БНБ одобри удължаването на кредитния мораториум

Заявления в банките ще могат да се подават до 31 март 2021 г., а максималният срок за отсрочване на вноските се вдига от 6 на 9 месеца

Само преди месец управителят на БНБ Димитър Радев беше категоричен, че удължаване на мораториума не се планира, а при нужда регулаторът има готовност с други мерки
Само преди месец управителят на БНБ Димитър Радев беше категоричен, че удължаване на мораториума не се планира, а при нужда регулаторът има готовност с други мерки
Само преди месец управителят на БНБ Димитър Радев беше категоричен, че удължаване на мораториума не се планира, а при нужда регулаторът има готовност с други мерки    ©  Надежда Чипева
Само преди месец управителят на БНБ Димитър Радев беше категоричен, че удължаване на мораториума не се планира, а при нужда регулаторът има готовност с други мерки    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквано БНБ одобри поисканото от Асоциацията на банките удължаване на сроковете на мораториума върху плащанията по кредити. То стана възможно, след като Европейския банков орган промени специално издадените си насоките по темата в началото на COVID-19 пандемията, с което даде възможност отсрочването да може да продължи по-дълго, без това да автоматично да превръща заемите в необслужвани и така да се налага начисляване на провизии.

В максимална степен

Българската банкова система ще се възползва в максимална степен от дадените опции, като предвидените нови параметри в мораториума съвпадат с максималните срокове, предписани от ЕБО.

Срокът за подаване на заявления от клиенти, който изтече на 23 септември, се удължава до 23 март следващата година. Така в следващите малко над три месеца хора и фирми, независимо дали вече са били поискали отсрочка или тепърва са изпитали трудности с обслужването на вноските си, ще могат да поискат те да бъдат временно замразени. Този срок вече веднъж беше удължаван, като първоначално беше до 23 юни.

Датата е съобразена така, че банките да имат седмица за разглеждане на исканията до крайния срок самите те да ги одобрят - 31 март 2021 г.

Самият период на отсрочване също се удължава - досега той беше шест, а сега вече става девет месеца. Така, ако един клиент вече е използвал в максимална степен позволеното замразяване на вноските, той ще може да получи още до три месеца, в които да не погасява лихви и/или главница. Ако обаче за пръв път подава заявление сега и то бъде одобрено, то ще може да получи до девет месеца, или новият най-краен срок за мораториума се измества в края на 2021 г.

Въвежда се изискване задълженията, обект на мораториум, да са били редовни или с просрочие под 90 дни към датата на подаване на искането за разсрочване. Досега изискването беше това да е факт към началото на пандемията. Не е специално уточнено какво се случва със заемите, които вече са излезли от мораториум и по тях няма правени вноски. Теоретично за тях би трябвало да могат да се приложат разпоредбите в оригиналния мораториум, който позволяваше стартът да е със задна дата. Така би трябвало допълнителни три месеца да могат да текат, без кредит да е станал необслужван, което обаче ще означава, че банките ще трябва да правят рекласификации във вече отчетените данни за септември и октомври.

С намаляващ ефект

Обект на мораториума бяха над 9 млрд. лв. експозиции, или около 15% от кредитния портфейл на банките. По-голямата част от тях обаче бяха натрупани в първите месеци на кризата, а с наближаване на септемврийския краен срок заявленията съвсем бяха спаднали. Това обаче беше преди новата вълна на ръст на заболеваемостта от вируса, както и преди новите ограничителни мерки. При променените условия сега е възможно отново да има интерес от банкови клиенти, които за пръв път са се озовали с намалени доходи.

Според подуправителя на БНБ Калин Христов в голяма степен мораториумът е изчерпан като инструмент и продължаването му няма да носи съществени ползи. "Мораториумите са добри за временно решение. Проблеми на платежоспособността не могат да се решат с такива мерки и те с времето стават все по-неефективни. Сектори с такива дългосрочни проблеми трябва да се адресират по други начини - с фискална политика или държавна подкрепа", каза той на конференцията "Банките и бизнесът", провела се в деня, в който ЕБО анонсира възможността за ново удължаване и банковата асоциация заяви, че ще поиска такова.

Самият мораториум е по-скоро механизъм за подпомагане на банките, отколкото на клиентите. Той дава възможност те временно да не прибягват към преструктуриране на кредити и съответно отлага начисляването на провизии за загуби и им съхранява капитала. За сметка на това липсата на постъпления от вноски за по-дълъг период би могла да се отрази негативно на ликвидността на банките, което досега не се случва заради продължаващия ръст на депозитите. Дори и без мораториум при невъзможност на клиент да си плаща банкерите биха правили същото с разликата, че това би им коствало повече усилия и време, тъй като няма да има универсален подход. А също и повече капитал.

Затова и сред банкерите мнението за ползата от продължаване на мораториума също не е единно, като някои считат, че не само не е необходим, а дори е вреден.

Регулаторът също отчита трупането на повечето рискове, като вече обяви, че ще запази всички наложени мерки от тази година, включително забраната за разпределяне на дивиденти. "Управителният съвет на БНБ също прие решение да изиска от банките да предоставят в срок до 10 работни дни оперативни планове за оценка на потенциалната възможност за неплащане от страна на техните клиенти кредитополучатели, възползвали се от мораториума, след неговото изтичане. Изискванията за тези оперативни планове са въведени с новите Насоки на ЕБО - EBA/GL/2020/15", се казва още в новото съобщение на БНБ.

Така вероятно в надзора скоро ще имат по-ясна картина какъв ръст на лошите кредити би могъл да се очаква след края на мораториума.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmw46695127 avatar :-|
    gmw46695127
    • - 1

    The Bulgarian banks are with some 15% potential bad credits after Covid Credit moratorium. Observe that banks will not be bailed out from government as EU banks to show who is really creating the corruption and that EU banks are controlling the Bulgarian Central Bank BNB and Government with brain Implants and Mind Control on the waves of A1 and Tetra EU network. Banks should according to EU directive be bailed in with stocks , bonds and big deposits. EU banks have some 5 bn EUR deposits that should be enough if they bankrupt due to bad loans. Please EU people observe Bulgarian banks , I will observe your money not to be wasted on EU banks that are also close to bankruptcy after bad management last decade , zero bound interest rate by ECB , even negative, and covid.  

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Централната банка е с недостатъчно полезна емисия пари.
    Пандемията COVID-19 стимулира за щети от неправилната работа на централната банка.
    Грешката на централната банка нанася щети на участниците в стопанския процес.
    Удължaвaнeто нa cpoĸa нa дeйcтвиe на Mopaтopиyмa пo плaщaниятa нa зaдължeниятa пo ĸpeдити нa гpaждaни и фиpми само за малко време отлага част от щетите от неправилната работа на централната банка.
    За спасение на участниците в стопанския живот от нови щети е необходима подобрена емисия пари.

    Няма да е все така.
    Ще дойде време да живеем с подобрена емисия пари.

    Нередност?
  • 4
    fbr45306322 avatar :-|
    MyTwoCents
    • + 2

    До коментар [#2] от "Ivan Mitev":

    Написали сте големи и безсмислени глупости.

    Нередност?
  • 5
    kqp1563363514616574 avatar :-|
    Melissa Nicholas

    Здравейте всички там, надявам се, че всички сте добре ??? Казвам се г-жа Елоди Яник, идвам от Белгия Лиеж, преди няколко седмици бях изсмукан в лошо финансово състояние и се нуждаех от спешен заем, за да си платя сметките и да се изправя на крака финансово поради моето текущо финансово състояние моята банка отказа да ми даде заем, така че не ми остана друга възможност освен да търся необезпечен заем онлайн, в процеса на изследването си станах жертва на измама и загубих почти 1,850 евро и имах повече проблеми и почти се отказа от надеждата да получи заем, докато не намерих онлайн публикация, публикацията беше споделено свидетелство от г-жа Мелиса Никълъс от щата Канзас, което свидетелства за това как е получила 480,000.00 долара от Kathy Finance Inc., след като прочетох поста, реших да се свържа с Kathy Finance Inc. чрез имейл: ([email protected]) контакт, споделен в публикацията, молбата ми за необезпечен заем от 250,000.00 евро беше одобрена в рамките на 48 часа след молбата ми и лихвеният процент по техния заем е 2%, заемът ми е внесен в банковата ми сметка без пропуск .

    Искам да изкажа дълбоката си благодарност и също така да посъветвам търсещите заеми да бъдат много бдителни, защото там има много измамници с единствената цел да измамят невинните търсещи заеми, така че вие ​​трябва да бъдете внимателни и бдителни .. за тези които се нуждаят от заем, препоръчвам Kathy Finance Inc, можете да се свържете с компанията по имейл: ([email protected])

    Благодаря ви, че прочетохте моите показания, пожелавам ви късмет.

    Вашият,
    Елоди Яник.

    Нередност?
  • 6
    kqp1563363514616574 avatar :-|
    Melissa Nicholas

    Здравейте всички там, надявам се, че всички сте добре ??? Казвам се г-жа Елоди Яник, идвам от Белгия Лиеж, преди няколко седмици бях изсмукан в лошо финансово състояние и се нуждаех от спешен заем, за да си платя сметките и да се изправя на крака финансово поради моето текущо финансово състояние моята банка отказа да ми даде заем, така че не ми остана друга възможност освен да търся необезпечен заем онлайн, в процеса на изследването си станах жертва на измама и загубих почти 1,850 евро и имах повече проблеми и почти се отказа от надеждата да получи заем, докато не намерих онлайн публикация, публикацията беше споделено свидетелство от г-жа Мелиса Никълъс от щата Канзас, което свидетелства за това как е получила 480,000.00 долара от Kathy Finance Inc., след като прочетох поста, реших да се свържа с Kathy Finance Inc. чрез имейл: ([email protected]) контакт, споделен в публикацията, молбата ми за необезпечен заем от 250,000.00 евро беше одобрена в рамките на 48 часа след молбата ми и лихвеният процент по техния заем е 2%, заемът ми е внесен в банковата ми сметка без пропуск .

    Искам да изкажа дълбоката си благодарност и също така да посъветвам търсещите заеми да бъдат много бдителни, защото там има много измамници с единствената цел да измамят невинните търсещи заеми, така че вие ​​трябва да бъдете внимателни и бдителни .. за тези които се нуждаят от заем, препоръчвам Kathy Finance Inc, можете да се свържете с компанията по имейл: ([email protected])

    Благодаря ви, че прочетохте моите показания, пожелавам ви късмет.

    Вашият,
    Елоди Яник.

    Нередност?
  • 7
    tsj1611879803703137 avatar :-|
    sajal Maheshwari

    Здравейте, Имате нужда от хакерски услуги? Внимавайте, повечето от тези така наречени хакери тук са самозванци, знам как работят истинските хакери, те никога не се рекламират по такъв доверчив начин и винаги са дискретни. Толкова пъти бях изтръгван от отчаяние, опитвайки се да намеря спешна помощ, за да променя университетските си оценки / резултати, накрая приятелят ми ме запозна с надежден хакер ([email protected], WhatsApp и текст: +420234722997), който работи с усмотрение и доставя незабавно, той прави всякакви хакове, но ми помогна; - Промени моите училищни оценки - Хакна моята измама задник приятелка имейл / facebook, WhatsApp и други акаунти в социалните медии
    - Най-много от всичко, той ми помогна с паричния превод на Western Union и аз проследих и потвърдих парите, преди да му платя хонорара. Направих го мой постоянен хакер и вие също можете да се насладите на услугите му. Той също така извършва хакване на банкови сметки и прехвърляне на средства с доказателство преди заплащане на такса, както и зареждане на биткойн със 100% гаранция.
    Можете да се свържете с него на [email protected], WhatsApp и текст: +420234722997 за всякакви хакерски услуги, а също така да се опитате да разпространите добрите новини за това как той ви е помогнал.

    Нередност?
  • 10
    bag531047155 avatar :-|
    bag531047155

    Здравейте приятели, искам да споделите тази добра новина с всички вас, търсех заем, за да платя сметките си и много ме разочароваха, след като събраха някаква сума от мен! Но когато срещнах спешна услуга loanonlineservice, всеки процес, през който преминах, беше успешен. Можете също да опитате, като се свържете с тях на [email protected]

    Нередност?
Нов коментар