🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките очакват Фед да покачи лихвите най-малко три пъти през тази година

Най-голямото притеснение за американските банки е нарастващата инфлация и геополитическото напрежение между Русия и САЩ

Повишаване на лихвите ще окаже благоприятен ефект върху печалбите на банките.
Повишаване на лихвите ще окаже благоприятен ефект върху печалбите на банките.
Повишаване на лихвите ще окаже благоприятен ефект върху печалбите на банките.    ©  Unsplash
Повишаване на лихвите ще окаже благоприятен ефект върху печалбите на банките.    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американските банки откриха сезона на отчетите в САЩ, но погледът на инвеститорите беше насочен освен към резултатите и към изявленията на главните изпълнителни директори за възстановяването на икономиката и очакванията за повишаване на лихвите. Не е изненада, че ръстът на заразените глобално оказва голям натиск върху веригите за доставки. Инфлацията се запазва в много страни и водещите централни банки вече започват да повишават лихвите. Лидерите на американските банки очакват Федералният резерв да вдигне четири пъти лихвите през 2022 г.

"Въз основа на моя опит има смисъл да излезем от последния период на лесна парична политика, инфлацията може да бъде над тенденцията за известно време", сподели пред инвеститорите изпълнителният директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон. "В краткосрочен план инфлационният натиск може да продължи да се засилва, преди да започне да намалява", добави той.

Според лидера на JP Morgan обаче все още няма нужда от притеснения относно ифлацията. "Потребителите имат 2 трлн. долара повече в баланса си (отколкото преди пандемията), цените на жилищата им се повишават, цените на активите се повишават, работните места са в изобилие, заплатите се повишават, което е добре за тях", сподели мнението си относно икономиката Джейми Даймън.

Потребителите харчат повече от всякога. Данните на JP Morgan показват ръст от над 25% в сравнение с преди коронавируса в разходите на клиентите си. "25% повече", добави Даймън. Това число оказва влияние върху всякакъв вид поръчки, независимо дали става дума за стоки и услуги. Поради тези причини JP Morgan смята, че и "бизнесът също е в много добро състояние". "Те (компаниите) виждат, че поръчките им се покачват, повече коли, повече двигатели, повече вътрешни дворове, повече подобрения на дома, повече домове, повече търсене", смята Джейми Даймън.

Относно очакванията за повишаване на лихвите лидерът на най-голямата частна банка в света смята, че може да има дори повече от четири повишавания. "И така, моето мнение е, че има доста голям шанс да има повече от четири. Може да са шест или седем", добави Даймън пред инвеститорите.

Bank of America съшо отбелязва нарастващите разходи на клиентите си. "Какво се случи през 2021 г.? Еми, потребителите похарчиха рекордни суми, сравнявайки 2021 г. срещу периода преди пандемията от 2019 г." отговори на въпрос от анализатори Брайън Мойнихан, изпълнителен директор на банката. Според Bank of America банката е обработила плащания за над 3.8 трлн. долара през последните 12 месеца. "Това е ръст от 24% спрямо нивата преди пандемията, най-високо ниво за всички времена", добави той.

Въпреки че и Citigroup очаква поне три или четири повишавания на лихвите през годината, според банката все още има рискове за развитието на икономиката през годината. "Със сигурност се надяваме, че Омикрон е последната разрушителна фаза на тази пандемия", сподели пред инвеститорите Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup. "Но има и доста други въпроси, върху които трябва да се фокусираме, независимо дали са макроикономически фактори, като инфлацията, или геополитически, като напрежението с Русия", добави Фрейзър.

По-високи лихви - повече печалби?

Инвеститорите смятат, че задаващите се увеличения на лихвените проценти ще стимулират печалбите във финансовите показатели и ще направят банковия сектор по-привлекателен от технологичния. Банките все пак успяха да регистрират добри приходи през последното тримесечие, благодарение на големите печалби в търговията и сключването на сделки. Но по-високите лихвени проценти биха помогнали на основния им бизнес.

Банките печелят пари отчасти, като начисляват по-високи лихви по своите заеми в сравнение с това, което плащат по депозитите си, и са склонни да повишават лихвите по заемите, преди да ги увеличат по депозитите. "Разликата между лихвата по депозитите и кредитите ще започне да се увеличава с покачването на лихвите", споделя пред Wall Street Journal Джейсън Голдбърг, банков анализатор в Barclays, който препоръчва на инвеститорите да се позиционират в банкови акции през 2022 г.

Все още няма коментари
Нов коментар