🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пощенска банка купува българското поделение на BNP за бързи заеми

Сделката, която се очаква да бъде финализирана в първите месеци на 2023 г., няма да доведе до разместване в топ 3 на банковия пазар в страната

Придобиването на БНП Париба Лични финанси е четвърто за управляваната от Петя Димитрова Пощенска банка след приватизацията й
Придобиването на БНП Париба Лични финанси е четвърто за управляваната от Петя Димитрова Пощенска банка след приватизацията й
Придобиването на БНП Париба Лични финанси е четвърто за управляваната от Петя Димитрова Пощенска банка след приватизацията й    ©  Надежда Чипева
Придобиването на БНП Париба Лични финанси е четвърто за управляваната от Петя Димитрова Пощенска банка след приватизацията й    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Клонът на BNP Paribas Personal Finance в България ще премине към банката в първите месеци на 2023 г.
  • Френската финансова институция има почти 880 млн. лв. активи към септември
  • Със сделката Пощенска банка ще порасне, но ще остане четвърта по големина

Гръцката финансова група Eurobank Ergasias Services and Holdings, която притежава четвъртата по активи банка в България - Пощенска банка, обяви, че е постигнала споразумение за придобиването на българския клон на френската BNP Paribas Personal Finance. Сделката ще бъде осъществена през Пощенска банка (с юридическо име "Юробанк България"), която ще купи специализираната в потребителското кредитиране БНП Париба Лични финанси. Цената не се съобщава, като очакванията са сделката да бъде финализирана в първите месеци на 2023 г., след одобрението й от съответните регулаторни органи в България и Франция.

Продажбата на българския бизнес на BNP в сегмента се очакваше още от началото на годината, като Bloomberg съобщи през февруари за планове на френската група да излезе от целия регион. По информация на "Капитал" на ранен етап възможността за покупка на банковия клон е била разглеждана и от други от по-големите играчи на пазара.

450 млн. евро добавка към портфейла

БНП Париба Лични финанси (юридически "БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. - клон България") е деветнадесетата по размер банка в страната - с близо 879 млн. лв. активи към края на септември 2022 г. Институцията присъства на местния пазар от 2007 г. (тогава през бранда си Cetelem), когато придоби дружеството за потребителско финансиране JetFinance. До началото на 2018 г. дейността в страната беше под формата на небанкова компания за кредитиране, а от февруари 2018 г. тя беше преобразувана в банков клон.

По нейни собствени данни през годините банката има над 1.6 млн. клиенти в България, а към момента обслужва над 270 хил. клиента. Служителите в страната са близо 1000, като продуктите се предлагат в близо 2200 обекта, в това число и собствена клонова мрежа от 44 търговски офиса в цялата страна. По данни на БНБ към септември 2022 г. банката има портфейл от 865 млн. лв. отпуснати потребителски кредити, или 5.34% от дадените към тази дата такива заеми общо за банковата система. Отчетената печалба към деветмесечието на годината е 39.2 млн. лв.

Самата Пощенска банка към края на септември 2022 г. има общо 15.7 млрд. лв. активи. Дори и след сделката обаче, институцията ще остане далеч зад топ 3 по показателя в сектора - балансовите числа на лидерите Уникредит Булбанк и Банка ДСК са по над 27 млрд. лв. към деветмесечието, а това на третата ОББ към същия период е 16.6 млрд. лв. В началото на 2023 г. обаче се очаква ОББ да финализира сливането си на Райфайзенбанк България (вече преименувана на Кей Би Си банк), чиито активи към края на септември 2022 г. са почти 12 млрд. лв.

Поредната покупка

Това не е първата сделка по придобиване на Пощенска банка. През по-далечната 2007 г. тя купи ДЗИ банк (бивша Росексимбанк), а по-наскоро - българските поделения на гръцките Alpha Bank и Pireaus Bank. Така придобиването на БНП Париба Лични финанси е четвърто за нея след приватизацията й.

През 2015 г. Пощенска банка обяви, а през 2016 г. официално купи клона на гръцката Alpha Bank в страната. Официалната цена не беше обявена, като през лятото на 2015 г. гръцки медии и Reuters писаха, че става дума за символичната сума от 1 евро. През февруари 2016 г. пък стана ясно, че Пощенска банка ще вдигне капитала си с 55 млн. евро, така че да може да отговори на регулаторните изисквания, след като поеме активите на Alpha Bank в България. Две години по-късно, през ноември 2018 г., дъщерната институция на Eurobank Ergasias обяви придобиването на още една банка с гръцки капитали в страната - Пиреос. Това сложи край на своеобразната консолидация на финансови институции с гръцки собственици на местния пазар. Тогава платената сума беше 75 млн. евро, а сделката беше окончателно финализирана през лятото на 2019 г.

Предвид че процесът по получаване на регулаторни одобрения, видно и от горните примери, обикновено отнема 6 до 9 месеца, обявеният сега срок за финализиране на сделката - "в първите месеци на 2023-та година", изглежда амбициозен.

"Сделката за придобиването на клона на BNP Paribas Personal Finance в България е поредна стъпка към разширяване на пазарния ни дял и заемането на още по-силна и стабилна позиция в "голямата четворка" на банковия бизнес. Всички ние в Пощенска банка отчитаме това поредно придобиване като наистина голямо постижение, с което ще се превърнем в единствената финансова институция у нас, осъществила три поредни сливания за изключително кратък период - при това в една предизвикателна и променяща се среда, която само ни провокира да бъдем още по-големи победители", коментира Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка.

От Eurobank Group пък посочват, че придобиването е ключово събитие и за стратегията на групата за разширяване на международната ѝ дейност с инвестиция в значими регионални пазари и бизнеси. Сделката с BNP Paribas Personal Finance се случва броени дни след като групата увеличи дела си в една от най-големите ритейл банки в Кипър Hellenic Bank с още 13.41% до общо 26%. "Трансакцията ще се отрази върху базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на Eurobank Group с 22 базисни точки, като се очаква те бързо да бъдат възстановени чрез постигането на висока доходност и синергии", посочват от групата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Колкото по-малко банки, толкова по-малко конкуренция на пазара, а това никога не е добре за крайния потребител.

    Нередност?
Нов коментар