🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Швейцарската централна банка ще подкрепи Credit Suisse с 50 млрд. франка

Целта е финансовата институция да укрепи ликвидността си чрез отпускане на заема

Последните дни финансовите пазари се сблъскват с проблеми в банковия сектор
Последните дни финансовите пазари се сблъскват с проблеми в банковия сектор
Последните дни финансовите пазари се сблъскват с проблеми в банковия сектор    ©  Reuters
Последните дни финансовите пазари се сблъскват с проблеми в банковия сектор    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изпадналият в затруднение банков гигант Credit Suisse съобщи, че ще заеме до 50 млрд. франка от Швейцарската централна банка, за да укрепи финансите си. Кредиторът ще предприема решителни действия за укрепване на ликвидността си. Акциите на Credit Suisse паднаха с 24% в сряда, след като банката заяви, че е открила "слабости" във финансовата си отчетност. Това предизвика общи разпродажби на европейските пазари и опасения за по-широка финансова криза. От Credit Suisse заявиха, че предприетите от тях мерки за заемане на средства показват "решителни действия за укрепване [на банката]". След новината днес акциите обърнаха тренда и вече са с 18.5% нагоре до 2.01 франка.

"Моят екип и аз сме решени да продължим бързо напред, за да създадем една по-опростена и по-фокусирана банка, изградена около нуждите на клиентите", казва в изявление главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер.

Последните дни финансовите пазари се сблъскват с проблеми в банковия сектор - през миналата седмица в САЩ фалира Silicon Valley Bank, 16-ата по големина банка в страната, а два дни по-късно се срина и Signature Bank.

Акциите на Credit Suisse се обезцениха рязко в сряда, след като един от основните инвеститори - Саудитската национална банка - заяви, че няма да инжектира повече средства в швейцарския кредитор. Притесненията се разпространиха на финансовите пазари, като всички основни индекси рязко спаднаха.

"Проблемите в Credit Suisse отново повдигат въпроса дали това е началото на глобална криза или просто поредният "идиосинкратичен" случай (рискът от промени в цените заради уникални обстоятелства - бел. ред.)", написа Андрю Кенингам от Capital Economics.

Швейцарската централна и Швейцарският орган за надзор на финансовите пазари се опитаха да успокоят страховете на инвеститорите, като заявиха, че са готови да помогнат на Credit Suisse, ако е необходимо. Към швейцарските финансови институции се прилагат строги правила, за да се "гарантира тяхната стабилност", а Credit Suisse отговаря на изискванията за банки, считани за системно важни, заявиха регулаторите.

"Няма индикации за пряк риск от разпространение на проблемите за швейцарските институции поради настоящите сътресения на банковия пазар в САЩ", обявиха те в съвместно изявление.

BBC съобщава, че Английската централна банка се е свързала с Credit Suisse и швейцарските власти, за да следи ситуацията.

Проблемите на швейцарската банка през последните години

Основаната през 1856 г. Credit Suisse се сблъска с поредица от скандали през последните години, включително обвинения в пране на пари. Тя отчете загуби през 2021 г. и 2022 г. - най-лошата й година след финансовата криза от 2008 г. - и предупреди, че не очаква да бъде на печалба до 2024 г.

Акциите й вече бяха сериозно засегнати преди тази седмица, а стойността им спадна с около две трети през миналата година, тъй като клиентите изтеглиха средствата си. Оповестяването от банката във вторник на "съществени слабости" в контрола на финансовата ѝ отчетност поднови опасенията на инвеститорите.

Те се засилиха, когато председателят на Саудитската национална банка, най-големият акционер на Credit Suisse, заяви, че няма да купува повече акции на швейцарската банка по регулаторни причини.

По това време Credit Suisse настояваше, че финансовото ѝ състояние не буди безпокойство. Акциите на кредитора обаче приключиха в сряда със спад с 24%, тъй като други банки побързаха да намалят експозицията си към банката, а премиерите на Испания и Франция се изказаха в опит да намалят страховете.

Сътресенията на швейцарската банка се случват, след като в петък американските регулаторни органи затвориха Silicon Valley Bank (SVB), специализирана в обслужване на технологични и стартъп компании, което беше най-големият фалит на американска банка от 2008 г. насам. Британският клон на SVB беше придобит за 1 паунд от HSBC. След фалита на SVB фалира и базираната в Ню Йорк Signature Bank, като регулаторните органи на САЩ гарантираха всички депозити и в двете банки.

Въпреки това продължават опасенията, че и други банки могат да се сблъскат с подобни проблеми, а търговията с акциите на банките беше нестабилна през тази седмица.

"Тази банкова криза дойде от Америка. И сега хората наблюдават как това може да предизвика проблеми и в Европа", казва Робърт Халвер, ръководител на капиталовите пазари в германската банка Baader.

Все още няма коментари
Нов коментар