн. лв.

Какъв е произходът на средствата за всички тези инвестиции не е ясно, като няма данни, които да сочат или да отричат, че той е свързан с OneCoin. От OneEcosystem не отговориха на въпросите на "Капитал". Реакция липсваше и на изпратеното запитване на предоставените мейли на компаниите от групата ANG. Владислав Велков обясни, че ще бъде в България през март, като предложи разговор по темата за развитието и перспективите пред DealShaker тогава.

Най-притеснителен обаче си остава самият факт, че докато Ружа Игнатова е издирвана от САЩ и Германия, и докато в различни дела създадената от нея OneCoin е обрисувана като една от най-големите финансови измами в света, с леко ретуширане схемата продължава години наред да оперира от центъра на София. И не само - на 22-24 март имате възможност да посетите годишния конгрес на OneEcosystem в Малайзия под надслова The Future Starts Today. Би ви струвало между 100 и 500 евро в зависимост от това колко точно VIP искате да се чувствате.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    gpv17097767751225353 avatar :-|
    BeyondtheBreakz

    Ей чуй Капитал
    Майката съм ти ебал!

    Нередност?
Нов коментар